Foto: Karmøy kulturskole

– Vi ønsker å skape magiske øyeblikk sammen med elevene

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
19.07.2019 08:35 - OPPDATERT 20.07.2019 13:16

Fra høsten av starter Karmøy kulturskole opp med et nytt fag; performancekunst.

ÅKREHAMN: Performancekunst er et tverrkunstnerisk uttrykk der elementer fra visuell kunst og scenekunst smelter sammen til ett verk.

– En performancekunstner tar gjerne i bruk elementer fra både dans, teater og billedkunst i arbeidet sitt. Denne åpenheten og tverrfagligheten vil vi gjenskape i faget vårt. Elevene vil få utforske og utfolde seg fritt på tvers av de tradisjonelle kunstformene, forteller Elisabeth Gilje, som er lærer ved kulturskolen. Hun skal sammen med Ida Cathrin Utvik ha ansvaret for performancekunst-faget.

Fra idé til ferdig verk

Elevene vil få en innføring i teknikker spesielt innenfor samtidskunst og samtidsdans. De vil lære hvordan de kan bruke disse til å skape sitt eget kunstverk der de selv er med og opptrer.

– De kommer til å få jobbe både selvstendig og i grupper og skape performancekunst fra idéstadiet til ferdig verk. Vi vil ta i bruk ulike materialer til å lage kostymer og scenografi. Vi skal bruke musikk og lyd, skape bevegelse og jobbe med teknikk og lyssetting, sier Gilje og fortsetter:

– Fokuset vil være på fantasi, lek, utforsking og formidling. Vi ønsker at elevene skal lære å bruke performancekunsten til å uttrykke seg om det som de er opptatt av og brenner for. Vi ønsker også å skape nære og magiske øyeblikk sammen med elevene.

– Hva skiller dette faget fra de andre fagene dere tilbyr innen visuell kunst?

 – Det som skiller er den performative delen, altså at elevene selv opptrer. Opptredenene vil variere fra innenførs-visninger til stunt utendørs. I timene vil vi også være to lærere; en kunstlærer og en danselærer, forteller Ida Cathrin Utvik.


Elisabeth Gilje er lærer ved kulturskolen og skal sammen med Ida Cathrin Utvik ha ansvaret for performancekunst-faget. Foto: Karmøy kulturskole

– Variert og spennende

Undervisningstilbudet er for gutter og jenter fra femte klasse og oppover. Gilje forteller at faget passer for de som ønsker en variert og spennende fritidsaktivitet hvor man får utfolde seg kreativt.

– De som både interesserer seg for kunst, design, dans, multimedia, musikk og teater,  kan få en liten bit av alt dette hos oss. Vi tror faget kan passe for de aller fleste og håper på en sammensatt elevgruppe. Både dagdrømmere og grublere, kreative og analytikere, de åpne og de litt mer kritiske, de samfunnsengasjerte og de som lever litt i sin egen boble, de stillferdige og de som liker å by på seg selv, er velkommen hos oss, så lenge de stiller med nysgjerrighet og et åpent sinn, sier Utvik.

Ida Cathrin Utvik. Foto: Karmøy kulturskole

Kulturskolen har ledige elevplasser på performancekunst til høsten. Det er også ledige plasser på saksofon, klarinett, fløyte, gitar, cello, fiolin, teater, kunst og fantasi samt design og redesign.