MEKTIG GODT: Under bærkompotten gjemmer sjokoladekremen seg. Foto: Heiko Junge / NTB

Vekk ditt indre barn!

Skrevet av Even Ramsvik / NTB
13.10.2020 17:18

MAT: Denne desserten er en barnlig fest for folk i alle aldre.

Vi er nok mange som kan kjenne oss litt late når det kommer til desserter. Ikke fordi vi ikke elsker den søte avslutningen på måltidet, men kanskje fordi vi allerede har brukt opp mesteparten av energien og fantasien på hovedretten?

Selv er jeg en såpass doven dessertkokk at jeg ikke engang orker å følge oppskrifter. Derfor ender jeg ofte opp med å lage desserter i en dyp skål, eller et glass, toppet med sauser, smaker og forskjellige teksturer. Og her er det ingen straff for latskapen, for til sammen blir dette syndig godt. Det ligner noe man kunne servert i en barnebursdag, og det passer bra, for selve ideen «dessert» frir jo til barnet i oss alle: Dessert er premien for den som har spist opp middagen sin, dessert er definisjonen på høytid, fest og helg, og dessert er det man har et ekstra mage til, selv når man er stappmett.

BÆR: Bruk enten bare bringebær eller en assortert blanding røde bær. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

TJUVTRIKS: Krem av sjokolade og fløte er superenkelt og supergodt – en uslåelig kombinasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Så da er det jo helt naturlig å bruke barndommens klassiker, honnikorn, på toppen av desserten! Sjokolade må vi også ha, men her gjelder det å finne en god type. På restaurantene er vi så heldige at vi får kjøpe store sekker med akseptabel kilopris, fra belgiske og franske kvalitetsprodusenter. Vi velger sjokolade til hver oppskrift basert på innholdet av kakaofett, bitterhet og sukker, og ikke minst velger vi sjokoladebønner med de smakene og aromaene vi ønsker oss. Det blir som med kaffebønner – de ulike sjokoladebønnene kan hinte i retning av alt fra røde bær og lakris til krydder og te. I en dessert er det gjerne optimalt at sjokoladebønnens særpreg tas opp igjen av andre ingredienser i desserten.

Ukas dessert er, som allerede antydet, utrolig lettvint. Her slipper du å knote med sjokolademousse, men får en annen og minst like fantastisk konsistens på sjokolademassen – mektig, tykk og deilig seig. Har du spist opp middagen din, kan du unne deg dette!

SØTE MINNER: Barndommens søte honnikorn har fått en ny funksjon i denne desserten. Foto: Heiko Junge / NTB

Luftig sjokoladekrem med røde bær og honnikorn

Ingredienser (2 personer)
100 g melkesjokolade (helst med 30–40 % kakaomasse)

3 dl kremfløte

200 g assorterte røde bær (frosne)

2 ss honning

2 plater gelatin

2 rause never honnikorn

Fremgangsmåte
Kok opp 2 dl av kremfløten, ta den av varmen og tilsett grovhakket melkesjokolade. Rør dette helt jevnt, og tilsett deretter den siste desiliteren med fløte. Rør igjen til du har en jevn blanding. Sett sjokoladefløten i kjøleskapet i minst tre timer.

Ta ut blandingen, og pisk den til en luftig sjokoladekrem, men vær obs – pisker du for mye, sprekker den! Legg sjokoladekremen over i en sprøytepose, og sprøyt porsjoner i bunnen av glass eller dype skåler.

Tin opp bærene og sil av væsken. Varm opp halvparten av bærene sammen med honning og bærvæsken, og tilsett oppbløtt gelatin. Når væsken har nådd romtemperatur, røres resten av bærene inn. La kompotten sette seg i kjøleskap fram mot servering.

Anrett desserten med sjokoladen i bunnen og kompott på toppen. Dryss over en raus neve sprø honnikorn.