GAMING: Beroligende spill kan gjøre hjemmelivet lettere og dempe stress under koronapandemien. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Spill deg rolig

Skrevet av Axel Munthe-Kaas Hærland / NTB
26.05.2020 15:59

Gaming handler ikke alltid om krig og konkurranse. Her er sju spill som demper stress.

Samfunnet åpnes gradvis opp, men fortsatt gjelder regelen om maks fem per gruppe og to meters avstand mellom hver person. Mange av oss må dermed fortsatt sette de vanlige hobbyene og aktivitetene våre på vent.

Spillentusiaster, derimot, har gode kår. Rune Fjeld Olsen, spillanmelder og programleder for Youtube-kanalen Level Up, sier lidenskapen hjelper både ham – og millioner av andre verden over – med å koble av i en usikker tid.

– Mange ganger de siste ukene har jeg tenkt over hvor privilegerte vi som spiller er, sier han. – Jeg har hørt fra flere at spilling ikke bare har gjort hjemmetilværelsen enklere, men også har hjulpet dem med å opprettholde kontakten med venner og familie. Det å kunne nyte spill akkurat nå, enten alene eller i fellesskap med andre, er rett og slett helt uvurderlig for meg.

AVSLAPPET: I det smellvakre eventyrspillet «Abzû» kontrollerer du en dykker som utforsker havets dybder. Det er ingen fare for å dø, og du går aldri tom for luft. Foto: Giant Squid

Eventyrlige tall
Nylig rapporterte gigantselskapet Activision om eventyrlige tall for det nylanserte krigsspillet «Call of Duty: Warzone», med hele 50 millioner nedlastinger siden slippdatoen 10. mars. Men mens «Call of Duty» tar deg med inn i en konkurransedrevet verden av krig og konflikt, finnes det også mange langt mer beroligende spill å fortape seg i.

– Det er talløse spill der ute som fokuserer på det motsatte av vold og ødeleggelse, og som ikke stiller spesielle krav til kommandoer og tastekombinasjoner. Mange handler enkelt og greit om å sette spilleren i en rolig og avslappet sinnsstemning. Og de kan være veldig effektive til å gjøre det, sier Olsen.

SPILLGLEDE: Spillanmelder og programleder Rune Fjeld Olsen sier lidenskapen har hjulpet både ham og millioner av andre spillere å forholde seg til en isolert og angstpreget tid. Foto: Level Up

Han refererer blant annet til kritikerroste titler som «Journey» (2012), «Abzû» (2016) og «Proteus» (2013), som alle lar deg oppleve spillverdenen i ditt eget tempo, og som inspirer til utforskning gjennom vakker musikk og fantastiske omgivelser. Felles for de ovennevnte titlene er at de kan nytes av alle, sier anmelderen, enten man har spilt et helt liv eller plukker opp en kontroll for første gang.

– Det er mye spennende på Netflix også, men spill kan aktivere både fantasien, tankekraften og følelsene på en måte få andre medier gjør. Og ettersom både kjøp og strømming av spill på nett har blitt standard for bransjen, kan jeg garantere at det finnes et spill der ute for absolutt alle, avslutter Olsen.

Sju avstressende spill
1. Stardew Valley
I «Stardew Valley» designer du og gir navn til en figur som har arvet en nedkjørt gård fra sin avdøde bestefar. Du forlater en monoton kontorjobb i storbyen og ankommer den naturskjønne dalen, kun utstyrt med et par enkle redskaper og noen få mynter i lomma. Hva som skjer deretter, er opp til deg. Du kan renovere gården din og dyrke jorda, eller sosialisere med folk i landsbyen like ved, saumfare gruvene etter mineraler, lete etter skjell på stranden eller bare slå deg ned ved en bekk og fiske. Spillet tilrettelegger også for multiplayer, slik at du kan designe drømmegården sammen med vennene dine.

Tilgjengelig på: Stort sett alle plattformer, inkludert Nintendo Switch, PlayStation 4, Android, Linux, Windows, Mac.

SJARMERENDE: Gårdssimulatoren «Stardew Valley» – designet og programmert utelukkende av utvikleren Eric Barone – tok verden med storm da spillet ble sluppet i 2016. Foto: ConcernedApe

2. Minecraft
«Minecraft» – en sandkasseverden der spilleren bygger og river ned konstruksjoner av tredimensjonale kuber – passerte 186 millioner solgte spill ved tiårsjubileet i fjor, og ble dermed verdens mest solgte spill. Men til tross for den enorme populariteten tror mange fremdeles at «Minecraft» primært passer for barn, som ikke stemmer. Minecraft kan nytes av spillere i alle aldre. I den såkalte «kreative modusen» er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan bygge.

