Frivillig på et av Kirkens SOS sine vaktrom. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Sterk økning i pågang til Kirkens SOS i sommer

Antall innkomne henvendelser til telefontjenesten har økt med 30 prosent sammenliknet med perioden januar til mai.

NORGE: I en pressemelding skriver Kirkens SOS at de opplever økt pågang i sommerukene. 

– Sist uke mottok Kirkens SOS over 6.200 henvendelser på telefon, melding og chat. Ensomhet og selvmordstanker har ikke tatt ferie, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

Blant de flere tusen henvendelsene kommer flesteparten inn på telefon, men krisetjenesten skriver også at henvendelsene til telefontjensten har økt med 30 prosent sammenliknet med peridoen januar til mai. 

I alle de tre foregående ukene var antallet henvendelser rundt 5.500 ukentlig.

- Kirkens SOS blir kontaktet av mennesker med psykiske lidelser, relasjonsproblemer, ensomhet, sorg, rusproblemer og selvmordstanker. En del barn og unge melder også om mobbing og overgrep, sier Heimdal.

Rystet for det økende behovet 

Heimdal skriver i pressemeldingen at mye tyder på at kontrasten mellom eget liv og andres tilsynelatende lykkelige liv virker større i ferier og høytider. 

- En større åpning av samfunnet etter korona medvirker sannsynligvis også til at effekten av «felles skjebne-felles trøst» reduseres for mange. Når mange legekontorer, psykologer og skolehelsetjeneste er på ferie, er også mange flere overlatt til seg selv, sier han. 

For å møte det økende behovet for deres tjenester har Kirkens SOS satt opp rekordmange kurs for frivillige i år, både fysiske og digitale, slik at flere kan besvare krisehenvendelser på telefon, melding og chat. 

- For de som har noe fritid å avse for sårbare mennesker, tilbyr Kirkens SOS grundig samtaletrening og opplæring og vi har alltid behov for flere frivillige. Men vi må også som samfunn bli flinkere til å se hverandre, og vise praktisk omtanke for naboer, venner, kolleger og familiemedlemmer som kan trenge at noen bryr seg, sier Heimdal.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.