STOR VERANDA: Familien Bjerknes tilbringer mye tid på verandaen i andre etasje, som har 60 prosent tak. Foto: Privat

Tonje (34) og Stig (38) bygde Norges mest populære hus

Skrevet av Oda Tømte / NTB
05.04.2021 14:20

Det skal helst være funkis når nordmenn bygger hus. Familien Bjerknes gikk for landets mest bygde husmodell.

– Vi trives kjempegodt! Huset har alt vi trenger, sier Tonje Bjerknes (34) tilfreds.

Tonje og ektemannen Stig (38) fant drømmeplassen på en øy utenfor Molde. Der bodde de allerede i et selvbygget hus da nabotomta ble lagt ut for salg.

– Vi er litt impulsive, så vi slo til og kjøpte tomta! ler Tonje.

De to bar nemlig på en drøm til – om et funksjonelt hus med bedre plass til seg selv, datteren Olivia (5) og de to kattene.

For to år siden sto det nye familiehuset på 250 kvadratmeter klart. Valget falt på husmodellen Alsvåg, levert av Systemhus – og den modellen er de ikke alene om å ha valgt. Alsvåg er nemlig den aller mest populære ferdighusmodellen her til lands.

HUSVALG: Tonje (34), Olivia (5) og Stig Bjerknes (38) valgte Norges mest populære ferdighusmodell og tilførte egne justeringer. – Det er ingen som har et hus som er maken til vårt, sier Tonje. Foto: Privat

Ikke altfor moderne
– Alsvåg er en liten funkisperle som vi lanserte for et par år siden. Huset har fått godt fart i markedet, forteller markedssjef Birgitte Andersen i Systemhus.

Alsvåg-husene er klassiske og enkle i utseendet og har mange smarte løsninger som kan tilpasses hver enkelt families behov.

– Vi ville ha funkis, men ikke for funkis, sier Tonje Bjerknes, – en husmodell som var pen, og ikke altfor moderne! Alsvåg var midt i blinken for oss.

[annonse]
Hun er ikke forbauset over at modellen er populær.

– Den faller nok i smak hos mange fordi den er så stilren, tror Tonje. – Den har et utstikk som gjør seg godt, og huset blir særegent om man kombinerer to farger. Dessuten er det et veldig fint spill i treverket, som går både horisontalt og diagonalt.

MEST POPPIS: Funkishuset Alsvåg fra Systemhus er Norges aller mest populære ferdighus. Dette er en annen variant av huset enn familien Bjerknes valgte. Foto: Systemhus

Folk flest vil ha funkis
Nest etter Obos (som har kjøpt opp Block Watne) topper Systemhus listen over boligleverandører i Norge. Det viser statistikk hentet inn av Boligprodusentenes Forening. I 2020 ble det igangsatt over 1200 nye boliger fra Systemhus. Hakk i hæl følger Mesterhus, og tendensen er gjenkjennbar: Folk som skal ha nybygd enebolig, går ofte for stilrene og moderne funkishus.

– Vi ser at mange av kundene våre ønsker hus med et moderne uttrykk og fleksible planløsninger, god takhøyde og godt med lysinnslipp. Dette er typiske trekk ved de fleste av de bestselgende husene våre, sier markedssjef i Mesterhus, Monica Blom Thorsen.

Norgeshus er en annen populær boligprodusent. Også de selger mye av stilrene boliger med en moderne tvist. Likevel er det både tradisjonelle og trendy varianter blant de mest populære husmodellene deres.

UTSIKT: Alsvåg er et trehus med store vindusflater. Fra stua har familien Bjerknes utsikt utover havet og naturomgivelsene. Foto: Privat

Mer tradisjonelt
Mange som kommer innom oss, drømmer om noen av de moderne og spesielle arkitekttegnede boligene våre, men så ender de opp med å kjøpe litt mer tradisjonelle varianter, forteller Jonny Svarliaunet, markedssjef i Norgeshus.

– Det er litt av en prosess å få bygget seg et nytt hus, og det er mye kundene må ta stilling til underveis – slik som praktisk planløsning og nok boltreplass til en hel familie. Når det kommer til stykket, ser vi at det er disse behovene som blir avgjørende for valget av hustype.

Etter at koronaviruset gjorde sitt inntog, har mange dessuten kjent på behovet for en arbeidsplass hjemme. Monica Blom Thorsen forteller at pandemien ser ut til å virke inn på folks boligvalg.

Mange har seg lei av å måtte bruke spisestue eller soverom som arbeidsplass det siste året, og ønsker å kunne ha et dedikert hjemmekontor som også kan brukes når koronasituasjonen er over, sier Thorsen.

BÅLPLASS: Ildstedet på familien Bjerknes' prisbelønte uteplass er i bruk både sommer og vinter. Foto: Tonje Bjerknes

I ett med landskapet
Tonje Bjerknes har vært interessert i interiør, styling og design fra barnsbein av. Derfor var det ekstra stas å kunne bygge et selvoppført hus i ny stil. Nå deler hun inspirasjon fra hjemmet via instagramkontoen @tonjebjerknes.

