LUFTIG TUR: Karethe Linaae anbefaler en tur i luftballong over Ronda. Fra ballongen kan man blant annet oppleve denne utsikten over Tajo-kløften. Foto: Shutterstock / NTB
RUNDT OM I NORGE:

Sør-Spania: To nordmenn deler sine beste tips

Spania-turisten havner ofte i en solstol på en strand. Her er tipsene for dem som vil oppleve mer.


RUNDT OM I NORGE: Spania er en stayer blant ferierende nordmenn. I 2023 er Spania, Sverige, Danmark og Hellas de mest populære landene for en utenlandsferie, ifølge en undersøkelse fra Virke.

Men selv om mange av oss reiser til de samme landene, hvorfor ikke skaffe seg unike opplevelser samtidig? Vi har utforsket mulighetene i Spanias sørligste region, Andalucía, sammen med to lommekjente nordmenn.

Drømmebyen fra lufta

Forfatter og journalist Karethe Linaae (59) har bodd i den lille byen Ronda i provinsen Málaga i Andalucía de siste ti årene. Hun er redaktør for Det Norske Magasinet og har skrevet boka «Casita 26: Searching for a Slice of Andalusian Paradise» om nettopp Ronda.

Ronda har fått tilnavnet la ciudad soñada , som betyr «drømmebyen», forteller hun.

– Og snakker man om drømmer, så er vel det nærmeste man kommer å kunne sige langsomt over denne historiske perlen i en luftballong. 200 meter over Tajo-kløften i Ronda har man en helt uvurderlig utsikt, sier Linaae, som synes den luftige turen vekker en barnlig glede.

– Luftballonger, eller globos som det heter her, har ikke forandret seg stort de siste par århundrene. De beveger seg med samme fart som vinden, og alt som trengs for å drive dem er varmluft, legger hun til.

Flyturene med Glovento Sur i Ronda starter før soloppgang, når værforholdene er mest stabile. Den klassiske flettekurven tar opptil seks passasjerer pluss pilot.


FASTBOENDE: Karethe Linaae (59) er en norsk journalist og forfatter som bor i Ronda. Foto: Norrbom Marketing

Utkikkstårnet i Cádiz

Fra Ronda beveger vi oss videre til kystbyen Cádiz i sørvest. Her ligger et hotell som ifølge Linnaae er unikt ikke bare i spansk sammenheng, men i verdensmålestokk: La Casa de las Cuatro Torres. Den historiske bygningen med åttekantet utkikkstårn er fra 1736.

– Herfra har man fritt utsyn over La Bahia de Cádiz, der Columbus kastet loss i 1492. Man kan lett forestille seg hvordan vokterne satt her og speidet etter pirater og handelsskip fra Amerika i århundrene etterpå, sier hun.

Bygningen anses som et av de best bevarte eksemplene på Cádiz’ skipshandelshus.

– Hotellet er som en liten juvel, som fremdeles er en forholdsvis godt bevart hemmelighet blant reisende. Vil man ha en helt spesiell opplevelse med 360 graders utsikt, kan man også reservere tårnet for et intimt privat selskap eller en romantisk middag for to, foreslår Linnaae.

Cádiz er generelt mindre utforsket av turister enn Sevilla, Granada og Málaga i samme region.

– Cádiz’ sjarmerende gamleby, med sin litt slitte Havanna-stil, også er Europas eldste kontinuerlig bebodde by, kan Linaae fortelle.


UTSIKT TIL TO HAV: Besøk Cádiz' gamle utsiktstårn og reis tilbake til byens gullalder, tipser Karethe Linaae. Fra tårnet er det utsikt til Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst. Foto: Karethe Linaae

Den hvite hulelandsbyen

Tenk deg en by som ligger gjemt i et juv, der husene er gravd inn i fjellsiden.

– Den vakre, hvite landsbyen Setenil de las Bodegas i Cádiz-provinsen var nesten ukjent blant turister for et par tiår siden. De siste årene har den blitt gjenoppdaget, men er fortsatt blant Europas mer hemmelige reisemål, sier Linaae.

Elvene Río Trejo og Río Guadalporcún skapte juvet der byen befinner seg. Vannet gravde også ut huler i klippeveggen, som ble hjem for huleboere i forhistorisk tid.

– I Setenil er det en sann glede å vandre gatelangs. Og så kan du spise lunsj under et steinoverheng, tipser Linaae.

Hun anbefaler å følge Calle Cuevas de la Sombra (= «Den skyggefulle hulegaten») opp til Plaza de Andalucía.

– Fortsett ned gjennom smug så smale at det er kyssedistanse fra én side av gaten til den andre. Og end opp på den andre siden av elven på Calle Cuevas del Sol (= «Den solfylte hulegaten») som utvilsomt er byens mest fotograferte gate, foreslår hun.


I Calle Cuevas de la Sombra («Den skyggefulle hulegaten») i Setenil kan du nyte et måltid før du rusler videre. Foto: Shutterstock / NTB

Spektakulært i Sierra Nevada

Journalist og kommunikasjonsrådgiver Trond Ola Tilseth (46) har bodd i Spania i åtte år til sammen, fordelt over de siste 25 årene. Nå bor han i Granada med familien sin.

