Foto: Norwegian Commercial Club.

Til minne om Magne Kristoffer Nes

Magne Kristoffer Nes ble født på Karmøy 18. juni 1936. Da han var 14 år reiste han til sjøs med den Norske Handelsflåten. Hans mor ba ham da om å ikke komme hjem for tidlig, siden det var harde kår for alle etter krigen. De siste 64 årene har Magne vært til sjøs. Han har utforsket dypt farvann og forskjellige fiskemetoder. Magne har alltid vært interessert i forskning og utvikling, både innen fiske og sikkerhet.

I 1951 mønstret han på den Norske Handelsflåten, og seilte med frakteskip over hele verden. I 1955 immigrerte Magne til De forente stater, New Bedford, Massachusetts. Han fisket kamskjell på FELICIA og solgte til Fulton Market. Trålte etter bunnfisk, muslinger, hummer, atlantisk torsk og flyndre fra Cape May, New Jersey til Boston, Massachusetts. 

Magne eide og opererte over 26 fiskefartøy, og hadde over 125 Alaska fiskekort. I 1979 ble NORTHERN AURORA omtalt i Aleutians Alaska Geographic Magazine. Magne ga tilbake til samfunnet, og sponset mange av sine landsmenn for at de også skulle få komme til De forente stater. Han delte alltid med sine medfiskere om hvor de kunne finne fisk. Med start av kongekrabbefiske i 1961, leverte Magne i overkant av 23 000 000 kg, lenge før «Deadliest Catch».  

Magne våget seg til Seattles Fishermen’s Terminal og fisket for Jackie Ray på 73’ HAVANA. I 1959 flyttet Magne til Seattle for godt, og trålte fra Washington State og utenfor Oregon-kysten til Canada og videre til Alaska. Han fisket laks med gillnett og snurpenot i Kodiak og Prince William Sound. Fisket kveite med krok og line, og fisket med gillnett og snurpenot i sørøst Alaska. Han fisket med Dan Luketa (WESTERN FLYER) og Sverre Hansen, og hang på Ballard Avenue på Ingvard «Inky» Boe’s Ballard Taverna sammen med Sverres bror Karl Johan, John Sjong og mange andre i bransjen.  

I 1961 ble Magne amerikansk statsborger. Ole Hendricks og Thorleif Petersen, eierne av 82’ SEASTAR, gav ham jobb for å fiske kongekrabbe i Kodiak, Sand Point, Dutch Harbour og Adak. Magne var den første eieren av 83’ NORTH BEACH sammen med Thorleif Petersen og Harold Hansen. 

I 1964 startet Magne å fiske etter laks i Bristol Bay sammen med Jon Johannessen og Einar Langesater. Magne betalte for John’s flybillett, men var litt irritert når han prøvde å ta med koffert ombord. Året etter jordskjelvet i Kodiak i 1964, leaset Magne NEPTUNE I fra Rudy Petersen, og leverte til Wakefield i Kodiak og Seldovia. Tre nye gillnetter fulgte, inkludert GAIL T i 1978. Hun var en «state-of-the-art» gillnett. 

I 1965 bygde Magne fire fiskefartøy designet for kongekrabbefiske i Alaska; NORTH PACIFIC, PACIFIC VOYAGER, ROYAL PACIFIC og ANNA MARIE. Magne var ombord NORTH PACIFIC i Seward samtidig som broren Kaare var ombord VIKING QUEEN. Egil Ellingsen ombord SMARAGD, Mike Love på OUINGONDY, og 13 andre New Bedford-kamerater, inkludert Anders «Andy» Andersen, Magnus Eliassen og Johan Lund, ombord BOUNTIFUL.

Siden 1965 har Magne lagt bak seg utallige turer på fartøy i Norge for å forske på alt fra å frakte levende krabber, til å teste og utvikle nytt utstyr. Året 1969 ble brukt på å forske på tunfiskfiske sammen med Kenny Petersen. 

