Geir Allan Stava.

«Tunghørt administrasjon»

For administrasjonen i Karmøy kommune framstår høringer som en vits. Loven sier de må gjennomføre høringer, men den sier ingenting om at de må lytte. Og det gjør de ikke heller.

LESERINNLEGG: Administrasjonen i Karmøy kommune har i høst hatt to skolesaker ute til høring: forslag om nedleggelse av Håvik skole og tvangsflytting av over 130 elever i åkraområdet.

I saken om Håvik skole kom det inn 19 høringssvar. Ingen av dem var positive til nedlegging, eller ”sammenslåing” som det ble kalt. Tvangsflyttingen av elever i åkraområdet, som ble kalt ”justering av inntaksområdene i sone 2”, fikk hele 47 høringssvar. Tre av disse støttet forslaget, mens over 40 var negative.

Høringssvarene fikk absolutt ingen betydning for administrasjonens innstilling til politisk behandling. I begge saksframleggene til politikerne, er høringssvarene knapt nevnt. I begge tilfeller mente administrasjon det samme etter høringen, som det de gav uttrykk for i selve høringsbrevet.

Vitsen med høringer må jo være at man er oppriktig interessert i høringsinstansenes mening. Når man får så entydige svar som i disse to høringene, er det direkte respektløst overfor de som har svart å ikke ta hensyn til dette overhodet.

”Demokrati og medborgerskap” heter et tverrfaglig emne elevene skal lære om. Hvordan skal vi klare det når elevenes mening, sammen med de aller fleste andres som har svart på høringen, tydeligvis ikke betyr noen ting? Høringer er ikke et pliktløp som man etterpå kan legge i en skuff. Høringer er en viktig del av vårt demokrati, men dette krever selvsagt at de som sender dem ut lytter.

Heldigvis lytter våre lokalpolitikere. Enstemmig satte de først foten ned for nedleggingen av Håvik. Nå har de gjort det samme i tvangsflyttingssaken. De viser ved dette at de tar demokratiet på alvor. 

Skolenes landsforbund i Karmøy forventer nå at våre lokalpolitikere tar administrasjonen i skole om hva en høring er. Det trengs tydeligvis.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.