Arkivfoto.

– Vi må øke kunnskapen, og det viktigste er å snakke med barna

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
15.09.2020 18:40

Slapp ny versjon av undervisningsopplegget «Delbart?».

Mandag slapp politiet den nye versjonen av undervisningsopplegget «Delbart?». I den nye versjonen utvides målgruppen og det legges til rette at barn helt ned i tiårsalderen får lære om gode digitale valg og nettvett. 

– Vi må øke kunnskapen, og det viktigste er å snakke med barna. Samtidig holdes Delbart-foredraget også for foreldrene, slik at de kan snakke sammen i etterkant om hva barn kan bli utsatt for på internett, sier politibetjent Renate Ytterdal i Kripos i en nyhetsmelding.

Den nye versjonen av undervisningsopplegget åpner opp for at også andre enn politiet kan holde undervisningen. Deriblant lærere, helsesykepleiere, miljøarbeidere og andre voksne som jobber med barn og unge.

Undervisningsopplegget tar for seg flere ulike problematikker som de unge kan støte på i den digitale verden. Blant annet press om å sende nakenbilder, nakenbilder på avveie og det å få tilsendt nakenbilder som en ikke har bedt om.  

– Mange kjenner ikke lovverket og vet ikke hvor grensene går. Det er lett å miste kontrollen over et bilde som er delt. Nakenbilder og sexvideoer som deles på nett er vanskelige å få fjernet. Det fleste skjønner at det dårlig gjort å videresende slike bilder, men ikke alle vet at det er straffbart, sier Ytterdal.

Som en del av opplegget har politiet også utarbeidet svarbilder og GIFer. Disse kan hjelpe barn og unge med å håndtere uønskede nakenbilder og henvendelser om å sende slike. I tillegg har politiet følgende råd: 

- Meld fra til nettjenesten om noen opptrer upassende eller gjør noe ulovlig.

- Det viktigste er å snakke med barna. Still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du hjelpe barnet ditt med å ta gode valg.

- Varsle politiet. Dersom man kontakter politiet, kan det være lurt å ta med seg skjermbilder,  brukernavn eller annen informasjon om det som  har skjedd.

- Du kan ringe, møte opp hos politiet eller kontakte politiet på sosiale medier.

 

Undervisningsmateriellet er tilgjengelig på politiet sine nettsider.