Else Kåss Furuseth ble intervjuet av Anette Groth under arrangementet i Karmøy kino.

– Vi må tørre å være der for hverandre

Skrevet av Øystein Merkesvik
31.03.2019 20:59 - OPPDATERT 31.03.2019 22:59

KOPERVIK:  – «Vi har ingen å miste – forebygging av selvmord i Karmøy». var overskriften da Karmøy folkebibliotek og helseetaten i Karmøy kommune arrangerte temakveld i Karmøy kino søndag kveld. Samtlige billetter til arrangementet ble utsolgt på halvannet døgn og mange kom før å høre blant annet Else Kåss Furuseth snakke om sine erfaringer rundt det vanskelige teamet.

Den kjente komikeren, skuespiller og programlederen, som ble kåret til årets navn i 2018, har skrevet boka «Else går til psykolog». Hun har i flere sammenhenger vært åpen om at hun har mistet to av sine nære familemedlemmer i selvmord.

Fra scenen i kinoen var hun opptatt av å formidle betydingen av åpenhet rundt teamet, som berører svært mange i Karmøy i disse tider.

– Det er ikke slik at tiden leger alle sår, men målet må være at det ikke blir verre av å snakke om det. Det er det jeg tenker at man er redd for. At man skal si noe feil eller såre noen, stille direkte spørsmål, sier hun til Karmøynytt like etter hun gikk av scenen.  (Saken fortsetter under bildet)

Mange sikret seg en signert utgave av boka til Else Kåss Furuseth etter søndagens arrangement.

Døråpner

Der var det mange av tilhørerne som ønsket å kjøpe boka hennes og dele sine erfaringer. Kåss Furuseth er ikke i tvil om at arrangementer som dette er svært viktig i det videre forebyggingsarbeidet til kommunen.

– Jeg håper det kan være en slags døråpner for å snakke med dem som er rundt seg. At folk kommer hit en søndagskveld vitner om at folk er ganske åpne og gode til å snakke om ting. Samtidig tror jeg det er mange som holder ting hemmelig fordi de er redde for å være til bry. Det er viktig å si til omverdenen at vi tåler at du er til bry, sier hun og legger til:

– Vi må tørre å være der for hverandre.

– Kjennes viktig

På scenen søndag kveld var også Tove Virata Bråthen som nylig gav ut boka «Fasetter av sorg», der hun kommer med betraktninger etter brorens selvmord. Hun har vært en lokal pådriver for å skape større åpenhet rundt selvmordsproblematikken.

– Jeg synes det ble en veldig fin kveld. Det kjennes viktig ut og fint å gjøre det i den situasjonen vi er i, og det som skjer rundt oss, sier hun.  (Saken fortsetter under bildet)

Tove Virata Bråthen skrev bok om brorens selvmord og delte sine tekster i Karmøy kino.

– Alle har et ansvar

Blant dem som satt i salen søndag kveld var kommunalsjef for helse og omsorg i Karmøy kommune, Nora Olsen-Sund.

– Det er sterkt. Spesielt tenker jeg at mange står i en veldig utfordrende situasjon og har mistet noen. Vi så her i dag at det var mange som hadde hatt den opplevelsen, sier hun.

– Hvor viktig er kommunen sin rolle oppi dette?

– Jeg tenker at vi alle har et ansvar som innbyggere. Men så har kommunen et ekstra ansvar. Det går på at vi skal gi tjenester og være de profesjonelle oppi dette. Tenker at kommunene har et spesielt ansvar i forhold til å forebygge selvmord. 

Flere arrangement

Olsen-Sund opplyser at det vil bli flere samlinger av denne typen fremover i kommunal regi.

– Dette er nok bare starten på flere arrangementer vi kommer til å ha rundt dette temaet, som vi vil komme tilbake til, sier hun.  Dette bekrefter også biblioteksjef i Karmøy, Hanne Mulelid som var blant arrangørene av møtet i Karmøy kino.

– Vi håper å få til noe lignende flere ganger. Man må fortsette å snakke om dette, understreker Mulelid. 

Biblioteksjef i Karmøy, Hannen Mulelid ønsker flere arrangementer av denne typen i tiden fremover.

Les mer om:

Karmoynytt