Sokneprest i Åkra, Sveinar Medhaug. Foto: Privat

«Tro verdig»

Skrevet av Sveinar Medhaug
04.04.2021 08:00 - OPPDATERT 05.04.2021 14:20

ANDAKTEN: Kristus er oppstanden! 
Ja, Han er sannelig oppstanden!

Med denne gledesfylte ordvekslingen mellom prest og menighet åpnes mange høytidsgudstjenester på 1. påskedag. I år er det stille i kirkene, men det trenger ikke være stille der du sitter nå. La oss gjenta ordvekslingen og la det bli påske i hjertet. … 

Korset var opprinnelig et dødens symbol, men etter Jesu oppstandelse og seier over dødens makt endret dette seg. Korset gikk fra å være et dødens symbol til å bli en livets invitasjon. Korset er tomt, dødens lenker er brutt. «Døden var ikke sterk nok til å holde ham fast.» sies det om Jesus i Det nye testamentet (Apg 2,24). Døden måtte gi tapt i møte med Livets Herre. 

Da jeg studerte teologi, ble det en nyttig øvelse å spørre hva troen min stod og falt på. I møte med kritisk tenkning og nye perspektiver ble det viktig. Slik et hus trenger en solid grunnmur, trenger troen et solid fundament. Jeg landet på at troen min står og faller på at Jesus virkelig er Guds Sønn og at oppstandelsen virkelig er et historisk faktum. Kan det bevises eller motbevises? Nei, det blir til sist et trosspørsmål. Men slik juryen i en rettssak må vurdere bevisene, slik inviteres også hvert tenkende menneske til å vurdere. Er vitnesbyrdene om Jesu oppstandelse troverdige? Er det sannsynlig basert på de kildene vi har? 

Personlig opplever jeg at vitnesbyrdene om Jesu liv, død og oppstandelse er troverdige. Ja, jeg opplever at Jesus Kristus er tro verdig. 

«Se, Herren lever! Salig morgenstund! Mørkets makter bever. Trygg er troens grunn. Jubelropet runger: Frelseren er her! Pris ham, alle tunger. Kristus Herre er!» 

Nr. 197 Deg være ære v.2

God påske!

Sveinar Medhaug

[annonse]
sokneprest, Åkra menighet

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.