Nina Ådland, spaltist i Karmøynytt.

Snakker rett fra livmora: – Jeg pakker ikke inn noen ting

Skrevet av Øystein Merkesvik
27.11.2018 14:18 - OPPDATERT 27.11.2018 15:18

Nina Ådland er et navn man kommer til å se jevnlig i Karmøynytt fremover. 45-åringen med røtter fra gulrotåkerne og havgapet på Ferkingstad har på kort tid blitt et navn på manges lepper, ikke minst som følge av spenstige innlegg på Facebook der hun på sin helt særegne måte kommer med skråblikk på små og store utfordringer i hverdagen.

– Egentlig så er jeg ganske ny på Facebook og mener at det ikke er noen værende plass. Jeg har vært i mot Facebook og mye annet. Men nå er jeg der og da tenker jeg at det er greit at også jeg kan skrive når det er så mye snodig der fra før, sier hun.

Uten filter

Da Ådland fikk tilbud om egen spalte i lokalavisen tok det ikke lang tid før forslaget om navn var på plass. Jordmora med snart 20 års fartstid lanserte selv tittelen «Rett frå livmora», og fikk umiddelbar gehør i redaksjonen.

– Jeg pakker ikke inn noen ting. Det blir ofte misforståelser dersom man gjør det. Det er mange måter å si ting på, men det man sier må være ekte og sant, fastslår hun.

Oppgjør med julen

I sin første spalte er det julen som får gjennomgå. Overskriften «Desemberintoleranse» varsler om at den kommende høytiden ikke står så veldig høyt i kurs hos henne:

– «Dei GLEDAR seg til jul, i juni! – Kan det vera lovleg? Bør det ikkje medisinerast vekk? Kor blei det av hausten? Har nokon stjelt hausten?», skriver hun engasjert.

– Jeg forstår ikke at det er mulig å glede seg til jul i seks måneder. Det er så mye kjekt å gjøre i mellomtiden som man kan bruke tiden sin på, sier hun.

– Men det å snakke om julen på denne måten er vel ikke helt stuerent?

– Jeg er ikke så veldig glad i alt rundt julen. Jeg er glad i julebudskapet, felleskapet med venner, familie og god mat. Men alt det andre kunne vi gjerne ha bremset på, sier Ådland.

Krevende tid

Hun tror mange opplever det på samme måte, uten å rope like høyt som henne om intoleransen.

– Det kan være farlig å snakke negativt om noe som betyr så mye for andre. Men det er nok flere enn dem vi ser som ikke synes at det er den kjekkeste høytiden.

– Hva tenker du kan være grunnen til det?

– De har gjerne en vond grunn til det, noe ikke jeg har. i julen blir alt så forsterket. Både det kjekke og det vonde blir det dobbel effekt av, sier hun.

Fryktet kultursjokk

Til daglig jobber hun som jordmor ved helsestasjonen på Åkra, noe hun stortrives med. På hjemmebanen på Sevland har hun mann og tre barn, og er godt fornøyd med hjemmet som ble bygget da familien vendte tilbake til Karmøy etter mange år i blant annet Stavanger.

– Jeg har bodd vekke fra Karmøy i 20 år. Da vi valgte å flytte tilbake måtte jeg gå noen runder. Jeg var spent på hvordan det kom til å bli, om jeg skulle få et slags kultursjokk. Men det har jeg ikke fått. Jeg synes Karmøy er en utrolig flott plass å bo og synes på mange måter det er romslig her.

– Var det viktig for deg å komme hjem igjen ette rå ha bodd så lenge borte?

– Ja, det ble det. Det ble viktig da vi fikk familie og hadde behov for nettverk, sier hun.

Sårbarhetsfaktorer

At det ble jordmor som skulle prege yrkeslivet var noe hun bestemte seg for allerede i ungdommen. Valget har hun ikke angret på.

– Det er en gledesfylt jobb med mange sårbarhetsfaktorer. Det med nytt liv er stort sett bare gleder. Men jeg er opptatt av at vi skal snakke sant om at det ikke bare er enkelt å være foreldre og ha dette ansvaret. Noen ganger må en stikke fingeren i jorda og si at det er slitsomt.

– Er det mange fasader rundt om?

– Det er mange fasader. Det tror jeg nok.

– Litt nervøs

Kanskje blir noen av hennes tanker rundt fødsel og livet til innhold i hennes egen spalte i tiden fremover. I mellomtiden vil nok mange la seg engasjere av tanene rundt juletiden som står på trykk i denne utgaven av Karmøynytt:

– «Ikkje fortèl meg at harmonien flyt over i juletrepyntingseansen. Har du aldri vore med på å banna opp eit juletre, då har du gått glipp av noko», skriver hun.

– Er du redd for at det du kommer til å skrive fremover vil skape reaksjoner?

– Jeg er litt nervøs og må tåle reaksjonene som kommer. Men mye av det jeg skriver er slik jeg oppfatter ting og som kan relateres til meg selv. Da blir det ikke så farlig.  

Les mer om:

Karmoynytt