Lene Yvonne Kvilhaug og Anine Kongshavn.

Snart klar for kvinnedagen: – Det er blitt en fin tradisjon

Skrevet av Kent Olsen
19.02.2020 20:00 - OPPDATERT 04.03.2020 12:54

8. mars-arrangementet til kommunen arrangeres for fjerde gang på rad, og trekkplasteret i år er Hallgeir Kvadsheim, kjent fra blant annet Luksusfellen.

KVINNEDAGEN: Karmøy kommune markerte den internasjonale kvinnedagen første gang tilbake i 2013. Etter det gikk det et par år før det igjen ble arrangert. Nå er de klare for tredje året på rad i kinoen i Kopervik.

– Kommunens 8. mars-arrangementer har hatt fokus på ulike sider ved kvinners samfunnsdeltakelse. I år vil vi ha fokus på økonomi og egeninntekt, forteller kulturkonsulent Anine Kongshavn.

Arrangementet har fått den spenstige tittelen «Femi», og tar opp gimmicken fra i fjor da tittelen var «Frekk».

– I år har arrangementet fått tittelen «Femi» som står for Frie, Ekte, Moderne Individer, forteller Lene Yvonne Kvilhaug.

Heltid/deltid

Under arrangementet vil en ha fokus på økonomi, og et av aspektene er heltidskultur i Karmøy.

– Tematikken retter seg inn mot målet til kommunen om å få flere inn i heltidsstillinger. Kvinner i Karmøy jobber mye deltid. Det kan være svært utfordrende å leve på en deltidsinntekt. Da må det også legges til rette for flere heltidsstillinger. Det er veldig mye innenfor omsorgsyrket at det jobber kvinner, sier Kongshavn, før Kvilhaug tar over:

– Heltid/deltid-problematikken er et satsingsområde for kommunen. Vi synes det var interessant å ha kvinner og økonomi som tema denne gangen, men det går ikke bare på heltid og deltid heller, men alle andre aspekter her i livet også.

Kvilhaug viser til tall fra SSB fra 2018 der menn har 1,216 milliarder mer i brutto formue enn kvinner, 80 prosent av alt aksjeutbytte går til menn, og 81 prosent av alle som tjener mer enn en million er menn.

– Det er jo kvinner som kommer dårligst ut. Poenger er at en må være bevisst på valgene en tar og konsekvenser dette kan medføre. I deltid/heltidsdebatten står en selvsagt selv fritt til å velge den ordningen som passer best for seg, men man må være bevisst på de konsekvensene dette kan medføre eksempelvis i form av tapte pensjonspoeng senere i livet, sier Kvilhaug.

Begge er likevel klare på at det ikke er noe galt å jobbe deltid, og at arrangementet heller ikke skal være moralsk eller fordømmende, men mer en bevisstgjøring.– Kommunen må være flinke til å tilrettelegge for de som ønsker å øke sin stillingsprosent. Dette er det stort fokus på i, sier Kvilhaug.

Håper på enda flere

Gjennomsnittlig har rundt 200 publikummere deltatt på de forrige arrangementene. Kvilhaug og Kongshavn håper på enda flere i år.

– Det hadde vært kjekt, ikke minst dersom flere menn hadde deltatt. Det sa jeg vel i fjor også, men kvinnesaken kan ikke bare kvinner kjempe. Det er like viktig og sentralt at menn også har fokus på dette, sier Kvilhaug.

I tillegg til Kvadsheim skal TV Haugalands Karen Hesseberg være konferansier og skal ha samtale med psykologspesialist Camilla Heggland om hvordan kvinner kan være gode rollemodeller både for egne barn, men også for andre kvinner i samfunnet. Journalist, forfatter, musiker og kulturfrilanser Brit Aksnes skal avslutte kvelden med appell. Det blir også et gjensyn med Karmøy-koret Kor E Mor.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.