Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Trond (54) er årets ildsjel i Karmøy: – Det er kjekt å få satt fokus på arbeidet som jeg er opptatt av

Trond Krogsæter er tildelt årets Ildsjelpris for sin innsats på Fastlands-Karmøy.

ÅKRA / NORHEIM: Helt siden 2010 har Skudenes & Aakra Sparebank i samarbeid med Karmøynytt delt ut Ildsjelprisen. Prisen deles ut for å hedre personer som gjør en innsats for fellesskapet og lokalsamfunnet, men som kanskje ikke alltid er like synlige. 

I år falt juryens valg på Trond Krogsæter fra Evje bosatt på Røyksund. I en årrekke har han engasjert seg for lokalsamfunnet på Fastlands-Karmøy siden han og kona flyttet hjem til hennes barndomsgård i 2000. Kanskje spesielt rundt Krogsæters satsing på badminton. 

– Badminton begynte jeg med da ungene var ca.10 år. Jeg synes det var kjekt og et bra tilbud for dem, og de likte seg veldig godt i miljøet. Men etter hvert ble jeg mer og mer engasjert selv også. Både som spiller, men også i styret for å legge forholdene til rette slik at det et mulig å bedrive sporten både for de som allerede er der, men også de som kommer etterpå. Formålet er jo at flest mulig skal få være med og spille badminton, mens de som ønsker det skal kunne oppnå gode resultater både lokalt og nasjonalt, forklarer han til Karmøynytt i forkant av utdelingen. 

Mandag 4. april var tiden endelig inne for å få den offisielle plaketten og pengesummen på 25.000 kroner. 

– Vi får årlig inn en god del forslag. Krogsæter var et navn som ble foreslått flere ganger. Da vi begynte å grave i hva han holder på med så vi at dette er en allsidig kar. Det er sånn folk vi ønsker å fremheve, som ikke er så synlige i avisen og slike ting, men som vi hører gjør en enorm innsats i lokalmiljøet. Akkurat det gjør Karmøy til en god plass å bo. Det er viktig for en lokal bank å heie på, sier banksjef Alf Inge Flokketvedt til Karmøynytt. 

Han trekker frem at pengepremien ønsker banken at ildsjelene skal bruke på seg selv. 

– De skal de nyte og kose seg meg. Ofte er det slik at de tenker pengene skal gå til arbeidet de gjør, som i dette tilfellet kan være å kjøpe mer badminton-utstyr. Men disse skal du bruke på deg selv, sier han og ser på Krogsæter. 

Hva han vil bruke pengene på kan du lese i slutten av saken. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

FIKK PRIS: Mandag var det endelig tid for Krogsæter å få prisbeviset. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Krogsæter har tre barn og har i tillegg vært leder i FAU på både Tuastad skole og Vormedal ungdomsskole. Det å være med og bidra er noe han alltid har likt å gjøre. 

– Det har vært viktig for meg å engasjere meg i livene deres. Jeg synes det er kjekt å få ting til å skje, men for at ting skal skje må noen også få det til å skje. Derfor er det viktig å få med flere til å bidra til positive tilbud til barn og unge. Derfor har jeg i flere sammenhenger vært med i ulike valgkomiteer som prøver å få med de riktige folkene som samtidig har lyst til å være med og dra lasset sammen.

Flere engasjement 

Men det er ikke bare innenfor badminton og FAU Krogsæter har engasjert seg.

Nominasjonene som kom inn på han trekker også frem ny idrettshall på Vormedal, volleyball, oppbygging av nytt bedehus på Tuastad og en egen para/special-gruppe innenfor Badminton som noen av det han har bidratt til. 

Om seieren som årets Ildsjel i Karmøy 2022 sier han følgende: 

– Det er veldig kjekt å bli satt pris på sånt sett. Det synes jeg. Selv om jeg ikke er særlig glad i så mye oppstyr sånn for min egen del. Men det er kjekt å få satt fokus på arbeidet som jeg er opptatt av. 

Det var natt til lørdag 25.april 2020 det brøt ut brann i det 114 år gamle bedehuset på Tuastad, som den gang var under utvidelse. Bygget ble totalskadet i brannen. Siden den gang har Krogsæter engasjert seg i oppbyggingen av bedehuset. 

