Illustrasjonsfoto. Foto: NTB

«Stopp rasismen og mer midler til tidlig innsats for barn og ungdom som faller utenfor»

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.

Selv om vi har forskjellige hudfarger så er vi like innvendig og kan ha de samme hobbyene, musikksmakene osv. Det finnes ikke forskjellige raser, den eneste menneskerasen er mennesker.

Vi mennesker har alle følelser, vi kan bli redde, lei oss, sinte og vi kan vise glede. Jeg blir sur og sint når jeg leser og hører om at folk blir drept på grunn av fargen på huden deres eller hvilken trosretning de har. Hvorfor kan ikke alle være greie med hverandre?

Mennesker er sosiale og blir påvirket av andre mennesker rundt dem som familie, venner, internett osv. Hvis noen begynner å være med noen som har rasistiske tanker så kan dette smitte og påvirke andre til også å få dem.

Vi kan ta for eksempel Joe Erling Jahr. Han hadde en barndom på Bøler hvor han mer eller mindre ble overlatt til seg selv i ung alder. Moren flyttet til USA med mannen sin. I en alder av 14 år ble Jahr overfalt på T-banen og banket opp av en gjeng barneranere med somalisk bakgrunn. Denne episoden skal ha motivert ham til å søke til det nynazistiske miljøet. Dette fordi han opplevde at de var de eneste som kom ham til unnsetning da somalierne var ute etter å ta ham for å ha anmeldt dem til politiet. Det nynazistiske miljøet er en høyre ekstrem gruppe fordi de har ekstreme meninger mot noen folkegrupper. Noen av miljøene er beryktet for voldshandlinger og lokke til seg rotløse ungdommer.

Det at han kom inn i dette miljøet påvirket hans tanker om andre mennesker. I 2002 ble han sammen med 2 andre dømt for sin rolle i Holmlia-drapet-et rasistisk motivert knivdrap på 15 år gamle Benjamin Hermansen. Dette er en tragisk sak. Det finnes sjelden noen god unnskyldning når man dreper et menneske, men det er viktig at en ser bak drapet. Hvorfor skjedde dette? Er det noe en kunne gjort for at dette ikke skjer igjen?

Jahr havnet tilfeldig i en feil gruppe, han angret på hva han hadde gjort. Jahr mener at samfunnet burde fanget ham opp da han ble overlatt til seg selv i ung alder.

Kjære politikere, jeg ønsker dere bevilger mer penger til tidlig innsats for å fange opp barn og unge som faller utenfor og har det vanskelig. God forebygging hos barn og unge gjør samfunnet bedre.

 

[annonse]
Av to elever fra Vormedal Ungdomsskole.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.