Det første stedet han vil framsnakke, er fjellkjeden Sierra Nevada i Andalucia.

– De lokale skryter av at det i teorien, på visse tider av året, er mulig å stå på ski der om morgenen og ta et bad i Middelhavet om ettermiddagen, forteller Tilseth.

Selv oppsøker han helst fjellkjeden om sommeren, når det er uutholdelig hett i Granada.

– 45 minutters kjøretur fra Granada er det jakketemperatur, fjelltopper på over 3000 meter, utsikt til Afrika, selskap av speidende ørner og et unikt månelandskap, forteller han.

Han anbefaler å parkere på 2500 meter, få litt busshjelp videre av et lokalt selskap og gå fottur opp til den majestetiske toppen Veleta. Når man har spist kveldsmat og sola går ned, kan man rusle de ti kilometerne ned til bilen i måneskinn.

Hans beste minne herfra er en overnatting i august 2021.

– Fra soveposen i 2700 meters høyde kunne jeg bivåne det årlige fenomenet der kometen Swift-Tuttle kaster brennende støv over den svarte nattehimmelen og forårsaker det som i Spania kalles «San Lorenzos tårer»: Et regn av svært lyssterke stjerneskudd.


VELETA: Soloppgang sett fra fjelltoppen Veleta i Sierra Nevada. Et sted under skydekket ligger Granada. Foto: Shutterstock / NTB

ALHAMBRA: Det fantastiske mauriske palasset Alhambra ligger i utkanten av Granada, omgitt av den praktfulle hagen Generalife. Foto: Shutterstock / NTB

Palasser og bugnende hager

Vel nede fra fjellet kan man ikke forlate Granada før man har opplevd Alhambra, som forteller en viktig del av Spanias historie – og ifølge Tilseth tar pusten fra deg samtidig.

– Selv om nordmenn ofte er mest gira på å slikke sol på stranda, burde en guidet tur i dette komplekset av fantastisk arkitektur og spansk historie være nærmest obligatorisk, mener han.

Palasset, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble bygget av de muslimske maurerne på 1200- og 1300-tallet. På den tiden hadde de allerede hatt makten i store deler av Spania i et halvt årtusen.

– Ved Alhambra ligger de muslimske sultanenes sommerpalass Generalife og bugnende hager av blomster, fontener og paviljonger. Alt dette kan du som turist i 2023 fortsatt se med egne øyne, sier Tilseth.

Han legger til at selve Granada, som syder av sørspansk historie, også er verdt å bli kjent med.

– Her akkompagneres hver øl, vin eller brus du bestiller, av tapas, tipser han.


FJELLET KALLER: Journalist og kommunikasjonsrådgiver Trond Ola Tilseth (46) bor i Granada. For å slippe unna den verste sommervarmen drar han ofte opp til Sierra Nevada. Foto: Bego Blanquez Gea
 

 


FIESTA: La Feria de Abril i Sevilla. Shutterstock / NTB

Fem fantastiske feiringer i Andalucía i 2023

Cádiz Carnaval, 16.–26. februar: Karnevalet i Cádiz er et av de mest kjente karnevalene i Spania.

La Feria de Abril i Sevilla, 23.–29. april: Denne byfesten er feiret siden 1846. Kvinnene kler seg opp og danser «sevillanas» til ære for våren.

Los Patios de Córdoba, 2.–14. mai: Under denne blomstrende festivalen fylles hus og gårdsplasser med ekstra mange fargerike blomster og planter.

Romeria de El Rocio 26.–29. mai: Dette er en pilegrimsferd til byen Rocío i Huelva for å se jomfruen, Virgen de El Rocío. Folk reiser gjerne i hestevogn og er kledd i tradisjonelle drakter.

Feria de Málaga 12.–19. august: En av Spanias største gatefester. Festens opprinnelse er gjenerobringen av byen fra araberne i 1487.

 GRANADA: Trond Ola Tilseth anbefaler turister å utforske Granada. Byen var arabernes siste utpost i Spania. I 1492 ble araberne beseiret av kong Ferdinand og dronning Isabella. Foto: Shutterstock / NTB

Reisefakta

* Sesong: Den beste tiden å besøke Andalucía på er mars-mai og september-november, da særlig innlandet kan bli ekstremt varmt midt på sommeren. Det er noe luftigere langs kysten, som er kjent for å ha gjennomsnittlig 300 soldager årlig.

* Transport: Spanias jernbanenett er ikke like utviklet som i mange andre europeiske land, men følgende steder i Andalucía har togforbindelse: Algeciras, Almeria, Cádiz, Granada, Huelva, Jaen, Malaga, Cordoba og Sevilla. Det finnes også bussforbindelser med selskapene Alsina og Graells. Ellers er det enkelt å ta seg rundt med bil i denne regionen.

Kilde: Wikitravel