Foto: Trygg Trafikk

Trygg Trafikk: — Bare en av fire bruker alltid refleks

Skrevet av Ann Margit Grønstad
15.10.2020 14:16 - OPPDATERT 15.10.2020 15:03

Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtinds årlig undersøkelse viser at kun en av fire fotgjengere alltid bruker refleks.

REFLEKSDAGEN: Vi går nå inn i den mørkeste tiden på året, og i dag markeres Refleksdagen over hele landet.

En landsomfattende undersøkelse gjort av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtind slår fast at norske fotgjengere er for dårlige til å bruke refleks. 

 – Det er bare en av fire – 23 prosent – av oss som alltid bruker refleks. I tillegg sier 46 prosent at de bruker refleks ganske ofte, men ganske ofte er ikke godt nok. Vi dropper gjerne refleksen på korte turer eller når vi går i opplyste gater, men det er like viktig å bruke refleks da som ellers i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen i en pressemelding. 

Tallene viser at det er like mange – en av fire– som sier de sjelden eller aldri bruker refleks. 59 prosent svarer at de glemmer det eller ikke tenker på det, 20 prosent svarer at de dropper refleks fordi at de «bare skal gå i opplyste gater» mens 13 prosent bare skal «gå på fortauet».   

Vil ha reflekspåbud

I følge undersøkelsen ønsker åtte av ti  (79 prosent) et reflekspåbud. Hele 96 prosent mener at økt refleksbruk vil bidra til å redusere farlige situasjoner i trafikken når det er mørkt. 

– Holdningene og kunnskapen om at refleks virker er på plass. Det er adferden som er problemet. Når «alle» skjønner at refleks gjør deg synlig i trafikken, synes vi det er litt oppsiktsvekkende at vi ikke er flinkere til å bruke den enn vi er, sier Hansen.   

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind mener at å tro at man er trygg bare fordi man skal gå der det er gatelys eller på fortau er en feilslutning. 

– Det er heller tvert om fordi lys fra gater, vinduer og trafikken stjeler oppmerksomhet og gjør deg faktisk mindre synlig. Refleks er kort sagt den enkleste, billigste og mest effektive livsforsikringen du kan ha som fotgjenger. Hvis du derimot dropper refleks, velger du i praksis å være usynlig i mørket, avslutter Nielsen.  

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.