Elina Haavik Dale, spaltist i Karmøynytt.

«Ville du ansatt meg?»

Skrevet av Øystein Merkesvik
13.04.2019 06:26 - OPPDATERT 13.04.2019 08:26

(Elina Haavik Dale er student og blogger. 19-åringen skriver blant annet om sitt liv med cerebral parese og epilepsi)

ELINAS STEMME: De fleste ungdommer tenker på fremtiden. Jobb, skole og hvordan livet skal bli. Det samme gjelder meg. I juni er jeg ferdig på skolen og hva som skjer etter det er et godt spørsmål. På grunn av at jeg trenger tilrettelegging på skolen så har jeg ikke rett på høyskole, det fører til at jeg ikke kan få jobber som krever høyskoleutdanning.

Når jeg er ferdig på videregående skole får jeg et kompetansebrev, som beskriver hva jeg har jobbet med de siste 4 årene. I tillegg har jeg masse erfaring fra å leve et liv med CP, noe som jeg håper kan komme til nytte for andre. Nå som jeg har gått det siste året på skolen har jeg prøvd meg i ulike arbeidsoppgaver, det er gøy å ha fått erfaring som jeg kan bruke.

Noe som jeg tenker på, er at dersom jeg skal ha en god jobb, må lokalet være godt tilrettelagt til rullestol og nok plass til at jeg kan ha med meg en assistent. Jeg vet at jeg ikke kommer til å klare og jobbe 100 prosent på grunn av mine helseutfordringer. Nå har jeg fri hver onsdag på skolen, slik at jeg får tid til å hente meg litt inn og trene litt eller gå i møter.

Min drømmejobb er å jobbe på habiliteringen og å dele erfaringer med andre barn og unge som er i samme situasjon. Der kan jeg bidra med råd, støtte og forståelse. Eller holde foredrag, hint hint haha.

Det er viktig for meg å ha en jobb for å komme meg ut av leiligheten, ha et sosialt liv, få meningsfulle dager og kjekke dager.

Det kan være vanskelig å få hjelp til å tilrettelegge en god arbeidsplass. Ulike fagfolk må være med å planlegge hva som er det beste for meg. Med det er ikke alle fagfolk som tenker likt. Eller som er enige med meg om hva slags jobb som passer og hva som ikke passer.

Enkelt forklart så jeg har lyst på kjekke og meningsfull jobb, en jobb der jeg kan være en del av noe og trives. Dette er noe jeg håper at jeg finner en løsning på.

 

Les mer om:

Karmoynytt