DRØMMEFERIEN: Bading og sol er øverst på ønskelista når nordmenn skal på ferie i utlandet og hjemme. Foto: Lise Åserud / NTB

Sommeren 2021: Pakketur eller telttur?

Skrevet av Mette Estep / NTB
02.12.2020 12:06

Virke Reiseliv mener tiden er inne for å planlegge sommerens pakketurer, både innenlands og utenlands. Men lege og reiseekspert Gunnar Hasle er skeptisk.

Straks nyhetene om gode vaksiner mot covid-19 ramlet inn, ble håpet vekket hos folk: Kanskje kan drømmeferien 2021 bli en realitet?

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv er ikke i tvil, hun mener vi bør planlegge neste års ferie nå.

– Jeg syns det er viktig at vi kan få drømme og planlegge, nå som vi vet at vaksinering sannsynligvis er i gang på nyåret, sier hun.

Bergmål påpeker at nordmenn ofte bruker tiden rundt jul til å planlegge neste års ferier, og at mange deretter bestiller sommerferien og andre reiser etter nyttår. Hun mener man kan gjøre det nå også.

– Akkurat nå er det mye tilgjengelig, så man kan velge og vrake litt. Men alle europeiske undersøkelser viser at folk har en enorm reiselyst nå, så den dagen vaksinasjoner kommer i gang, vil det trolig komme en skikkelig bestillingsboom. Da kan det bli mye som fort blir solgt, og prisene kan skyte i været, advarer Bergmål.

HELLAS: Hvis det blir mulig å feriere i Syden til sommeren, har flere av de store reisearrangørene i Norge tro på Hellas som salgsvinner. Her fra stranden i Marathi på Akrotiri-halvøya ved Chania på Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB

Skeptisk reiselege
For litt under et år siden, da koronaviruset begynte å spre seg, var lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken en av de første som advarte mot å bestille sommerferie 2020. Han deler ikke Bergmåls optimisme med hensyn til reisemulighetene neste sommer.

– Myndighetene og mediene gir inntrykk av at vaksinen er rett rundt hjørnet, men husk at dosene vi får først, bare dekker noen få. Vi må ha 1,5 millioner doser før vi dekker dem som virkelig trenger det, vi vet ikke om vi er i mål i løpet av neste år en gang. Jeg ville iallfall ikke ha reist til et eksotisk sted utenfor Europa før vaksinen var tilgjengelig overalt i hele verden, og det tror jeg ikke er realistisk før våren 2022, sier han.

Han holder imidlertid døren på gløtt for sommerferie i Europa neste år.

– Det er ikke utenkelig med samme smittenivå i hele Europa, og da er det ikke noen grunn til å ha restriksjoner mellom landene der. Men ikke glem at på utenlandsferie spiser vi mye oftere ute, og restauranter er en viktig arena for smitte. Så jeg ville heller gått for en sommer til med kanoferie i Norge eller den teltturen i marka, sier Hasle.

PLANLEGG NÅ: Leder i Virke Reise, Astrid Bergmål, mener man har mange fordeler av å være tidlig ute med å planlegge og bestille neste års ferie. Her nyter hun utsikten ved Dødehavet i mars i år, før koronakrisen. Foto: Heiko Junge / NTB

Alt i én pakke
Bergmål mener fremdeles man bør bestille – og heller avlyse om smittesituasjonen ikke ser bra nok ut når det nærmer seg. Hun sier den økonomiske risikoen ikke er stor om man velger en pakkereise, da disse har et særlig sterkt forbrukervern, og de fleste selskapene tilbyr spesielle covid-19-trygghetspakker nå.

– Skulle selskapet være så uheldig å gå konkurs, vil du få pengene tilbake fra Reisegarantifondet. Blir reisen avlyst på grunn av korona, får du også alle pengene tilbake. Og mange har nå veldig gode avbestillingspakker og lar deg få endre og avbestille mye nærmere avreisetidspunktet enn før. Sørg for å lese avbestillingsreglene godt, sier Bergman.

Hun vil ikke anbefale å snekre sammen en ferie med mange potensielle usikkerhetsmomenter i 2021, for eksempel med separat leie av feriebolig, bestilling av enkeltaktiviteter og bestilling av flyreiser med flere selskap og mellomlandinger.

– Om du planlegger reise i Norge, vil jeg også anbefale å innhente tilbud fra en reisearrangør som er ekspert på vårt eget land og kan sette sammen en pakke for deg og være ansvarlig for hele ferien din fra A til Å.

DROPP EKSOTISK: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken var en av de første som advarte mot å bestille sommerferie 2020 da koronaviruset begynte å spre seg. Han ville ikke reist utenfor Europa neste år heller. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ikke gå på rødt
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, tror også det er sunt for folk å planlegge, drømme og se på fine reisebilder på nett.