– Favorittstedet mitt må bli kjøkkenet, det er et større rom vi bruker veldig ofte, forteller Tonje. – I stedet for å ha åpen kjøkkenløsning med stue, har vi valgt å kombinere kjøkkenet med spisestuen. Her har vi stor boltreplass – og høyttalere, så vi kan danse!

Tonje og Stig har føyd til noen hjemmesnekrede løsninger og gjort Alsvåghuset større. Boligen glir pent inn i det romsdalske landskapet, omgitt av sjø, fjell og skog.

– Dette er drømmeplassen vår! fastslår Tonje, som selv er fra Orkanger i Trøndelag, men som har bodd nær Molde i snart halve livet. – Det er så fredelig her, og masse dyreliv.

Om sommeren tilbringer familien mye tid på verandaen i andre etasje, som har 60 prosent tak. I hagen har de bygget uteområde med basseng. Uteområdet høstet andrepremien i Norske interiørbloggers kåring av fineste eksteriør i fjor.

– Til sommeren skal vi ferdigstille hagestuen, forteller Tonje.

ROMSLIG: – Vi ser at god plass og praktisk planløsning er avgjørende for valget av husmodell, sier markedssjef Johnny Svarliaunet i Norgeshus. Modellen Panorama er deres nest mest solgte. Foto: Norgeshus

Savner takterrasse
Familien Bjerknes er storfornøyd med huset sitt. Likevel er det én ting de angrer på:

– Vi skulle ha bygget en stor takterrasse! medgir Tonje.

Alsvågmodellen har nemlig flatt tak, og mange velger å anlegge uteplass på toppen av huset. Tonje og Stig har planer om å bygge en slik terrasse i fremtiden.

Paret angrer imidlertid ikke på at de valgte samme hus som nordmenn flest. De særegne grepene de har føyd til, har gjort boligen unik.

– Men hvis jeg kunne valgt om igjen, så ville jeg leid en arkitekt og tegnet huset selv! føyer Tonje til. – Selv om denne husmodellen passer oss kjempegodt, er det noe spesielt med å bygge noe helt eget.

FAMILIEBOLIG: Nupen er Norgeshus’ mest populære husmodell. – Ideelt for barnefamilier, mener markedssjef Johnny Svarliaunet i Norgeshus. Foto: Norgeshus

TRADISJONELL STIL: Karita er Mesterhus' mest solgte husmodell. – Full takhøyde i begge etasjer gir både god romfølelse og et herskapelig preg på boligen, mener markedssjef Monica Blom Thorsen. Foto: Mesterhus

«SIGNATUR 305»: Denne husmodellen har lyse og luftige rom, ifølge markedssjef Monica Blom Thorsen i Mesterhus. Den moderne eneboligen er deres nest mest solgte modell. Foto: Mesterhus

De største boligprodusentene i 2020

I motsetning til mange andre land, domineres ikke det norske boligmarkedet av noen få store aktører. Det er i stedet mange boligprodusenter som konkurrerer om markedsandelene. I alt ble det igangsatt 23.695 boliger i 2020 utenom fritidsboliger. Dette er de 10 største boligprodusentene:

1) Obos (inkl. Block Watne), 1405 boliger

2) Systemhus, 1233 boliger

3) Mesterhus, 1144 boliger

4) Norgeshus, 871 boliger

5) Byggmann, 789 boliger

6) Vestlandshus, 628 boliger

7) Nordbohus, 562 boliger

8) JM Norge AS, 550 boliger

9) Selvaag Bolig, 496 boliger

10) Blink Hus, 437 boliger

Kilde: Boligprodusentenes Forening

KJØKKEN: – Favorittstedet mitt i huset er kjøkkenet – et større rom vi bruker veldig ofte, forteller Tonje Bjerknes. Foto: Tonje Bjerknes

HJEMMEKOS: Familien Bjerknes skreddersydde ferdighuset etter egne behov. Olivia (5) og familiens to katter stortrives i eneboligen utenfor Molde. Foto: Tonje Bjerknes

PRISBELØNNET UTEPLASS: Familien Bjerknes’ hus passer godt inn i terrenget. Uteplassen deres fikk andreplass i Norske interiørbloggers kåring av fineste eksteriør i fjor. Foto: Tonje Bjerknes

LIVET PÅ VERANDAEN: Med 60 prosent tak kan verandaen i andre etasje brukes både morgen og kveld, i mange typer vær. Mange velger også å anlegge takterrasse på toppen av Alsvåghuset. Foto: Tonje Bjerknes

EGET BAD: Alsvåghuset har eget bad i soveromsavdelingen i andre etasje. Foto: Tonje Bjerknes