Prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim mener situasjonen er bekymringsverdig. Foto: privat

Tallene går nedover, men mener situasjonen fortsatt er bekymringsverdig: – Frykter store mørketall

Færre bilister ble tatt for mobilbruk bak rattet i 2022.


TRAFIKK: I fjor ble 1222 tatt for mobilbruk bak rattet i Sør-Vest politidistrikt. Det melder den landsdekkende trafikksikkerhetsoganisasjonen for ungdom, Ung i trafikken, i en pressemelding, 

Dette er en kraftig reduksjon fra året før påpeker organisasjonen og peker på tall fra UP som viser at det ble sendt ut 1720 forenklede forelegg for mobilbruk i 2021. Til tross for nyheten om at antall tilfeller går ned mener organisasjonen situasjonen fortsatt er bekymringsverdig. 

– Det er fint å se at færre ble tatt med mobilen bak rattet i fjor, enn i 2021. Allikevel frykter vi store mørketall. Mange har fortsatt vanskelig for å la mobilen ligge, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim.

Fatale konsekvenser 

Bendheim trekker frem at det ikke skal mange sekundene med uoppmerksomhet til før det kan få fatale konsekvenser. 

– Fra før vet vi at uoppmerksomhet er en stor årsak til trafikkulykker, og da er dessverre ofte skjermene involvert. Mange ulykker kunne potensielt vært unngått om flere valgte å legge vekk mobilen, sier hun og minner om at en bil i 80 km/t beveger seg lengden av en fotballbane (90 meter) ved fire sekunders uoppmerksomhet. 

– I trafikken skjer det mye på få meter. Få sekunders uoppmerksomhet kan derfor gi fatale konsekvenser. Er man oppmerksom og på vakt, er sannsynligheten for en alvorlig ulykke vesentlig mindre. Vår oppfordring er derfor enkel: legg vekk mobilen når du setter deg bak rattet. fortsetter hun. 

2022 - et trist år 

Bendheim trekker også frem at det i 2022 omkom 118 personer i trafikken. En økning på nesten 50% fra 2021, da det gikk 80 liv tapt i trafikken. Enkle tiltak som å legge bort mobiltelefonen mener hun vil være med på å gjøre situasjonen på norske veier tryggere for alle.  

– Med den ulykkessituasjonen vi har vært vitne til i 2022, er det nå i alles interesse at mobilen prioriteres vekk når man sitter i bilen. Å la mobilen ligge i lomma, eller å bruke en fastmontert holder - er begge veldig enkle tiltak alle kan bidra med, for å gjøre situasjonen på norske veier litt tryggere, påpeker Bendheim.

Blir man tatt med håndholdt mobil bak rattet er straffen bot på 7450kr og tre prikker på førerkortet. For de i prøveperiode medfølger dobbel prikkbelastning og seks prikker.