UT PÅ TUR ALDRI SUR: Startskuddet fra turen gikk fra slottsplassen i Oslo og ender på Karmøy denne uken. Foto: Geir S. Toskedal

Sykler fra Oslo til Karmøy: – En seier for Chris

Chris V. Sandvik og ledsager Glenn Roger Mardal sykler i disse dager fra Oslo til Karmøy til inntekt for barneavdelingen på Haugesund Sykehus.

KARMØY/OSLO: Mandag denne uken gikk startskuddet for sykkelturen til Chris V. Sandvik, kjent fra blant annet Special Olympics Winter World Games og dokumentarserien «Livet på Solstein», fra Oslo til Karmøy. 

Turen har lenge vært en drøm for Sandvik. Med seg har han ledsager Glenn Roger Mardal som har tatt ansvaret for å legge ruten for turen. 

Da Karmøynytt prøver å kontakte gutta boys onsdag, er de vanskelige å få tak i. Det har sin helt naturlige grunn, forteller Elin Vikene, mamma til Sandvik.  

– De har lovet å ikke være på telefonen når de sykler ettersom det ikke er sykkelveier og slikt hele veien fra Oslo. Så derfor kan de være vanskelige å få tak i, opplyser Vikene til Karmøynytt. 

Det var TV Haugaland som først omtalte denne saken

Glad i å sykle 

Men det er ingen selvfølge at Sandvik er der han er i dag. Det har krevd mye arbeid. I år er det nemlig 15 år siden han opererte en svulst i lillehjernen, noe som førte til at han havnet i rullestol noen måneder og måtte lære seg å snakke på ny. 

Men Sandvik gir seg ikke uten kamp. Siden den gang har han rukket å flytte i egen leilighet, fått jobb på Solstein, begynt å trene, keeper for Djerv 1919 HC-lag og keeper for Karmøy innebandyklubb.

Han tok også gull sammen med Norge i innebandy i Special Olympic Winther World games i 2017. Det er også gjennom sin aktive livsstil han har utviklet interesse for sykling. 

– Chris liker godt å sykle og utfordre seg selv. Han har lenge hatt lyst til å sykle langt og nå har han faktisk truffet en som Glenn Roger som tok utfordringen og ville være med på denne turen. Det gjør meg rolig. Han er fantastisk, forteller Vikene til Karmøynytt. 

[annonse]
Det skal heller ikke stå på motivasjonen ifølge mamma Elin. 

– Han har et stort vinnerinstinkt, nesten så stort at vi har måttet roe han litt ned for at han ikke skulle gape over for mye. Det har tatt tid å finne riktig rute underveis og de har snudd litt på ting, men Oslo ble da et knutepunkt. Dette er en seier for Chris.  

For å komme seg til Oslo fikk de låne bil av Solstein som Glenn Roger kjørte bort og en annen sjåfør kjørte bilen tilbake igjen. 

– Det var veldig gøy at stortingsrepresentant Geir S. Toskedal og kona Elin Ørn Toskedal var med da sykkelturen startet fra Slottsplassen i Oslo. Toskedal tok selv kontakt med mor for å høre om de kunne åpnet sykkelturen på et vis. De hadde plukket om dette på sosiale medier. 

– Elin har forresten vært en fantastisk støtte for familien og for Chris i alle år. Hun var assistenten hans og har fulgt oss hele veien. Hun har et stort hjerte og ga alltid det lille ekstra, forteller hun åpenhjertig. 

Sykler i etapper

Det er viktig for duoen at det også er en tur. De skal sykle langt, men også kunne stoppe underveis for å ta noen pauser. 

– Det skal være en tur og i går kveld var det nok nummeret før sprengt. De var fremme på Rauland 00.40. Da hadde de syklet 14 timer de to siste dagene til langt på kveld. I dag  er nok planen å syke en litt kortere etappe på kanskje fire mil, hvor de tar det roligere, forteller Vikene. 

Denne uken er det mange som nyter det varme og fine været. Det forteller Vikene er en utfordring for Chris. 

– Han blir veldig fort varm av seg, men han fikk en caps som kjøler ned under hjelmen. Den fikk han av en fra Australia da han forklarte hva han skulle. Så det var veldig fint gjort. 

ORDSPILL: Et ordspill ble til virkelighet og derfor har de valgt å kalle turen for Tur De Chris. Foto: Privat 

Engasjert type

Mamma Vikene beskriver Chris som en engasjert type som er sosial og selvstendig. 

– Han er overalt. Han har en bok hvor han setter en strek for alle sykkelturene han har vært på og hvor. Han liker å få sykle over en lengde. Han er veldig glad i å trene, men han har jo sine utfordringer han også med nedsatt førlighet/kraft i høyre fot og arm. 

Og som mor er hun stolt over å ha fått følge utviklingen til sønnen oppigjennom årene. 

– Det har vært fantastisk vondt og fantastisk godt. Vondt når han har vært syk, men han er en humørspreder og har alltid et glimt i øyet. Samme hvor syk han har vært har han alltid et smil på lur. Men det er selvfølgelig forferdelig vondt å se barnet ditt ha det vondt. 

Opprettet spleis 

I forbindelse med sykkelturen er det opprettet en spleis til inntekt for barneavdelingen ved Haugesund Sykehus. Det var viktig for familien å velge noe Chris selv kunne relatere til. 

– Vi vurderte flere, men endte opp med barneavdelingen. Det var mest relevant for han. Klart han hadde en svulst, men det kom han seg jo gjennom etter mye hardt arbeid. Han vet hvordan det er å være inn og ut av sykehus, forteller hun. 

Pengene håper de kan brukes på å utvikle tilbudet på sykehuset da det kan bli lange dager på sykehus. 

– Det skal ikke så mye til for å friske opp litt. Jeg tenker de kanskje kan kjøpe noe gøy for barna som de kan holde på med. Kanskje en Ipad, noen dataspill eller gaver til barna. Vi håper dette kan være en oppmuntring også vet jo de best hva de trenger pengene til, forteller Vikene. 

Spleisen har allerede rukket å samle inn over 70 000 kroner, men Vikene opplyser at hun må sette opp beløpet hele tiden. 

– Det er enorm giverglede. Det setter vi pris på. Kan vi klare 100 000 mon tro, spør hun. 

Mye oppmerksomhet

På sosiale medier og ikke minst lokale medier har Chris og ledsager Glenn Roger fått mye lykkeønskninger og heiarop for turen de nå holder på å gjennomføre. Det er tydelig at denne turen engasjerer folket. 

– Han elsker å snakke med folk, så det er ikke mange på Karmøy som ikke visste om det. Så det kom ikke som et sjokk for folk, men det er gøy å se hvor stor oppmerksomhet turen har fått, sier Vikene til Karmøynytt. 

Planen er å gjennomføre turen i løpet av uka og kanskje ende opp på Karmøy på fredag, men Vikene opplyser om at det er vanskelig å si et eksakt tidspunkt. 

– Vi kan ikke samle så mange på grunn av koronarestriksjoner og vi er veldig opptatt av å overholde det, men vi håper jo på en liten markering når de kommer frem.