Allmennlege Bjørn Rismyhr.

«Varme hender og kald teknologi»

Skrevet av Allmennlege Bjørn Rismyhr
31.12.2019 08:46

MENINGER: I helsesektoren i Karmøy skal man innføre mer teknologi. Det skal satses millioner ifølge opplysninger i Haugesunds Avis den 17.12. F.eks er det i taket over en av sengene på Kopervik bu- og behandlingsheim montert en avansert sensor som har full kontroll over bevegelsene til beboeren. Man vil i tillegg installere utstyret man har på sykehjemmene til hjemmeboende. Kameraer, døralarmer og senger med sensorer skal installeres. Digitale medisindispensere skal deles ut. Disse skal minne brukerne på når det er på tide at de tar sine tabletter.

Det er tydelig at installasjon av overvåkningsutstyr, pent kalt velferdsteknologi av kommunens folk, skal spare penger for kommunen. Det beroliges med at teknologien ikke skal stå i veien for varme hender.

Teknologi kan hjelpe oss til et bedre og enklere liv, det er vi sikkert alle enige om. Men ønsker vi denne formen for overvåkning? Og i hvilken grad står det til troende at vi skal beholde de varme hendene i omsorgen?

Når omsorgspersonale må måle tiden det tar å gjøre den enkelte omsorgsoppgave, når overvåkningsteknologi innføres, er jeg redd medmenneskeligheten forsvinner ytterligere. Først overfor dem som skal utføre omsorgsoppgavene. For de er hele tiden i tidsklemma. Dernest for dem som er avhengig av tjenestene og de varme hendene.

Helsepersonell må ikke styres av blåruss. Omsorg er ikke det samme som fabrikkproduksjon. En snakkende robot kan ikke trøste slik som et medmenneske. Derfor må vi ikke godta så lett at våre foreldre, og snart vi selv, skal behandles på mest mulig effektivt vis, eller billigst mulig, om du vil.

Skal omsorgen styres videre med lommeboken, er det snart slik at det billigste blir å la den gamle få slippe unna sin alderdoms svakhet og hjelpeløshet. Og retten å velge sin død, ikke for verdigheten, men for ikke å belaste, blir et ønske for mange, slik vi ser er mulig allerede i flere land.

La oss sloss for livet, medmenneskeligheten og kjærligheten mellom mennesker. Derfor er SMS - meldingen som har gått rundt i jula, så riktig: En vis lege sa: Den beste medisinen for mennesker er Omsorg og kjærlighet. Noen spurte: «Hva om det ikke virker?» Legen smilte og svarte: «Øk dosen»

Måtte økonomene forstå at mennesker som skal gi omsorg til andre, også må omsluttes av den samme omsorgen. Rasjonaliseringsklokka må ut og teknologien må brukes til å gi flere varme hender, ikke færre.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.