Uenige etter metoo-debatt: – Ærlig talt!

Skrevet av Elizabeth Huanca Vold
09.03.2018 12:13 - OPPDATERT 09.03.2018 13:13

 HAUGESUND: At psykolog Trond Hegglund kalte Metoo-kampanjen for noe som begynner å bli en parodi i forrige uke, har ikke falt i god hos 8 Mars Forening Haugesund. På Facebook-siden deres blir det blant annet brukt uttrykk som «mansplaining» og argumenter som at en ikke kan bry seg om hva hvite, middelaldrende, heteroseksuelle, privilegerte menn mener om saken.

– Det synes jeg er litt trist. Det som er bra med Metoo, er jo blant annet at en tar et oppgjør med at kjønn ikke må bli diskriminert eller brukt imot en. Dersom en konsentrerer seg om hvem som sier ting i stedet for hva som blir sagt, så viser en dessverre at en ikke har skjønt innholdet i Metoo-kampanjen, og de holdningene en ønsker å komme til livs, sier Hegglund.

Vihovde beklager ordbruken

Leder i 8 Mars Forening Haugesund, May Britt Vihovde, sier hun ikke forstår psykologens reaksjon:

– Vi har lagt ute hele debatten som TV Haugaland hadde,  og skrevet «Vi kan ikke bagatellisere #metoo historier fordi noen middelaldrende hvite menn syns det «blir litt mye». Og det mener jeg faktisk. Vi kan ikke bagatellisere grove Metoo-historier fordi at noen mener det har gått litt for langt og at en går inn i offerrollen.

Likevel tar Vihovde noe selvkritikk på vegne av kvinneforeningen.

– Det kan godt hende vi har brukt feil begrep i diskusjonstråden.

– Har det noe å si hvilket kjønn, legning eller rase motdebattanten har?

– Nei, da hadde en jo gått inn og virkelig trakassert. Alle har rett til å debattere, og en skal være litt forsiktig med å bruke hersketeknikker for at folk skal trekke seg tilbake. Så det må vi bare beklage litt, sier May Britt Vihovde.

Psykologen frykter menn vil oppfatte kvinner som krenkbare og lite modne

Trond Hegglund står fortsatt fast ved at enkelte deler av Metoo-kampanjen har gått for langt. Han mener det ikke er bra å blande sammen alvorlige ting som overgrep og seksuell trakassering med seksuell oppmerksomhet.

– Dersom helt vanlig ting som er del av et liv eller en hverdag, skrives på kontoen for seksuell trakassering, vil kanskje mange menn oppleve kvinner som lite modne og krenkbare, og da kan det være at de ikke blir mer attraktive for næringslivet – for leder, styreverv og så videre. Jeg tenker det er verdt å reflektere litt over hvilken effekt dette har, sier Hegglund.

Psykologen presiserer at det er veldig viktig å jobbe for likestilling og respekt mellom kjønnene, men tror ikke at det vil føre til bedre samarbeid dersom det blir for mye fokus på at noen er overgripere og noen er ofre. Han mener det kan sammenlignes med rasisme:

– Jo mindre som skal til for at folk roper rasisme, tror jeg ikke det vil føre til mer respekt og mindre av det en ønsker å få bort.

Vihovde: – Jeg har mye større tro på norske menn

May Britt Vihovde er totalt uenig i det psykologen sier.

– Nei, ærlig talt! Dersom kvinner opplever seg seksuell trakassert og varsler om det,  har jeg ikke jeg noe tro på at menn skal tenke «Nå må det være grenser, nå er du litt pinglete og vi kan ikke ha deg i en lederstilling». Hvis en mann tenker slik, er det faktisk diskrimininering i forhold til norsk lovgivning. Jeg har mye større tro på norske menn enn det.

Se hele reportasjen i videoen over