I 1970 fisket Magne kongekrabbe, kamskjell og laks i Alaska med ombygde fartøy. Det største var kombinasjon-fartøyet SEAHAWK. Dette gjorde han sammen med partneren Peder Nornes. De tok med seg en last til Hawaii, ble blakke og endte opp med å gjøre kartleggingsarbeid for NMFS. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Magne var den første til å introdusere overlevelsesdrakter på CRYATAL S i 1974. Han var den første til å ha «Medical prescription chests» på fiskefartøyene NORTH PACIFIC, PACIFIC VOYAGER og ROYAL PACIFIC. Sammen med Rudy og Jackie Petersen var Magne en av de første til å ha en lege standby 24 timer i døgnet via en enkel sidebåndsradio. Dette til trygghet for mannskap og deres familier. Andre banebrytende prosjekter han medvirket i inkluderte blant annet bruken av natriumlys for krabbefiske om natten. 

I 1978 ble Magne partner med Jens Jensen, Tor Tollessen, Bob Wyman, Ron Brill og Charles Knutsen for å omgjøre en Navy FS til NORTHERN AURORA for å fiske etter kamskjell. 

PÅ NCC Fishermen’s Night I 1979, fikk Magne tildelt NCC Norwegian Commercial Club Special Award sammen med K. Larsen og Tor H. Tollessen. For sin jobb som kaptein – for å ha manøvrert NORTHERN AURORA og reddet Sigmund Ingebretsen som hadde falt over bord på nattestid den 29. oktober, 1978 i Beringhavet. Magne var deleier med Tor som hoppet i havet og reddet Sigmund, mens Magne sto ved roret. Sigmund’s bestemor Ragna glemte aldri heltedåden, og var evig takknemlig. Ragna’s ektemann, Simon, druknet utenfor kysten av Washington på 50-tallet, bare noen få år etter at de hadde ankommet USA fra Karmøy. 

I 1980 ble det installert nytt utstyr på NORTHERN AURORA og GREAT PACIFIC. Det ble fisket torsk i Beringshavet, med markeder i Norge og Portugal. Taskekrabbe ble fisket og behandlet ombord SEAHAWKER og ARCTIC ROSE i Beringshavet og Aleutian-øyene. Magne fisket krabbe på 1500 meters dyp i Florida. Fra 1982 fisket han Calico kamskjell, Gyllen Florida krabbe, Scyllaridae, Gullmakrell, dypvanns rød krabbe, Multe og Epinephelinae. 

I 1990 inngikk Magne og Einar Langesater et samarbeid med Francis Miller av Arctic Alaska. Sammen med Francis Miller inngikk han samarbeid med TUCANA, JAMIE B og KRISTINA og fisket etter tunfisk på Marshall-øyene, og fisket etter abbor/tannfisk ned til 1600 meter i Argentina. Etterfulgt av fiske etter sabelfisk på 1600 meters dybde i Mexico. Magne jobbet med Richard Stephenson of San Diego, med blåfinnet tunfisk i merder utenfor Baja California, Mexico. Han gjorde offshore F.A.D.S-forskning på havfjell som speidet blåfinnet og annen fisk med spotterfly. Han fisket kongekrabbe i Beringhavet og Aleutian-øyene, og ble urettmessig nektet kvoter når den nye «rasjonaliseringen» ble utviklet. 

År 2000 brakte Magne til Peru, Panama, Costa Rica, El Salvador og Mexico for tunfisk og Mahi-fiske. Han jobbet offshore sammen med Dick Stephenson på hans fartøy CONNIE JEAN av Mexico og Costa Rica. Han fisket med flytende radiofyr og not, og transporterte til San Diego med BERIT J. Gjennomsnittlig daglig fangst var omlag 50 000 kilo.  Han fisket krabbe, sabelfisk og tunfisk utenfor San Diego. Han fisket slimåler i teiner og trollet etter Albacore fra California til Washington. 

 

Over årene som har gått har Magne vært med på flere redningsaksjoner for å redde mannskap som har falt over bord. Han har vært en pionér i bransjen, og stått i bresjen - særlig når det kom til sikkerhet.

Til minne om Magne Kristoffer Nes 18.06.1936 - 20.07.2022. 

 

Utdrag fra Norwegian Commercial Club sin hyllest til Magne Kristoffer Nes da han fikk utdelt hedersprisen «King Neptune».