POPULÆRT: Mange hundre turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten. Reinebringen er ikke det høyeste fjellet i Lofoten, men er kjent for å ha særdeles fin utsikt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Spektakulære trappeturer

Skrevet av Kjersti Busterud / NTB
08.09.2020 08:51

De siste 15 årene har det kommet 200 nye trapper i norsk natur. Her er tips til både nye og gamle trapper som gir melkesyre i lårene og nydelig utsikt.

– Sherpaene har et utrolig godt øye for hvordan de skal legge traseene. De har ingen detaljerte tegninger, men studerer terrenget og tilpasser stiene etter det, sier Svein Nord. Han er aktuell med boka «På sherpastier – i skog og fjell med folk fra øst».

For 15 år siden ble nemlig sherpaer hentet fra Nepal for å bygge steintrapper i norsk natur. Siden den gang har sherpaene og firmaet Stibyggjaren etablert flere nye turstier hvert år, og det finnes i dag nærmere 200 slike sherpastier rundt om i Norge.

– Jeg ble veldig begeistret for disse sherpatrappene. Enkelte misliker dem, men jeg mener de tar vare på kulturlandskapet på en god måte, sier Nord, som har utgitt en rekke bøker om norsk natur og kulturlandskap.

I arbeidet med boka har han fulgt sherpaene og deres arbeid med å bygge og restaurere stier over hele landet i 5–6 år.

– De er fabelaktige steinbyggere, sier han.

Gamle travere
I tillegg til alle de nyetablerte sherpatrappene finnes også trapper som har gitt nordmenn melkesyre hundre år før sherpaene ble fløyet inn, slik som de 4444 trinnene i Flørli og de 1268 trinnene i Høyanger.

– Det har blitt veldig populært med trappegåing, det er en super aktivitet for lårmusklene, sier redaktør i Visit Norway, Christine Baglo.

– Alle de nye trappene som er bygget, er et godt folkehelsetiltak. Det får enda flere ut på tur, og inspirerer til å prøve nye turmål. Dessuten styrer trappene hvor folk går, slik at man sparer sårbar natur, sier hun.

Selv har hun prøvd mange ulike trappeturer.

– Jeg har akkurat gått Madonnastien i Eggedal. Det var virkelig en fantastisk tur! Det er en rundt 6 kilometer lang rundtur opp til en Madonna-statue. Stien er veldig godt tilrettelagt med skifer fra Dovre, sier hun.

Av andre populære trapper nevner hun blant annet Midsundtrappene på Otrøya, Flørlitrappene i Ryfylke, Prestholtstien ved Hallingskarvet og Helgelandstrappa i Mosjøen.

– Et hett tips er å ha med staver, sier hun.

– De gir litt ekstra kraft oppover, og er gode å kunne støtte seg på nedover. Noen av stiene er veldig bratte.

VERN: Mange steintrapper er etablert for å verne sårbar vegetasjon fra å bli tråkket ned, som her i Hallingskarvet nasjonalpark. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Fantastiske byggverk
Svein Nord har sherpatrappene i Lofoten som sine favoritter.

– Byggmessig er de helt fantastiske. Reinebringen var et ulykkesfjell. Det gikk tusenvis av mennesker der hvert år, og den bratte stien var et bredt gjørmefelt med mye løsmasser. Nå kan folk gå trappene i stedet, mens vegetasjonen rundt er restaurert, sier han.

Han er også fascinert av sherpatrappa opp til Svolværgeita.

– Der er det veldig bratt, jeg skjønner ikke hvordan sherpaene har fått det til, sier han.

Nord trekker også fram restaureringen av Kongeveien fra Lærdal mot Filefjell som et vellykket prosjekt.

– Vi har også flere fine sherpatrapper i Hardanger, legger han til.

I år har sherpaene måttet holde seg i hjemlandet, og flere stiprosjekter er satt på vent. Om noen år vil disse sannsynligvis være fullført, og turglade har enda flere trappeturer å velge blant.