Tilgjengelig på: Stort sett alle plattformer, inkludert Nintendo Switch, PlayStation 4, Android, iOS, Linux, Windows, Mac.

POPULÆRT: Byggespillet «Minecraft» er verdens mest solgte spill, og nytes av mennesker verden over – i alle aldre. Foto: Mojang

3. Abzû
«Abzû» er en visuelt vakker og musikalsk storslått spillopplevelse der du kontrollerer en dykker som utforsker havets dybder. Spillet fokuserer lite på utfordringer og endelige mål (du går for eksempel aldri tom for luft eller står i fare for å bli spist av hai), men mer på de vakre og mystiske tingene du opplever underveis på din reise gjennom havet. Kontrollene er enkle, bevegelsene er flytende, og musikken – spilt inn av et symfoniorkester – er verdt prisen i seg selv.

Tilgjengelig på: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch.

4. Tetris Effect
Videospillenes stamfar har kommet langt siden den første versjonen ble programmert av den russiske matematikeren Aleksei Pazjitnov i 1984. 36 år senere baserer «Tetris Effect» seg på det samme, minimalistiske prinsippet om å stable blokker oppå hverandre så de danner fullstendige rekker, men bygger ut opplevelsen med vakker grafikk og nydelig musikk. En beroligende og meditativ opplevelse du kan nyte i alt fra noen minutter til flere timer av gangen.

Tilgjengelig på: PlayStation 4, Windows.

KLASSIKER: Tetris har kommet langt siden den første versjonen i 1984. «Tetris Effect» kombinerer det klassiske spillkonseptet med vakker grafikk og variert musikk. Foto: Enchance/Sony Interactive Entertainment

5. Alto's Adventure
Magasinet Time kalte «Alto's Adventure» et av de vakreste mobilspillene på markedet da det ble sluppet i 2015. Det har ikke blitt mindre avslappende, veldesignet eller vanedannende siden den gang. Her kontrollerer du den unge gutten Alto og vennene hans, som står på snøbrett gjennom en endeløs verden av alpine landskap, landsbyer, skoger og ruiner. Istedenfor nivåer genereres hvert spill tilfeldig, og det varer så lenge du klarer å holde deg på brettet. Underveis får du ulike oppgaver å løse, som å «grinde» på hustak, gjete lamaer på vei ned fjellsiden eller flippe et visst antall ganger i luften. Ettersom alt kontrolleres gjennom å tappe tommelen på skjermen, er spillet svært enkelt å komme inn i, men tar tid å bli skikkelig god på. «Alto’s Adventure» nytes like godt i noen få minutter som i flere timer av gangen.

Tilgjengelig på: iOS, Android, Kindle Fire, Linux. 6: A short hike

ENDELØST: Det avslappende snowboard-spillet «Alto's Adventure» har ingen nivåer. Hvert spill varer så lenge du klarer å holde deg på brettet. Foto: Snowman

6. A Short Hike
I det historiebaserte indie-spillet «A Short Hike» kontrollerer du Claire, en ung, menneskelignende fugl som ankommer nasjonalparken Hawk Peak for å besøke tanten sin, som jobber som skogvokter. Du er her for å nyte litt etterlengtet fritid, men venter likevel på en veldig viktig telefonsamtale, og det eneste stedet med dekning i parken er på det høyeste fjellet i området. Målet er å komme seg til toppen av Hawk Peak, men det er tingene som skjer underveis – og figurene du støter på – som utgjør spillets kjerne og budskap. Vakre omgivelser, sjarmerende grafikk og behagelig musikk gjør «A Short Hike» til en minneverdig – om enn noe kortvarig – spillopplevelse.

Tilgjengelig på: Windows, Mac, Linux.

7. The Witness
I «The Witness» tar du kontroll over en navnløs figur som slippes fri på en fargerik øy, som er delt opp i elleve regioner rundt et sentralt fjell. Utfordringen i «The Witness» går ut på å løse todimensjonale puslespill på opplyste terminaler, der nye dører og områder åpnes etter hvert som du utforsker spillets smellvakre verden. Disse symmetribaserte puslespillene starter enkelt, men ender etter hvert opp med å tyne spillerens logiske evner til bristepunktet. Men fatt mot – om du støter på et problem du ikke klarer å løse, kan du alltids bevege deg videre og komme tilbake senere med et friskt perspektiv. «The Witness» er ikke for alle, men liker du puslespill og logisk problemløsning, er dette en av de beste titlene i sjangeren.

Tilgjengelig på: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nvidia Shield, Mac, iOS.

HJERNETRIM: I «The Witness» utforsker du en vakker øy og løser symmetribaserte puslespill underveis. Foto: Thekla, Inc.