Omkjøringsveien, Ådland-perspektiv. Illustrasjon: Statens Vegvesen

«Stabeister på over 40 år stopper Norge og Karmøy»

Skrevet av Øystein Merkesvik
03.02.2019 01:56 - OPPDATERT 03.02.2019 02:56

MENINGER: Tidlig i min karriere hadde en god kollega av meg en plakat på kontordøra si, hvor det stod «Stabeister over 40 stopper Norge». Etter han forsvant under en nedbemanning, overtok jeg plakaten og hengte den opp på min kontordør. Grunnen var at vi mente at den veletablerte ledelsen ikke ønsket å implementere utvikling som ville medføre store forandringer for dem eller bedriften i hverdagen.

Etter hvert som tiden har gått sitter jeg selv som leder og må jo innrømme at jeg tar meg selv i å være «stabeist over 40» flere ganger i måneden.

Men jeg har også både smertefullt, men mest med glede funnet ut at forandring er jo bare nye muligheter for forbedring.. Jeg jobber selv i en bransje der omstilling og nye muligheter er hverdagen, og vi vet at det må en omstilling til for å møte fremtiden på en god måte miljømessig.

Det har vært mange saker oppe i de siste åra som har vist at det er i vår kjære kommune er mange «Stabeister over 40» som stopper Karmøy’s utvikling.

De siste er sykehjemmet i Skudd’nes, og den nye hovedveien over øynå.

Jeg pendler fra Skudd’nes til Stavanger daglig. Kjører mest via Austreveien, men ønsker meg en sikker og bedre vei. Og Ja, jeg kjører Elbil, på 6 året. Først fordi jeg regnet ut at intensiver gjør at pendlerkosten blir halvert. Noen vil kalle det snylting, men «intensiver er virkemiddel staten bruker for å få oss på nye tanker uten å bruke tvang, (Lovverk) Etter hvert så har jeg innsett at utviklingen med elbil er fantastisk, god kjørekomfort + at jeg sparer «lokalmiljøet» for mye utslipp. Det globale kan sikkert diskuteres. Og for ordenskyld vil jeg nevne at nå som staten har fått en del av befolkningen frivillig på bedre tanker, er jeg helt enig i at det innføres bompenger for oss alle.

Når det gjelder den nye hovedveien så ser jeg at det er diverse utspill fra politikere, bedriftsledere, butikkeiere som alle har sin mening. Jeg observerer også at media har en tendens til å finne de som fremstiller det meste som negativt. Negativitet påvirker vår unge håpefulle til å bli negative om vi vil eller ei.

Hvorfor ikke heller se på forandringer som nye muligheter? Jeg savner byutviklings- og fremtidsplaner fra kommunen og politikerne.

Mye av arbeidstiden min har vært i Nederland og alle byene der ligger utenom hovedvei nettverket. De har klart å etablere små urbane samfunn (småbyer) med smale bilveier, sykkel og gangstier, butikker, cafeer side om side.

Når det er festivaler eller tilstelninger (Amsterdam inkludert) så blir veiene ofte stengte ved at noen påler kommer opp fra bakken. Men hva gjør vel det, da «omkjøringsveien» alltid er åpen?

Med ny vei på plass kan Åkra få et levende nesten bilfritt miljøvennlig sentrum for hele regionen (regner med åkrabuen daglig likevel vil kunne kjøre til butikkene slik vi skudd’nesbuen gjør) Man kan bygge gater med grønne lunger kombinert med bysykler og gangveier. Man kan lettere etablere butikker langs gatene, koselige kafeer og andre virksomheter. Man hadde da kanskje fått en urban hovedgate på Åkra som man kunne tatt rusleturen i. I tillegg så kunne man stenge av hovedgata dersom man ønsker tilstelninger i sentrum (da vil man jo uansett ha nok av omkjøringsveier)

De samme pålene skulle vi også hatt ved Torget i Skudd’nes!

Åkra er allerede i gang med bygging av et flott nytt idrettsanlegg – regner med at barn og unge er de som kommer til å være den største brukergruppen – men ikke alle disse bor på «rett side av veien» Både ungdomsskolen og Åkra VGS ligger på motsatt side. Rundt storefri ferdes horder av ungdommer over veien for å handle lunsj. Disse myke trafikantene fortjener vel også å kunne gå eller sykle trygt til å fra skole og fritidsaktiviteter uten å måtte satse liv og helse. Regner med Åkrabuen heller ikke har noen å miste.

Bonden eller dattera kan få underganger slik at traktor, sauer og andre dyr kan gå trygt og godt mellom jordene. Hvorfor ikke se på muligheten av å ha mer grønsaksdyrking i den fine sandjorda på Åkra og etablere gårdsutsalg? Alle vet at det går mot mer grønn spising om vi vil eller ikke.

Det som forundrer meg mest er at enkelte næringslivsledere også er mot ny hovedvei.  En skuddnesbu stopper ikke i dag på Åkra dersom man ikke har et ærend der, er man først i bilen kommer man seg fortest mulig gjennom den flaskehalsen.  Jeg tror likevel ikke Breidfjord’n som min bestefar Kristian startet i sin tid, mister kunder.  Jeg tror ikke Åkra elektriske eller «Nokus» mister kunder hverken fra skuddnes eller omegn, jeg tror heller at bedre adkomst vil gjøre at det blir enklere (og mye kjekkere) å stoppe innom og det vil bli lettere å etablere arbeidsplasser både på Åkra og sør på øynå.

Det er jo mye grunder teknologi i området og det siste nye er jo at Åkra skal bli det nye bærekraftig energi området for bølgekraft. Så det er lyspunkt.

Når det gjelder sykehjemmet i Skudd’nes så er det personalet som skapet trivsel, ikke bygningen. Kanskje det ikke er så gale med nye bygg, fullstappet med teknologi som er tilpasset den kommende pleietrengende «playstation» generasjonen .

La oss ikke stoppe utviklingen – fremtiden kommer uansett!

 

Les mer om:

Meninger Karmoynytt