Prest Geir Styve og Karmøy kyrkjeakademi inviterer til temakveld om forebygging av selvmord.

– Vi kan øve oss på å oppfange signaler

Skrevet av Ann Margit Grønstad
02.10.2019 19:49 - OPPDATERT 02.10.2019 20:12

Karmøy kyrkjeakademi inviterer torsdag kveld til temamøte om selvmord.

NORHEIM: Geir Styve har flere ganger i sin tid som prest opplevd å komme tett på temaet selvmord.

– Vi har opplevd at flere både her på Norheim og sør på Karmøy har endt livet sitt. Med broen like i nærheten av oss får også vi her det tett på oss, sier Styve. Han mener det er et alvorlig tema, men ser at det er noe som folk er engasjert i, og han har også merket at dette er noe ungdom er opptatt av.

– Vi skrev et innlegg på Facebook tidligere i vår angående selvmord, og dette ble delt uvanlig mange ganger, sier Styve. Dette var bakgrunnen for at Karmøy kyrkjeakademi valgte å invitere til en slik temakveld i Norheim kirke.

– Blir en sterk kveld

Med seg på laget har kyrkjeakademiet fått lokale krefter. Grete Munkejord er psykiatrisk sykepleier og medarbeider i organisasjonen LEVE. Hun vil holde et innlegg om hvordan man kan forebygge selvmord. I tillegg kommer Cecilie Storm som har både faglig og personlig bakgrunn. For ti år siden opplevde hun å miste sin far til selvmord. 

– Det kommer til å bli en sterk kveld. Mange av de som kommer har blitt berørt av dette selv, sier Styve som tror det kan være godt å komme sammen med andre som har opplevd det samme.

Egen sorggruppe

 I tillegg til denne temakvelden vil det i høst bli startet opp en egen sorggruppe i kirken  for pårørende.

–Det handler ikke bare om forebygging, men også tiden etterpå for de som har blitt berørt, sier han. Når det gjelder forebygging har han noen tanker om hvordan vi alle kan bidra:

– Jeg tror det er et spørsmål mange har stilt seg; hva kan vi gjøre for å forhindre? Jeg tror vi kan øve oss på å oppfange signaler hvis noen sliter, vise interesse og omsorg. Vi må ta vare på hverandre og vise at vi betyr noe, sier Styve.