Styret i Haugaland Tropefuglklubb. Fra venstre: Halvor Ognøy, Dag Fjellstad, Tom Steven Jacobsen og Eldar Ellingsen.

Vil dele sin tropiske hobby med enda flere

Skrevet av Øystein Merkesvik
03.02.2019 10:54 - OPPDATERT 03.02.2019 11:54

FOSEN: Som guttunge begynte Eldar Ellingsen å samle på duer og undulater. Etterhvert utviklet lidenskapen for tropiske fugler seg så mye at han nå har et eget hus til fuglene sine ved hjemmet helt sør på Fosen.

Her har han tatt fugleinteressen en del skritt lengre enn de fleste. Rundt 70 fugler i alle regnbuens farger har funnet sin plass i de 10 burene som er omkranset av hedersbevisninger og diplomer for innsatsen som er lagt ned i fuglemiljøet gjennom en mannsalder.

– Hadde folk drevet litt mer med hobby når de blir pensjonister så hadde de gjerne hatt et helt annet liv enn de har. De hadde vært friskere og samfunnet hadde spart penger, fastslår han. (Saken fortsetter under bildet)

Fargerike beboere i det tropiske fuglehuset på Fosen.

Samles hver måned

Selv har han vært pensjonist i 12 år og bruker mye tid på å stelle med fuglene og engasjementet som leder i Haugaland Tropefulgklubb som teller nærmere 30 medlemmer. Hver første torsdag  hver måned samles klubben i peisestuen på Norheim kulturhus der det kvitres om alt fra klekking, til utstillinger og foring.

– Vi har nye tema hver gang slik at medlemmene får et godt utbytte av å være med, sier han.

Ønsker flere medlemmer

Han forteller at interessen for tropiske fugler er stor i distriktet vårt og at mange har en til to fugler hjemme som de steller godt med.

– De trenger ikke å ha mange fugler for å bli med hos oss. Det er til og med folk i klubben som ikke lengre har fugler men som møtes for en god fugleprat, sier han og legger til at de gjerne skulle hatt flere yngre medlemmer i miljøet. (Saken fortsetter under bildet)

Eldar Ellingsen med noen av utmerkelsene han har fått opp gjennom årene.

Lyser i mørket

Hjemme på Fosen er det et særdeles fargerikt felleskap der fugler som spurvepapegøye, gouldsamadiner og andre amadiner, gressparakitter har sine faste plasser i burene. Ellingsen viser frem en nyfødt rødhodet amardin.

– Her er en liten hårdott, sier han og strekker hånden ut.

– Det hvite nebbet gjør at foreldrene vet når den skal ha mat. Det lyser opp i mørket, forklarer han engasjert.

Han viser også frem en liten brillespurvpapegøye som er en uke gammel.

– Det er fascinerende å se hvor fort de vokser, sier han og legger fuglen forsiktig ned i en kasse der to andre ligger å varmer seg. (Saken fortsetter under bildet)

En nyfødt fugleunge i hånden til Eldar Ellingsen.

Stor aktivitet

I den lokale klubben er det formannen Ellingsen som har lengst fartstid. Men også kasserer Tom Steven Jacobsen har vært med lenge og kan vise til 20 år i styret. En gang i året trekker klubben ut på fugletur der de møter andre med samme interesse rundt om i landet. i tillegg deltar medlemmene på utstillinger og arrangerer sommeravslutning og julefest med grøt.

Denne krabaten er en uke gammel og vil raskt vokse seg stor.

Les mer om:

Karmoynytt