«Vinmonopolet og Kopervik sentrum»

Skrevet av Øystein Merkesvik
05.12.2018 16:45 - OPPDATERT 05.12.2018 17:45

HARALDSPLASS: Det er blitt meg fortalt at Coop Extra i Kopervik er den beste extrabutikken i hele Coop Sørvest som er den regionen vi tilhører. Coop-ledelsen vil selvsagt si at årsaken til suksessen er et vellykka butikkonsept pluss et ekstra serviceinnstilt  personale. Men siden alle extrabutikker er presis like med samme vareutvalg og priser, nøler jeg ikke med å slå fast at en viktig årsak til at extrabutikken i Kopervik er rangert på den interne ekstratoppen i Coop Sørvest, må være samlokaliseringen med Vinmonopolet. Polet skaffer Coop Ekstra i Kopervik extra mange kunder.

Derfor er det ikke likegyldig for oss om Vinmonopolet flytter til industriområdet på Bygnes slik Vinmonopolet selv ønsker. Det vil svekke handelen i Kopervik og styrke handelen på Bygnes. Det skriver også rådmannen i sin innstilling til politikerne. Derfor er det skuffende og bleikt av vår nye rådmann å ikke høre på seg selv og egen argumentasjon men bare snakke Vinmonopolet etter munnen og akseptere flyttingen til Bygnes.

Det er nå Aase Simonsen fra Høyre står fram som en politiker med tanke og vilje fordi hun er villig til å bruke politiske vurderinger og argumenter i denne saken. Når det er slik at Karmøy kommune i følge alkohollovens § 3-3 skal godkjenne hvor et polutsalg plasseres, da må politikerne benytte muligheten. Det er det Aase Simonsen ønsker, og hun vil vurdere en flytting av polet sammen med vedtatte planer om å styrke Kopervik som kommunens største by og administrasjonssenter. Det er tydelig at hun mener at Vinmonopolet plassert i Kopervik sentrum, vil være en viktig brikke i dette arbeidet. Jeg er enig med Aase Simonsen og glad for at formannskapet vedtok å sende saken tilbake til rådmannen for en mer kvalifisert utredning.

Men det skal ikke bli lett å hindre utflytting til Bygnes. Spesielt ikke når Byen vår Kopervik, Koperviks egen byregjering, har vedtatt å støtte Vinmonopolets ønske om Bygnes. Daglig leder Line Østhus sier i en pressemelding at det viktigste er at polutsalget forblir i Kopervik enten det nå plasseres i Kopervik sentrum eller på industriområdet på Bygnes. Jeg har ikke hørt maken til sludder på lang tid. Det er rett og slett tøv. Er det noen som tror at et vinmonopol på Bygnes vil styrke aktiviteten i Kopervik sentrum? Er det noen som tror at å flytte polet fra Haugesund til Raglamyr vil styrke Haugesund sentrum? Er det noen som tror at en storsatsing på kjøpesenteret Lagunen i Fana vil styrke Bergen sentrum?

Kopervik sentrum trenger den aktiviteten og kundetilstrømningen som et vinmonopolutsalg fører med seg mye mer enn det Bygnes gjør. Når ikke styret i Byen vår Kopervik skjønner det, snur de ryggen til Kopervik sentrum og sier at utviklingen i framtiden skal skje på Bygnes og at vi snart også må gå i 17.mai-tog der. Å tro på en teori om at ”det som er godt for Bygnes også er godt for Kopervik” slik som Line Østhus i Byen vår Kopervik antyder, er det samme som å tro på denne måneds ikke-eksisterende rødkledte hovedperson.

Det Aase Simonsen sier er at dersom vi mener alvor med snakket om å styrke og satse på Kopervik, da er riktig plassering av Vinmonopolet  en viktig sak med stor symbolkraft. Byen vår Kopervik dolker seg selv i ryggen med sitt vedtak om å prioritere Bygnes. Jeg håper politikerne griper inn. At Aase Simonsen vil bruke politisk fornuft i denne saken, tjener henne til ære.

Les alt om:

Karmoynytt Haraldsplass