Ådlandskrysset sør føreløpig per 04.02.2019. Illustrasjon Cowi

«Why fix it, if it ain't broken?»

Skrevet av Kent Olsen
12.03.2019 07:55 - OPPDATERT 12.03.2019 08:55

MENINGER: De fleste av oss mennesker har en iboende og til tider ubendig trang til å fikse ting, og i vår iver etter å gjøre det bare bitte bittelitt bedre, så ender vi ofte opp med å ødelegge alt.
Jeg husker fortsatt da jeg som jentunge bodde og gikk på skole i USA, og jobbet iherdig med en skoleoppgave. I min iver etter å tilføre oppgaven den aller siste finishen, «the last touch», så endte jeg selvsagt opp med å ødelegge hele sluttresultatet. Min gamle lærerinne, Mrs. Wallace så på meg med sitt mest overbærende blikk og sa med sin hyggeligste stemme «Oh, Sandra dear, why fix it, if it ain't broken»?

Vi har vel alle opplevd lignende situasjoner, hvor vi har ødelagt alt, bare fordi vi ville gjøre alt litt bedre? Det kan være et siste strøk med maling som til slutt viste seg å klumpe til hele sluttresultatet, eller en siste omdreining med skrutrekkeren som endte med å ødelegge hele skruen, eller i verste fall hele skrutrekkeren.

Ordtakets opprinnelse er usikker, men det sies at det var bøndene i sørstatene som « oppfant» dette mottoet. Nærmere bestemt i staten Georgia. Bøndene der lærte alltid sine sønner en enkel leveregel, og det var nettopp, «if it ain't broken, don’t fix it».

Etter hvert spredte dette livsmottoet seg hele veien til det Hvite Hus og til daværende president Jimmy Carter. Thomas Bertram Lance, en av presidentens nære medarbeider og en del av hans administrasjon, var den som brakte leveregelen hele veien til Washington, ifølge historien. Det sies at han i et møte med presidenten, hvor de diskuterte hvordan de kunne kutte offentlige utgifter, kom med den berømte læresetningen. Bertram Lance mente at de kunne kutte utgiftene til bl.a forsvaret med millioner av dollar, hvis de bare adopterte sørstatsbøndenes enkle motto. Han sa følgende i møtet med presidenten: «If it ain't broken, don’t fix it». «Why fix it, if it ain't broken»? Han forklarte videre utsagnet med: «That’s the problem with government today, fixing things that aren’t broken, and not fixing things that are broken».

I sin iver etter å fikse alt som egentlig ikke trenger fiksing, så har politikere en lei tendens til å tøye strikken for langt, og reparere det som ikke trenger reparering, og så unnlate å utbedre det som utbedres bør.

Jeg er nå stygt redd for at våre folkevalgte kommunepolitikere er i ferd med å begå den samme tabben når det gjelder omkjøringsveien. I sin iver etter å fikse veinettet her på Åkra, som har relativt små problemer, så vil de nå bygge et monstrum av en veimaskin, for å fikse disse små problemene. En veimaskin som vil bli så kostbar, at det mest sannsynlig ikke vil bli penger igjen til de virkelige trafikale problemene som vi har her på Karmøy. Og som i ytterste konsekvens kan dømme oss bilister til flere år til med bomavgifter. På toppen av alt dette, så kommer også denne veien til å ha store og uante konsekvenser for landbruk, naturmangfold, våre lokalmiljøer og ikke minst for handelstanden på Åkra.

Det kommer også klart frem i veidebatten at det befinner seg det jeg best kan beskrive som omkjøringsprofitører, blant de mest ihuga veiforkjemperne.  De ser nok selv innerst inne at veien er unødvendig, men siden de selv vil profitere på veien, så vil de jobbe svært aktivt for å overtale politikerne til å begå, det jeg og mange andre mener, er en gedigen tabbe. En tabbe som kan bli skjebnesvanger, ikke bare for politikerne selv, men også for alle oss som har valgt dem.

Jeg vil derfor til slutt si til våre kjære folkevalgte kommunepolitikere: ikke la disse omkjøringsprofitørene få styre deres avgjørelse i denne saken. Den er simpelthen for viktig og har for store konsekvenser til det. Tenk dere grundig om, både to og tre ganger, så dere ikke tar en avgjørelse som dere kanskje vil angre bittert på senere.
Og la min kjære gamle lærerinne Mrs. Wallace sine kloke ord få summe i bakhodet deres, som en lavmælt hvisking, når avgjørelsen skal tas. « Why fix it, if it ain’t broken»?  For Mrs. Wallace var faktisk en svært klok og vis dame....

Les alt om:

Meninger Karmoynytt