Mali Tjøsvoll. Foto: Privat
Leserinnlegg:

Vil dere virkelig at de eldre generasjonene skal styre kommunen vår i alle år framover?


Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.

MENINGER: Jeg heter Mali, er 19 år og stilte for første gang til valg i 2023. Dette valget er det rekordmange unge som stilte til valg for Karmøy kommune. Vi lagde en gruppe med alle under 40, der vårt motto var «stem på en ung!». Når jeg fikk se resultatet for mitt parti, som er arbeiderpartiet, så ble jeg skuffet. Jeg, og tre andre AUFere stilte på listen til Karmøy ap, men ingen av oss kom inn som representant, eller som vara-representant til kommunestyret. Heldigvis var det andre unge som kom inn i kommunestyret, og som vara-representanter. Men hva med oss virkelig unge?

Jeg studerer nå i Bergen, men har plan om og komme tilbake til Karmøy. Når jeg kommer tilbake, vil jeg ikke at de som pusher 60 skal styre i kommunen jeg skal bo i. Jeg vil at de unge sin stemme skal bli hørt, jeg vil bo i en kommune som representerer de som er på lik alder som meg. I alle disse årene er det eldre kvinner og menn som har styrt Karmøy kommune, jeg vil at de UNGE sin stemme skal bli hørt. 

Jeg har vært på stand med AP, og fått kommentarer privat, at vi unge har ingenting å gjøre i politikken, og at vi er for unge til å gjøre noen endringer. Ja, jeg vet at det er mange eldre som bor i kommunen vår, og da forstår jeg at det kanskje naturlig for de å stemme på de som er eldre. Og ja, jeg forstår også at de eldre har levd lengre enn meg, og har kanskje mer erfaringer enn meg, både når det gjelder livet og politikk. Men hva med og faktisk gi oss unge en sjanse, på og vise at vi også kan politikk, og har erfaringer fra våres eget liv. Tross alt, så er vi unge fremtiden i Karmøy kommune.

Når jeg fikk spørsmål om jeg ville være på listen for Karmøy AP, så var jeg på Rogaland arbeiderparti sitt årsmøte. Da kom Siv Storesund bort til meg, og gav meg ros for at jeg våget og stå oppe på talerstolen og tale om de sakene jeg bryr meg om. Og da kom Jarle Nilsen og sa «hun, hun må vi ha på listen til valget!». Jeg er utrolig takknemlig for at Siv og Jarle la merke til meg den dagen, og ville gi meg en sjanse for å kjempe for mine saker i kommunestyret. Slik ble det ikke denne gangen, men det viser meg at de våger å satse på de UNGE, og ikke bare de eldre. 

Nei, jeg er ikke sur for at jeg ikke kom inn som representant eller vara-representant for Karmøy AP, i kommunestyret. Men en ting skal sies, jeg er skuffa. Jeg håper dere til neste valg, vil gi flere av oss unge en ny sjanse på å vise at vi kan også politikk. 

En siste ting, gratulerer til alle som kom inn i kommunestyret, og spesielt en ekstra gratulasjon til dere unge som kom inn!