Mathilde Hope Nes, nestleder AUF Haugalandet, listekandidat nr. 10, Karmøy AP.

«Uten mat og drikke, duger helten ikke»

Skrevet av Mathilde Hope Nes
04.09.2019 09:31

MENINGER: Hver dag går rundt 50 000 elever på skolen uten matpakke. – Det er ofte de elevene som har de dårligste forutsetningene for å lykkes på skolen og som sitter sultne.  Størst frafall blant elever uten matpakke er blant ungdommene på ungdomskolen, for mange blir erstatningen boller og andre usunne matvarer, eller de spiser ingenting (Ref. MMIs undersøkelse for melk.no om matpakken.) Det er utfordrende å yte og holde konsentrasjonen og aktiviteten oppe når du er sulten. For barn og ungdom som vokser og utvikler seg, er det spesielt viktig å få i seg de næringsstoffene og den energien kroppen trenger for å fungere bra.

Å legge til rette for et godt og sunt måltid vil forebygge livsstilsykdommer, da spisevaner du får som barn tar en med seg gjennom livet. Studier har også vist at elever som fikk gratis skolemat ble mindre kresne og spiste mer variert. De tar også med seg sunne spisevaner fra skolen med seg hjem til familien og bidrar til et bedre kosthold hjemme (Ref. bl.a. Hundsund ungdomsskole i Bærum). En forskningsrapport fra Universitetet i Agder viser at et gratis skolemåltid i henhold til de norske kostrådene, virker sosialt utjevnende ved at elever med foreldre som har lav inntekt spiser sunnere. I dag sliter flere med spiseforstyrrelser og vanskelige tanker knyttet til mat, og opplever ofte fellesmåltider som ukomfortable og utfordrende. Om man tidlig klarer å integrere og normalisere en næringsrik lunsj i den daglige rutinen, skaper dette igjen trygghet rundt måltider, og kan bidra til at man fortsetter å opprettholde sunne måltidsmønstre videre. Det kan også brukes til å normalisere tanker og mønstre rundt mat og til å informere om hvor viktig det er med et variert og næringsrikt kosthold.

Skolemat skal ikke være en betalte ordning av foreldre, da dette øker sosiale forskjeller hvor de som har god råd kan betale for lunsj, mens de som ikke har god råd  ikke har den muligheten. Dette ble erfart med skolefruktordningen. 

Sunn skolemat gir bedre konsentrasjon, kan forbedre skoleresultatene og skaper fellesskap ved at alle elever samles rundt et felles måltid. Mat på skolen vil sørge for at alle barn får et ordentlig måltid om dagen, og dette vil utjevne sosiale helseforskjeller. Et felles måltid vil kunne bidra til å forebygge helseproblemene i begge ender av vekt skalaen og vanskelige tanker knyttet til mat. Derfor vil Karmøy AP ha et pilot prosjekt på noen av grunnskolene i kommunen.  

Mette elever lærer best!