– Men så tror jeg det er greit at vi er litt avventede med å bestille og betale ferien. Det er en grunn til at vi har røde land. Og rødt betyr stopp, på samme måte som i trafikken, sier han.

Han ville definitivt ikke ha bestilt noe så lenge myndighetene fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig, og det gjelder foreløpig fram til 15. januar.

– Bestiller du en reise til et rødt land nå, og det fremdeles er rødt når du skal dra, får du ikke gyldig reiseforsikring på turen og bør absolutt ikke dra, og du får heller ikke dekket avbestilling, sier Handeland.

TENKT TRYGT: – Nordmenn er reiselystne, men urolige, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If. Han beskriver koronaåret som «helt texas» for forsikringsselskapet. Foto: If Europeiske/ Kilian Munch

Anbefaler plan B
Når det gjelder sommeren 2021, er Handeland enig med Bergmål i at ting kan se lysere ut når en vaksine kommer på plass. Men han maner til å tenke trygghet og sikkerhet mens man planlegger.

– Så syns jeg absolutt man skal ha en slags plan B, uten å bestille noe, slik at man har et alternativ å se fram til hvis plan A går i vasken. Ingen vet hvordan sommeren kommer til å se ut.

Nettopp derfor minner han også om at det er viktig å sjekke hva man er dekket for ved kanselleringer, konkurser og sykdom.

– Man bør absolutt ha en god reiseforsikring på plass, selv om man kanskje ikke får reist utenlands slik det er akkurat nå. Den dekker ting som avbestilling som følge av sykdom, forsinkelsesutgifter, tilkalling av nær familie ved akutt sykdom, samt ting som tyveri og skader på gjenstander, sier Handeland.

JA VI VIL DRA: Nordmenn elsker å reise, men er ikke så kompliserte når de skal på sommerferie. De liker natur, de vil vite at det blir sol, de vil ha sand mellom tærne, men viktigst av alt er det at de føler seg trygge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Stille litt til
Så hva gjør folk egentlig nå?

– Foreløpig er det ikke så mye som skjer når det gjelder bestillinger. Vi har kontakt med kunder som veldig gjerne vil, men avventer fordi de ikke tør – ennå. Det vi får, er charterbestillinger, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket, som er Norges største feriereisebyrå. De selger reiser fra de ledende charter- og reisearrangørene, cruiserederier, flyselskap og hotell.

Ifølge det multinasjonale reiselivskonsernet Tui var briter og tyskere raske med å bestille luksusferier, som 35-dagers cruise i det karibiske hav, da vaksinenyheten kom. Nordmenn, derimot, har foreløpig kun dristet seg til å drømme mer.

– Folk er inne og titter på drømmedestinasjoner som Maldivene. Vi har fått inn litt bestillinger til neste høst og neste vinter, først stort sett fra litt godt voksne, men nå begynner også familier å bestille litt, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

PLAN B: Det er ikke så dumt å planlegge for en spennende og gjennomførbar ferie på hjemmebane, uten å bestille noe, slik at man har et alternativ å se fram til hvis plan A går i vasken. Ingen vet hvordan sommeren kommer til å se ut. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Råd og tips før du bestiller feriereise 2021

* Innhent flere tilbud og sammenlign priser og muligheter. Les spesielt de ulike reglene for eventuelle covid-19-trygghetspakker nøye.

* Sørg for å sikre deg godt for alle eventualiteter om du bestiller noe nå. Forbrukerrådet har en sjekkliste for pakkereiser og «sammensatte reiser» som er smart å gå gjennom før man bestiller.

* Vær klar over at selv om flere selskaper tilbyr ombestillinger og avbestillinger og alle pengene for reisen tilbake gjennom trygghetspakkene, kan det ligge et administrasjonsgebyr per person der. Dette er i så fall en egenandel som må betales uansett.

KLAR TIL Å DRA: Undersøkelser gjennomført blant reiselivskonsernet Tuis kunder viser at folk vil reise så fort det lar seg gjøre. Foto: Lise Åserud / NTB

Visste du at …

… 60 prosent av i en undersøkelse gjennomført for reisebestillingstjenesten eDreams sa i september at de måtte være garantert full refusjon av alle utgifter ved en kansellering på grunn av covid-19, om de skulle bestille en ferie for 2021.

… undersøkelsen viste at folk har veldig lyst til å reise i 2021, og at 70 prosent allerede planlegger neste års ferie eller kommer til å begynne å planlegge snart.

… de spurte var 10.000 voksne fra Sverige, USA, Storbritannia, Spaina, Tyskland, Frankrike, Italia og Portugal.

… dette var før nyhetene om vaksinegjennombruddene kom, og at da begynte folk i flere europeiske land å bestille ferier.

(Kilde: eDreams ODIGEO )