Seniorlaget til Åkra Cheerleading. Bakerst fra venstre: Elina Stueland, Andrea Opsal Knutsen, Jessica Pierce, Iselin Beate Vea. Fremme: Oda Stai Walland, Dordy Elise Nes Stonghaugen, Andrea Torsen, Hanna Pedersen og Stela Taxheva.

– Vi vil ha flere gutter med

Skrevet av Ann Margit Grønstad
10.12.2019 11:38 - OPPDATERT 11.12.2019 07:45

Karmøys eneste cheerleading lag trenger flere utøvere for å kunne konkurrere på lik linje med andre.

ÅKRA: Cheerleading Åkra Thunder startet opp høsten 2011, og består i dag av 33 jenter fra 9 år og oppover. Eldstemann er Steffen Schreuder (22), som også er eneste gutt. Han reiser helt fra Haugesund til Åkra for å være med på treningene.

– Han liker sporten så godt at han vil fortsette, og de har ikke sporten på hans nivå i Haugesund lenger, sier trener Theresa Mannes. Hun forteller at de har et mål om å drive med konkurranse - cheerleading, men at de gjerne også stiller som pauseunderholdning på for eksempel fotballkamper. Men for å kunne nå målet sitt, trenger de flere utøvere.

– Skal vi kunne stille på lik linje med de andre lagene, må vi ha flere utøvere. Det må være mellom 16 til 20 mann på mattene, og vi har bare mellom 10 til 12. Det betyr at de andre kan lage større pyramider og at vi ikke når samme nivå, sier Mannes. 

– Det blir som å stille på en håndballkamp med kun seks mann. Det er litt urettferdig for jentene våre, fordi de får ikke samme sjanse. Og de er skikkelig flinke, sier trener for seniorlaget, Jennie Pierce. Hun forteller at de nå har dannet åpent lag, og låner fire utøvere fra juniorgruppen for å få det til å fungere. 

 

Styrke, balanse og teamwork er viktige faktorer når cheerleaderene øver på «stunting». Her er seniorlaget i aksjon.

Gir mestringsfølelse

Jentene på seniorlaget forteller at de syns cheerleading er kjekt, spesielt «stunting» der en person kastes opp i lufta og tas i mot av lagkamerater.

– Det kan også være litt hardt av og til. Det krever mye, som balanse og styrke. Det er dessuten tidkrevende å få til. Men det gir en også en god mestringsfølelse, sier Stela Taxheva (16). Hun forteller at siden de må stole ekstra mye på hverandre, utvikles det nære vennskap på laget, til tross for aldersforskjellen. 

Iselin Beate Vea (14) mener det er vanskelig å få til ting når de er så få, og at de hadde trengt minst fem til på laget, og de må gjerne være gutter.

– Vi vil ha flere gutter med, for de er sterke, smiler Vea. 

Inviterer til prøvedag for de minste søndag

Trener Mannes, som selv har vært cheerleader da hun bodde i USA, tror frykten for skader kan være noe av årsaken til at de sliter med rekrutteringen.

– Jeg tror folk er redde fordi de ikke helt vet hva det går i. Men vi har omtrent like mange skader som i håndball og fotball. På syv år har vi kun hatt en alvorlig skade med brukket arm, forteller hun.

Nå ser Åkra Cheerleading frem til å trene i ny hall når den åpner i januar, og planlegger å ha åpne treninger slik at de som vil, kan komme og prøve seg på cheerleading.

Første åpne trening er allerede søndag 15. desember. Da inviteres de mellom fire og åtte år til prøvedag på Åkrehamn vgs. Trenerene mener det kan være en fordel å begynne med cheerleading i tidlig alder. 

– Det vurderes nå om cheerleading skal bli en olympisk sport. Landslaget går bare og venter på grønt lys, og Norge har veldig høyt nivå, sier Mannes. 

– Så start på Åkra og end opp i OL, det er ikke umulig, oppfordrer Pierce.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.