Snekret ekornmatere på biblioteket

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
11.10.2019 16:01

– Biblioteket er ikke slik som før, hvor det bare dreide seg om å være stille og sitte å konsentrere seg.

KOPERVIK: Fredag var det full rulle på folkebiblioteket i Kopervik. Da inviterte nemlig biblioteket til snekkerverksted sammen med Naturvernforbundet i Rogaland. 

– I dag snekrer vi ekornmatere som man kan henge opp hjemme eller på hytta, slik at ekornene kan gå å hente mat, forteller Rakel Alvestad i Naturvernforbundet. 

I tillegg til å få snekre sin egen ekornmater fikk barna også lære om ekorn og måten de oppfører seg på. Blant annet fikk de vite at ekornmateren er med på å sikre at de små glemske krabatene får nok mat gjennom vinteren. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Rakel Alvestad i Naturvernforbundet fortalte små og store om ekornets vaner og oppførsel. 
– Alle dyr er jo avhengig av å ha god mattilgang - på vinteren spesielt. Nå på høsten driver ekornene og sanker mye frø og nøtter, så glemmer de dem bort. Ekorn er veldig smarte, men de har en tendens til å glemme litt hvor de har gjemt maten. Så dette her er en jevn mattilgang som de kan ha, fortsetter Alvestad. 

Det har blitt fast tradisjon for Naturvernforbundet å ta turen til biblioteket i feriene for å arrangere verksted. Tidligere har det blitt laget alt fra humlehotell til flaggermuskasser. 

– Da har det vært litt forskjellige ting man kan ha i hagen, og som hjelper de dyrene som er nærmiljøet, forklarer Rakel og skryter over Karmøybuer: - Det har alltid vært veldig bra oppmøte her på Karmøy, og jeg synes de er veldig flinke til å stille på tilbudet. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Flere hadde tatt turen for å snekre ekornmatere. 
Skal være en møteplass
Dagens tilbud var i regi av miljøsamarbeidet i Karmøy, Tysvær og Haugesund, med støtte fra Fylkesbiblioteket. For biblioteket i Kopervik er det viktig å kunne tilby aktiviteter som dette til sine besøkende. 

– Det er viktig for oss at det som er i bøker og i historier kommer opp og ut av boksidene, og inn i hendene til de små - og på en måte litt inn i hjertet. Her får de jo lære om ekorn, om hvordan de oppfører seg og hva de trenger. Dette er så mye mer enn å bare være på biblioteket og lese en bok, forklarer bibliotekar Thea Kathrine Johannessen og tilføyer: – Biblioteket er ikke slik som før, hvor det bare dreide seg om å være stille og sitte å konsentrere seg.

Rundt henne høres lyden av hamrer som slår i utakt og barnelatter. Det er tydelig at tilbudet er noe som fenger. 

– Det er veldig kjekt. Vi opplever jevnt og trutt at vi er godt besøkt. Vi har forskjellige typer arrangementer som treffer forskjellige typer folk. Det er viktig å sette sammen noe variert slik at en treffer mange, fortsetter bibliotekaren. 

– Hvor viktig er disse arrangementene for biblioteket? 

– Det er kjempeviktig. Det er lovfestet i folkebibliotekloven at folkebilbliotekene skal være en arena og en møteplass for debatter, aktiviteter og læring. Så vi er alltid lydhøre og åpne for ideer. Biblioteket er som et alt-mulig-hus for kultur, avslutter hun med et smil.