FARTSGRENSEN: I mer enn 40 prosent av alle dødsulykker har fart vært hovedårsaken, ifølge tall fra Trygg Trafikk. FOTO: Lise Åserud / NTB

Tips for en bedre biltur

Skrevet av Morten Abrahamsen / NTB
20.07.2020 08:26

Noen enkle råd kan gjøre bilturen til en mer behagelig for opplevelse for alle.

I sommer er det langt flere norske bilturister i Norge enn normalt. Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, har noen råd for en best mulig gjennomføring av bilturen:

* Ta pauser, spis og drikk, noe som gjør at du holder blodsukkeret oppe.

* Har du barn med på tur, må du ta flere pauser etter barnas behov.

* Mange lar også barna se på nettbrett eller lignende, men da er det viktig å bruke en kollisjonstestet holder. Løse gjenstander kan utgjøre en risiko for passasjerene ved en kollisjon. Se for deg at du får Ipad i hodet fra 5 meters høyde, det vet du vil gjøre vondt, det vil også et flygende nettbrett i bilen gjøre.

LØSE GJENSTANDER: Hvis man må bråbremse eller kolliderer, kan det være livsfarlig med løse gjenstander i kupeen, som for eksempel et nettbrett. FOTO: Jan Haas / NTB scanpix / picture alliance

* Vær oppmerksom! I Trygg Trafikks trafikkundersøkelse, gjort i mars 2020, sa over 50 prosent at de håndterte musikkanlegget og GPS-en mens de kjørte bil. 25 prosent snakker i handsfree mobil, og hele 24 prosent leser meldinger på telefonen. Forskning fra Transportøkonomisk Institutt viser at vi er uoppmerksomme rundt 24 prosent av tiden mens vi kjører bil.

* Hold fartsgrensene! I trafikkundersøkelsen svarte 83 prosent at de bryter fartsgrensene i 80-sone. 21 prosent svarte at de gjorde dette nesten hver gang, mens 62 prosent gjør det en gang iblant. I 42 prosent av alle dødsulykker er fart den viktigste årsaken. Så fart og uoppmerksomhet – i tillegg til rus – er de viktigste årsakene til alvorlige ulykker i trafikken.

* Det er også viktig å pakke bilen riktig. Det tyngste skal nederst og lengst inn, de lettere kolliene på toppen. Unngå løse gjenstander inne i bilen.

* Vær fullt konsentrert om kjøringen når du kjører. Hold din plass i køen, og ikke foreta risikable forbikjøringer.