MADONNASTIEN: 1020 meter over havet skuer denne Madonna-statuen utover flotte fjellområder med Gaustatoppen i vest og Norefjell/ Eggedalsfjellet i nord. Foto: Foto: Christine Baglo / visitnorway.com

9 flotte trappeturer

Turene er anbefalt av Svein Nord som har skrevet boka «På sherpastier – i skog og fjell med folk fra øst», og Christine Baglo, redaktør i Visit Norway.

* Midsundtrappene: Det er bygget mange sherpatrapper de siste årene, og av dem er det Midsundtrappene som er aller lengst. Midsundtrappene byr på et helt nettverk av steintrapper på Midøya og Otrøya, og tar deg til flere flotte topper. Prosjektet er ikke helt ferdig, men vil til slutt bestå av 9000 trinn.

* Flørlitrappene: Flørlitrappene er en av de lengste tretrappene i verden, med 4444 trinn. På toppen har du nydelig utsikt ut Lysefjorden og mot Preikestolmassivet.

* Reinebringen: Trappa til Reinebringen i Lofoten har allerede blitt så populær at du må regne med å gå i kø. Til gjengjeld får du en av Lofotens aller beste utsikter på toppen.

* Vegatrappa: Verdensarvøya Vega kan by på en tretrapp med 2000 trinn. Trappa tar deg til toppen av Ravnfloget, og på klarværsdager kan du se helt til Træna.

VEGATRAPPA: Tretrappa på Vega tar deg til toppen av Ravnfloget, 350 meter over havet, og med utsikt helt til Træna. Foto: Kystriksveien Reiseliv

* Prestholtstien: Turen til Hallingskarvet har lenge vært populær. For å beskytte den sårbare naturen i Hallingskarvet nasjonalpark er det blitt etablert en sherpasti. Stien går opp Prestholtskaret til Skarvsenden på 1705 meter over havet.

PRESTHOLTSTIEN: Prestholtstien går fra Prestholtseter opp Prestholtskaret i Hallingskarvet nasjonalpark. Foto: Christine Baglo / visitnorway.com

* Helgelandstrappa: Helgelandstrappa åpnet i fjor, og teller 3000 trinn. Her kan du ta en av Norges råeste zipliner ned til Fru Haugans Hotel i Mosjøen.

HELGELANDSTRAPPA: I Øyfjellet i Mosjøen kan du ta steintrappa oppover og zipline nedover. Foto: Terje Rakke

* Romsdalstrappa: Turen opp Romsdalstrappa til det nye utsiktspunktet ved Rampestreken er blitt populær. Den er et godt alternativ for dem som synes turen over Romsdalseggen blir for krevende.

ROMSDALSTRAPPA: Romsdalstrappa er et trygt alternativ for deg som synes turen over Romsdalseggen blir for krevende. Foto: Svein Nord

* Djeveltrappa: Sherpatrappa opp mot Djevelporten, Fløya og Svolværgeita går under navnet Djeveltrappa. Fløya er Svolværs byfjell, og turen hit har blitt enda mer populær etter at det ble lagt trapp opp store deler av fjellet.

* Falkeriset: Dette er en familievennlig høyfjellstur på 3 km tur/retur. Turen byr på panoramautsikt mot Hardangervidda, Gaustatoppen og Møsstrond.

FALKERISET: Sherpaer fra Nepal har bygget en vakker steinsti opp til Falkeriset i Rauland. Foto: Svein Nord

Bytrapper

Ikke bare til fjells, men også i norske byer finnes trapper som er populære severdigheter. Du kan for eksempel ta turen til Ålesund og gå de 418 trappetrinnene som går fra Byparken og opp til byfjellet Aksla.

I Skien lokkes turistene med Ibsentrappa. Her er 32 av de 127 trappetrinnene prydet med kjente sitat fra Ibsens «Peer Gynt».