HJEMMEKOSELIG: Familien Solvang Bing har byttelånt bolig flere ganger. I fjor lånte de et rekkehus i Stavanger. Her sitter Lerke og mamma Marte Kristine Solvang Bingh til bords. Foto: Privat

Slik kan du sikre deg sommerens feriebolig – helt gratis

Skrevet av Kjersti Busterud / NTB
22.04.2021 12:40

Ved å byttelåne bolig blir norgesferien nesten gratis. Familien Solvang Bingh byttet firemannsbolig i Oslo mot rekkehus i Stavanger.

– Jeg liker følelsen av å låne andres liv litt. Når man bytter bolig, får man gjerne fine, personlige tips, som take-awayen over gata, og ting å gjøre i nærområdet, sier Lars Petter Solvang Bingh (42).

Sammen med kona Marte Kristine Solvang Bingh (37) og datteren Lerke (3) har han byttet bolig hele fire ganger – i Frankrike, i Norge og to ganger i Danmark.

I fjor byttet oslofamilien bolig med en familie i Stavanger.

– I fjor tenkte vi: Hvor kan vi reise nå som det er så mye restriksjoner? Ingen av oss hadde vært i Stavanger, så vi så det som en fin mulighet til å oppleve byen og omgivelsene rundt, forteller han.

Huset de byttet til, var et rekkehus med gåavstand til sentrum. Familien de byttet med, hadde dessuten barn, med alt det innebærer av ekstrautstyr.

– Vi har alltid byttet med andre barnefamilier, da får man alle fasilitetene man har hjemme, som leker og barnestol. Med barn er det dessuten veldig mye enklere å bo i et hus enn å bo på et lite hotellrom, forteller han.

Da de var i Frankrike byttet de attpåtil bil, slik at de slapp utgifter til leiebil.

GRUPPESTARTER: Tormod Rossavik startet i fjor en Facebook-gruppe hvor familier i Norge kan byttelåne hus eller hytte. Her er han med datteren på husbytteferie i Mojacar i Spania for noen år tilbake. Foto: Privat

Plattform for byttelån
Plattformen Bingh og familien byttet bolig gjennom, heter HomeExchange Norge. Det finnes også andre, tilsvarende tjenester, som HomeLink Norge og Intervac Home Exchange.

[annonse]
For å være medlem i HomeExchange, betaler familien en årsavgift på 1300 kroner.

– Det koster litt å være medlem, men selve boligbyttet er gratis. Forsikring er inkludert i medlemsavgiften, noe som gir trygghet. Jeg tror ikke jeg hadde turt å bytte uten å gå via en plattform, sier Bingh.

Han mener det dessuten ligger en trygghet i at man bytter bolig simultant.

– Det føles tryggere å bytte bolig enn å skulle leie ut for penger. Når man bytter, har begge en gjensidig interesse i at boligen man låner ut, blir tatt godt vare på, sier han.

HomeExchange tilbyr også muligheten til å låne ut boligen i bytte mot poeng, som du kan bruke til å låne andres bolig på et senere tidspunkt.

Bingh påpeker at han har inntrykk av at boligbytte er vanligere i en del andre land.

– Det er færre boliger å velge blant i Norge, sier han.

Familien har foreløpig ikke lagt planene for årets sommer, men han utelukker ikke at det blir boligbytte igjen.

– Én ting som har vært fint med boligbytte, er at det har åpnet øynene våre for nye områder å dra til. Som da vi ble kontaktet om boligbytte av en familie i Bretagne i Frankrike – det var et sted vi ikke selv hadde tenkt på.

SOMMERIDYLL: Det er rift om hytter og leiligheter på Sørlandet i fellesferien. Å finne noen å bytte bolig med kan være et alternativ. Foto: Willy Haraldsen / NTB

STAVANGER: Familien Solvang Bingh hadde aldri vært i Stavanger før, og så boligbytte som en fin mulighet til å oppleve byen. Her er Marte Kristine Solvang Bingh på bytur med datteren Lerke. Foto: Privat

Startet Facebook-gruppe
Tormod Rossavik og familien hadde byttelånt hus med familier i land som England, Spania og Frankrike i sju – åtte år da koronaen satte utenlandsreiser midlertidig på vent. I april i fjor opprettet han derfor Facebook-gruppen «Bytte hus eller hytte» for å gjøre det lettere å byttelåne i Norge.

Gruppen har nå 3500 medlemmer og mye aktivitet.

– Vi får nye medlemmer hver eneste dag, bare i dag har jeg godkjent åtte–ti nye, forteller Rossavik. Han administrerer siden sammen med tre andre husbytteentusiaster.

Han og de andre administratorene prøver å ha litt kontroll på hvem som er medlem i Facebook-gruppen, og har lagt ut et forslag til husbyttekontrakt, men er ikke involvert i selve husbyttene.

– Vi er bare en tilrettelegger, påpeker han.

Han vet at det har blitt gjennomført byttelån gjennom siden, men har ikke oversikt over hvor mange.

Selv bor han i Sandnes, og håper å kunne bytte bolig med noen i Trondheim til sommeren.

