GODT UTSTYRT: Pål Midbøe trives på sykkelsetet og er godt kledd når han legger ut på hjemturen.

Sykler til jobb - holder seg frisk

I oktober 2015 var sykefraværet i Helse Fonna på 7,1 prosent. Tallet har vært gradvis synkende de siste årene og har til tider vært så lavt at helseforetaket har bemerket seg som en av arbeidsplassene med lavest sykefravær i regionen. Blant dem som sørger for å holde sykefraværet lavt i Helse Fonna, er ambulansearbeider og skudenesbu Pål Midbøe. 46-åringen er bosatt i Skudeneshavn, men sykler opptil tre ganger i uka til døgnvaktene han har ved Helse Fonna sin ambulansestasjon på Åkra.

Året rundt

Stykket mellom de to byene på Karmøy er som kjent værutsatt, men sjøsprøyt og blest stopper ikke trebarnsfaren i å ta sykkelen fatt hver uke, året rundt.

– Nei, hvis man skulle latt været bestemme så hadde det nok ikke blitt mye sykling, sier Midbøe som nylig la om til piggdekk på sykkelen for å være klar til det glatte vinterføre.

Mangler vei 

Han synes det er tragisk at det fremdeles ikke er bygget gang- og sykkelvei på strekningen mellom Sandve og Skudeneshavn, som tidvis er preget av mye trafikk.

– Vi har gang og sykkelvei nesten hele veien til Haugesund, men mangler på det farligste strekket, poengterer Midbøe som etterlyser bedre prioriteringer fra politikerne.

Stiller krav 

Midbøe forteller at det er flere og flere i Helse Fonna som har kastet seg på sykkel-bølgen og at trenden er positiv med tanke på de nye fysiske opptakskravene for ansatte i ambulansetjenesten.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Det er blitt et krav at du må gjennomføre en fysisk test for å i det hele tatt komme på intervju, opplyser Midbøe om testen som innebærer øvelser i både kondisjon og styrke.

BRUKER APP: Pål Midbøe registrerer både kilometer, varighet og fart gjennom appen Endomondo. BRUKER APP: Pål Midbøe registrerer både kilometer, varighet og fart gjennom appen Endomondo.

Sykkel-app 

Det var tilbake i påsken 2001 at han bestemte seg for å parkere bilen, og siden den gang har det blitt mange friske morgenturer og til sammen tusenvis av kilometer på sykkelsetet langs riksveien på Sør-Karmøy. På sommerstid legger han gjerne turen om Kopervik og Austrevegen for å få ekstra lengde. Alle turene blir registrert gjennom treningsappen Endomondo.

– Jeg har ikke Facebook, så dette blir liksom min greie, smiler amublansearbeideren mens han ivrig plotter inn dagens distanse.

Sjelden syk

Midbøe tror syklingen kan være en medvirkende årsak til at han selv har vært lite borte fra jobb på grunn av sykdom de siste 15 årene. Han mener at å tilrettelegge for trening er en billig investering i å få ned sykefraværet på arbeidsplassen, men at fasilitene er avgjørende dersom en skal få flere til å velge sykkel til og fra jobb.

– Kan man å flere til å sykle til jobb på sykehuset med de parkeringsproblemene vi har der, vil det være gull verdt. Men tilrettelegging og mulighet for vask av tøy og dusj må være prioritet nummer én. Det skal ikke så mye avstand til før man blir litt svett, sier Midbøe før han legger på hjul i retning sommerbyen.

Les også: Utbedrer sykkelparkeringen

Les mer om:

Karmoynytt