– Jeg har vært med i styret i en del år og da det brant ned har det vært en lang prosess å få gjenreist det igjen. Det er mye som ikke har kunnet arrangeres på noen år, mye på grunn av brannen, men også på grunn av pandemien. Så sånt sett var det ikke det verste tidspunktet å ikke ha bedehus. Men nå går det endelig på frem og reisverket er i ferd med å settes opp. Planen er at det skal ferdigstilles til høsten. 

Det er imidlertid ikke bare bedehuset som han har engasjert seg i som skal stå ferdig til høsten. Det samme gjelder den nye idrettshallen på Vormedal

– Det er kjempestas. For oss i Badminton-klubben har det vært kjempeviktig å få på plass ny hall. Vi har ikke kunnet drive rekruttering på mange år fordi det har vært fullt. I den nye hallen får vi ni baner kontra fire i Norheimshallen. Hallen er 3-4 meter lenger enn en vanlig idrettshall, noe som betyr større muligheter for turneringer, bedre plass til å trene og ikke minst at vi kan få med flere til å bli glad i denne idretten. 

BADMINTON: Krogsæter har i en årrekke hatt flere engasjement på Fastlands-Karmøy. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Krogsæter forteller at de stort sett har hatt mellom 95-130 medlemmer de siste årene, men at en ny telling i januar talte 120 medlemmer. Nybegynnerkurs for barn og voksne har vært med å trekke flere til klubben vår. Vi har nå en flott gruppe på ca.25 barn mellom 6 og 14 år som trener flere ganger i uka. 

– Hva er så gøy med Badminton? 

– Det er jo en idrett som du kan spille i alle aldre og funksjonsnivåer. Det er en enkel sport som ikke krever mye utstyr. Samtidig kan barnebarn og besteforeldre spille mot hverandre. Men det er mye teknikk, kondisjon og styrke som også trengs for å mestre det. Man bli aldri utlært og de som vil bli gode må legge ned ganske mange timer i trening for å nå langt. Vi har noen gode forbilder i klubben som nå er på landslagnivå i Norge som har sin bakgrunn i klubben. 

– Dere fostrer opp noen talenter? 

– Ja, Elias Selsaas er jo fremadstormende og flink. Han er en av de som har vært på sin aldersgruppe sitt landslag noen år nå. Så har to av barna til Anne Lisbet Flåten, hovedtrener i mange år, nådd langt, Solvår Flåten Jørgensen og Sturla Flåten Jørgensen. Solvår har nå kvalifisert seg til å representere Norge i europamesterskapet som skal være i Spania i mix double i slutten av april.

Han forteller at de i Badminton-klubben de siste årene har stablet på plass en så pass god økonomi med dugnadsinnsats, støtte fra kommunen og frivillige sponsorer – at de nå har ansatt en trene i fast stilling. Det håper de å fortsette med tiden som kommer. 

–  Jeg tror vi kan sette Karmøy på kartet. Bare for noen uker siden arrangerte vi norgesmesterskap for junior her. Det var kjekt og vi har fått mange gode tilbakemeldinger på arrangementet vi hadde. Det var over 70 deltakere som spilte kamper gjennom hele helgen, sier han entusiastisk. Og like etterpå var vi 27 spillere fra klubben som deltok på turnering på Bømlo. Mange av disse deltok på sin aller første turnering.

I tillegg har Krogsæter og Helene Skree engasjert seg i å opprette og drive en egen para/special-gruppe i Badmintonklubben. Disse utøverne trenger ofte litt ekstra tilrettelegging, men det er et arbeid noe som gir mye. I løpet av de tre årene vi har holdt på, har det vært over 20 forskjellige personer som har vært innom og trent badminton. Nå er det ca. 10 medlemmer som kommer ganske fast. Det er noen som har downs, noen som har fysiske utfordringer, og noen som kommer fordi de ikke har funnet seg til rette med andre aktiviteter. Vi ønsker å gi et tilbud til alle de som har lyst til å komme for å holde på med en kjekk aktivitet, og samtidig kunne bli litt flinkere til å spille badminton.

