Arkivbilde

Slik er turistenes Haugesund

Skrevet av Ivar Benjamin Østebø
22.06.2017 19:29 - OPPDATERT 22.06.2017 21:29

TURISME: Daglig leder Maria Innocent ved Haugesund Turistinformasjon trekker frem fem steder hun opplever særlig interesse for blant turister som kommer innom. Blant disse er Haugesund sentrum.

– Når det er cruisegjester i byen har de ofte ikke så mye tid, og vil holde seg i nærområdet. Kirken er veldig godt besøkt - skyttelbussene går direkte til Vår Frelsers. Veldig mange velger også å ta turen til Haraldsstøtta. Det er lagt opp kultursti til Haraldsstøtta som er svært populær, sier Innocent.

Hun mener Haugesund har mer å tilby enn folk kanskje tror, og forteller om vaneforskjeller mellom nasjonalitetene på turistene som kommer til byen.

– Vi hadde et britisk skip inne, og da hadde Karmsund Folkemuseum masse besøk. Men når tyskerne og spanjolene er her er det plutselig ingen som kommer til dem, sier Innocent.

Øyene

Også øyrikene i havet vest der ute vekker interessen til tilreisende fra fjern og nær. Rutebåt til Røvær, Utsira og Feøy blir gjerne erstatningen all den tid fjordcruise ikke er tilgjengelig på Haugalandet.

– Her merker vi mest trøkk fra norske turister, ovenfor de utenlandske er det gjerne heller vi som anbefaler dem. Det er mange som spør om båtturer og fjordcruise. Det finnes jo ikke her på Haugalandet, men vi pleier å anbefale folk å ta båten ut. Veldig mange velger å ta turen til Røvær, da dette er lettest å planlegge som en liten ettermiddagstur, sier Innocent.

De merker også interesse for Utsira, men det er i hovedvekt norske turister.

– Mye folk som har hørt om Utsira på værvarselet, som har hørt at det er Norges minste kommune. De utenlandske kjenner ikke så mye til det, sier Innocent.

Vaneforskjeller

Vaneforskjellene gir seg også flere interessante utslag. Innocent opplever at tyske turister oftere har fokus på friluftsopplevelser på Haugalandet, mens de spanske gjerne fokuserer mest på destinasjonene det selges turer til ombord.

– Fra tyske turister får jeg mer spørsmål om turer og turområder. De er veldige på turstien, og er kanskje generelt mer opptatte av naturopplevelser. Turister fra tyske skip spør oftere om hvor Djupadalen og Byheiane er, sier Innocent.

– Spanjolene er veldig opptatt av de turene som blir solgt ombord. Sist gang vi hadde «Monarch» på besøk var en av turene omvisning på sildefabrikken, og svært mange kom inn til meg og ville innom der. Ikke alle forstod at de ikke bare kunne banke på og komme inn uten å være med i en gruppe. Da fikk vi masse interesse for Kyvik, sier Innocent.

I egen by

Turisme i egen by er det imidlertid ikke like mye av. Trist, mener Innocent, som synes flere haugalendinger burde prøve dette.

– Noen av bussgjestene til Kolumbur-kontoret blir overrasket over alle stedene vi har informasjon om, men det er ikke så mange som jeg skulle ønske. Det er kjempeviktig å være turist i egen by, sier Innocent.

Hun drar frem både strendene på Sør-Karmøy og øysamfunnene som steder haugesundere burde ta turen oftere.

– Åkrasanden er en perle de fleste kjenner til, men jeg tror at mange haugesundere hadde blitt overrasket over hvor mange perler det er på Karmøy. Også øyene – det er mange lokale som kommer innom og forteller at de aldri har vært på Utsira. De burde fått mye mer fokus av lokale. Og bare det å gå turen ned til Haraldsstøtta. Det er helt fantastisk, det er en opplevelse i seg selv å gå den turen.

Her er de mest populære, i assortert rekkefølge.

Åkrafjorden

Haugesund sentrum

Avaldsnes

Skudeneshavn

Øyene