Tradisjonell idyll på fjellet

Med torv på taket og panel på veggen har familien Olsen skapt sitt lille paradis oppe i dalen i Sauda. Her har de gjenskapt den tradisjonelle norske fjellhytten, men med en moderne vri.


BOLIG & INTERIØR: - Hein skulle ikke bygge ut i etterkant. Han skulle ha plass til alle med en gang, smiler Anne Breidfjord Olsen. 

Da hun og mannen skulle bygge hytte i Svandalen var nok plass noe av det viktigste for dem. Her skulle det være rom for hele familien, og flere til. 

- Ja, det var jo det å ha plass til alle. Slik at vi slapp loddtrekning når vi skulle opp. Dersom noen ville være med skulle det være plass, fortsetter Hein. 

Det resulterte i en hytte hvor arealet er utnyttet til det fulleste. Hele 16 sengeplasser har de fått til, fordelt på fem soverom og en loftstue. Noe som åpner muligheten for å ta med hele familien og vennegjengen. 

- På det meste har vi vel vært 12 stykk her, sier Anne. 

Fra campingliv til hytteliv 
Familien hadde vært på leit i noen år før de bestemte seg for å kjøpe hyttetomten på Åsane Grend i 2009. Da var det utsikten og de gode solforholdene som ble avgjørende. Området visste de allerede at de trivdes godt i. 

- Vi hadde campingvogn oppe med trekket i syv år, så vi visste hva vi gikk til. Men ungene begynte jo å bli større og trengte mer plass. Da var vi klar for hytte, forklarer Anne og avslører at andre skisteder også ble vurdert. 

- Vi var litt inne på Seljestad også, men så dukket denne tomten opp og da var vi egentlig ikke i tvil, sier hun og ser ut vinduet hvor en kan se rett opp mot fjelltoppene.

(Saken fortsetter under bildet.)


Tekstiler og skinn blir flittig brukt i hytta for å skape en lun og varm atmosfære. 
Brettet opp ermene 
Paret har selv deltatt aktivt gjennom hele byggeprosessen. Fra start og helt til den siste spikeren var slått i veggen. Det meste av arbeidet har de gjort selv, men med hjelp fra fagfolk underveis. 

- Vi har hatt fagfolk med oss til å reise og sette opp, så fortsatte vi. Det var et pluss på mange måter. Vi kunne spare penger, samtidig som jeg synes det er veldig kjekt å holde på. Ellers hadde vi nok ikke gjort det slik, da hadde det nok bare blitt et ork, smiler Hein lurt. 

Sammen med Anne har han lagt ned time etter time med hardt arbeid for å skape drømmehytta til familien. 

- Jeg lærte meg ganske mye kan du si. Jeg har både lagt panel, gulv og kledning. Jeg kunne ikke bare vente på at han skulle gjøre alt, for da hadde det jo dratt ut. Så her var det bare å bli med, tilføyer hun og titter bort på mannen. 

- Vi har jo fått et annet forholdt til hytta på grunn av det. Den blir liksom enda mer vår, innrømmer de.  

(Saken fortsetter under bildet.)


For Anne Breidfjord Olsen og Hein Olsen har hytta blitt et pusterom i hverdagen. 
Varmt og lunt
Interiøret i hytten bærer preg av varme farger, mye tekstiler og skinn, og ellers detaljer hentet fra naturen. Da det skulle innredes var målet klart, det skulle bli en varm og lun fjellhytte. 

- Vi visste hvordan vi ville ha det. Det ble jo en litt tradisjonell norsk hytte med varme farger, i og med at vi er på fjellet, sier Anne og legger til: - Jeg liker jo å følge med på trendene, og brukte vel helst Instagram når jeg lette etter inspirasjon. 

- Interiøret er hennes felt, jeg spikrer bare opp jeg, legger Hein latterfullt til. 

Romløsningen i hytten er lys og luftig, med åpen kjøkkenløsning. Noe som var et bevisst valg fra Anne og Hein sin side. 

- Jeg ville ikke ha et avlukket kjøkken, så da kom vi frem til denne løsningen. Jeg synes det er trivelig å være ilag med resten når du holder på å kokkelere, forteller hun og fortsetter: - Som på nyttår når vi har vært her en hel gjeng. Da blir gjerne damene sittende på kjøkken, hvor alle er med og bidrar, mens mennene kanskje sitter i stuen og ser på fotballkamp. Da er det koselig at vi kan være sammen enn at en må stå alene på kjøkkenet. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Detaljer fra naturen er tatt inn i hytten, slik som denne kreative lampen .
Et pusterom i hverdagen
I vinterferien 2011 fikk familien endelig tatt hytten i bruk for første gang. Etter det har den blitt flittig brukt. Anne og Hein tipper de tilbringer rundt 70 døgn på hytta gjennom året.  

- Når jeg kommer inn her kan jeg senke skuldrene. Jeg kan sette meg ut på terrassen og bare få en slik ro over meg. Kan liksom bare sitte her og se oppover dalen i timesvis, sier Anne. 

På hytta tar familien seg tid til å være sammen og gjøre ting som å spille brettspill eller lese en god bok. Ting man ikke alltid klarer å finne tid til i en hektisk hverdag. 

Og selv om hyttelivet fører med seg litt ekstra vedlikehold og arbeid, er det ikke noe som blir sett på som noe negativt. Snarere tvert imot. 

- Når jeg er her så er det mer hobby enn jobb. Det er terapi å gå rundt her og måke og «totle» litt. Jeg kan være her i dagevis å gjøre «ingenting» som jeg sier, fortsetter Hein. 

- Men vi må alltid ut på en tur, gjerne to også. Enten på ski eller til fots. Men vi trenger jo ikke gå lenger enn ned i skråningene her, smiler de.

Bildeserie