På spørsmål om hvordan pandemien har preget dem opplyser han at badminton er en av de idrettene som har fått lov til å trene når andre ikke har fått lov. 

– Vi er registrert som sport uten kontakt. I tillegg har jo barn og unge blitt prioritert til å få trene. Da har vi klart å beholde mange av de yngste. For de over 20 år har det vært vanskeligere da det har vært mye nedstengt med strenge regler. Der har vi nok mistet en del spillere underveis. Men nå håper vi at de kommer tilbake igjen, spesielt når vi kan tilby bedre treningsfasiliteter i den nye Vormedalshallen til høsten, forklarer han. 

Elias Øyen Selsaas. Foto: Grethe Nygaard.

Volleyball-dommer

Som nevnt overfor har Krogsæter også engasjert seg innen volleyball. I hele 16 år har han dømt eliteserien i Volleyball og har nå passert over 200 kamper på det øverste nivået i landet. 

– Jeg ligger inne på topp 10 lista i landet over hvem som har dømt flest kamper gjennom tidene, sier han ydmykt. 

Han erkjenner at Volleyball ikke er like stort på Fastlands-Karmøy, men at lagene i Kopervik og Haugesund var blant de største på tidlig 2000-tallet. Nå er det imidlertid Torvastad som har tatt over stafettpinnen fra Kopervik og gjør det bra på Karmøy. 

– Når jeg dømmer kamper handler det om å se om spillerne følger reglene og jeg kan jo også dele ut rødt eller gult kort, men det er ikke så ofte. Det er mange regler å passe på, men når de spiller i eliteserien så de er flinke og vet hva de holder på med. Men det er viktig å ha et våkent øye for å få med seg hva som foregår, og at en ikke går glipp av ting som skjer. 

– Fotballen er jo kjent for litt kvasse uttalelser mot dommere. Er det noe du opplever som dommer i Volleyball? 

– Jeg synes det har gått forholdsvis greit. Det vi egentlig har sett på som den største utfordringen er å få nyutdannede dommere til å fortsette med å dømme etter at de har tatt dommerkurs. De kan få lite kjekke kommentarer fra lagledere og kan derfor fort miste motet. Jeg har holdt en god del dommerkurs og jobber mye med oppfølging av dommerne på turneringene de er på. Det er viktig å ha et system som kan trygge dommeren, sier han og forteller at han har vært med i dommerkomiteen og vært volleyballdommer i cirka 25 år. 

Opptatt av mennesker 

Selv om Krogsæter er 54 år har han ingen planer om å legge engasjementene sine på is med det første. 

I sitt daglige virke er han lærer på Breidablikk læringssenter i Haugesund på avdelingen for voksne innvandrere fra 16 år og oppover. Der lærer han hovedsakelig bort norsk og matematikk. 

– Det er givende og de er motiverte til å lære norsk. Vi er klare for å ta i mot flere elever med tanke på dagens situasjon i verden. Det har gått blitt færre elever på skolen de siste årene, men slikt går i bølger. 

– Det som er viktig både gjennom idretten, skolearbeid og menighet er å se hver enkelt, og hva de har bruk eller behov for. Om det er er å legge forholdene til rette eller å ha noen å prate med. Vi er alle er forskjellige og har forskjellig behov og ønsker gjennom livet.

– Helt tilslutt. Du vinner jo også 25.000 kroner. Hva har du tenkt til å bruke de på?

– Jeg har ikke landet på noe, men har noen tanker. Jeg må diskutere det litt med familien, men vi har snust litt på en familietur. 

– Har du noen tips, Flokketvedt? 

– Det spørs om han vil utenlands å legge seg på en solseng i Spania eller om han vil nyte fjellheimen. Vi har virkelig fått smaken på Norge de siste årene og Sogn og Fjordane er jo fantastisk. 

Krogsæter trekker frem at han var på skoletur til Island med Gard skole for noen år siden. Det landet vil han vise familien sin. 

– Vi lurer litt på om vi får til det og må lande en dato. Der er det mye gøy å se, sier han til Flokketvedt som sier seg enig i det.