– Dessverre er det ikke så mange trøndere på Facebook-siden enda.

OPPLEVELSE: Lars Petter Bingh mener noe av det fine med husbytte er at det åpner for å reise til steder man ikke hadde tenkt på. Her med datteren Lerke i Frankrike. Foto: Privat

Lag en skriftlig avtale
Fungerende leder for Forbrukerveiledning i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, påpeker at du bør ta visse forholdsregler hvis du vurderer å bytte bolig med noen i feriesammenheng.

– Du bør først og fremst gjøre en grundig sjekk av de du ønsker å leie ut til. Ta gjerne en lang prat med vedkommende, og spør om referanser. Det er alltid en viss risiko ved å overlate boligen sin til fremmede, sier hun.

Når byttekompanjong er klarlagt, er det tid for å lage en god avtale.

– Husleieloven vil ikke gjelde ved bytte av feriebolig, så det er avtalen som regulerer partenes rettigheter og plikter, sier hun.

I avtalen bør du ha med leieperiode, hva som leies ut og ikke, hvor mange nøkler som utleveres ved overlevering, og eventuelt depositum.

– Jo mer detaljert avtale dere lager, desto bedre, råder Skarderud.

Hun anbefaler også å fjerne ting du er redd for, slik som kunst, sølvtøy, smykker og lignende. Sørg også for å dokumentere boligens tilstand i form av bilder.

– Når tiden for overleveringen har kommet, bør dere gå gjennom boligen i fellesskap. Om noe ikke er som avtalt, kan dere avklare dette med en gang, sier hun.

Sist, men ikke minst, bør du sjekke hva forsikringen din dekker hvis noe forsvinner.

Hun mener det kan være både fordeler og ulemper ved å bytte bolig gjennom en plattform for husbytte i stedet for å avtale direkte via for eksempel en Facebook-gruppe.

– Det viktigste rådet om man vurderer å benytte seg av en plattform, er å undersøke betingelsene og å forsikre seg om at personene man eventuelt skal bytte bolig med, er verifisert og til å stole på, sier hun.

LOFOTEN: Mange nordmenn drømmer om ferie i Lofoten. Med litt flaks finner du en familie her som vil bytte bolig for en uke eller to. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Møtte mannevond katt
Tormod Rossavik har aldri møtt på noen problemer de gangene familien har byttet bolig i utlandet.

– Det verste vi har opplevd, var vel en mannevond katt, sier han.

De har byttelånt gjennom plattformen Intervac, og har brukt standardkontrakten på siden når de har inngått bytteavtaler.

– I forkant har vi også snakket med forsikringsselskapet. Noen selskap ber deg tegne en utleieforsikring for den perioden du leier ut. Det koster uansett ikke mer enn noen hundrelapper, sier han.

Til gjengjeld får du en veldig billig ferie.

Det er få nordmenn på disse plattformene, så vi har kunnet velge og vrake blant folk å bytte med. Vi har sikkert fått femti henvendelser i året, sier han.

FRANKRIKE: Lars Petter Bingh og datteren Lerke i Frankrike, hvor de byttet både bolig og bil med en familie i Bretagne. Foto: Privat

Med svømmebasseng inkludert
Rossavik trekker fram alle fasilitetene man får «på kjøpet» som en av de store fordelene.

– Vi har byttelånt både hus og bil. Mange av husene har hatt svømmebasseng, og det har vært praktisk å ha alt fra leker til sykler tilgjengelig, sier han.

Ikke minst pleier vertskapet å sørge for en varm velkomst.

– Det er en uskreven regel at man skal gjøre ankomsten så smertefri som mulig. Det er for eksempel vanlig å ha handlet inn litt mat slik at gjestene slipper å starte oppholdet med å dra på butikken, forteller han.

Han legger til at det i år selvfølgelig er viktig å ta hensyn til smittevernreglene når man bytter.

– Man må være innstilt på at oppholdet kan måtte avlyses, sier han.

MINIHUS: Lerke Solvang Bingh var fornøyd med at lekehus fulgte med da familien byttelånte bolig. Foto: Privat

BASSENG: Tormod Rossavik og familien har byttet bolig mange ganger. Ofte har boligen hatt basseng, som her i Spania. Foto: Privat

Råd ved boligbytte

Fungerende leder for Forbrukerveiledning i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, har følgende tipsliste til deg som ønsker å byttelåne bolig:

1. Sjekk hva dine forsikringer dekker om du vurderer boligbytte.

2. Gjør en grundig sjekk av leietaker.

3. Skriv kontrakt. Jo mer detaljert, desto bedre.

4. Ta bilder av boligen, og fjern gjenstander du er redd for.

5. Gå gjennom boligen sammen ved overlevering.

SJEKK: Fungerende leder for Forbrukerveiledning i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud, anbefaler å ta en grundig sjekk av dem du låner ut til. Foto: Forbrukerrådet

INTERESSE: Tormod Rossavik forteller at det har vært stor interesse for Facebook-gruppen «Bytte hus eller hytte». Foto: Privat