ATMOSFÆRE: Folk kjøper bolig etter magefølelsen. Da fungerer det dårlig om alt er hvitt og sterilt, mener interiørarkitekt Janne-Marit Syrstad. Her er hun på sitt eget kjøkken. Foto: Privat

Skal du selge bolig? Da bør du finne fram fargene

En gang skulle visningsboliger helst være hvite lerret. Nå er det ferdig fargesatte boliger som blir revet vekk først.

– Folk er lei av alt det hvite. Min erfaring er at dersom man fargesetter en bolig som har vært vanskelig å få solgt, går den med en gang, sier interiørarkitekt Janne-Marit Syrstad. Hun driver Studio Inspire sammen med interiørstylist Ragnhild Mardahl Høiseth, og hjelper folk med interiørdesign og boligstyling i trondheimsområdet.

– Boligkjøperne går gjerne etter magefølelsen, og der spiller fargene inn. Hvis alt er hvitt, blir det veldig sterilt, særlig i nyere bygg, sier hun.

Hun påpeker at folk ønsker seg et hjem de kan flytte rett inn i, med fine fargekombinasjoner som gir god romfølelse.

– Å bruke farger er spesielt viktig i nybygg – gamle hus og leiligheter har gjerne sjel og særpreg uansett, sier hun.

EIENDOMSMEGLER: Michelle Lehn Jensen anbefaler boligselgerne å fargesette boligen før salg. Foto: Eie eiendomsmegling

Trendy farger selger
Også eiendomsmegler i Eie, Michelle Lehn Jensen, anbefaler å fargesette leiligheter før salg.

– De leilighetene som er finest presentert, oppnår høyest pris. For en del år tilbake malte man gjerne leilighetene hvite før salg for at de skulle se størst mulig ut. Nå er det viktigere at leiligheten ser mest mulig trendy ut, sier hun. Og legger til at det er vanskelig å gi noe fasitsvar på akkurat hvilket grep som gir høyest pris.

– Boligselgerne vil gjerne vite om de får høyere pris hvis de gjør det ene eller det andre. Det kan man jo ikke vite på forhånd, men tendensen er generelt at en leilighet med trendy farger og fine møbler oppnår en høyere pris enn tilsvarende leilighet som ikke ser like fin ut på overflaten, sier hun.

Hun mener farger på veggene også gjør seg på annonsebildene.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Bildene blir ikke så spennende hvis alt er hvitt. For å få folk til å stoppe opp når de ser annonsen, må man skille seg litt ut og skape et blikkfang, sier hun.

Skal du male for salg, anbefaler hun å ta en titt på fargetrendene.

– I 2018 skulle alle ha «deco blue». Nå har det vært mye beige og brunt. Jeg ville ha malt i en trendy, men likevel lys og forholdsvis nøytral farge, sier hun.

Hun legger til at fargene selvfølgelig også må passe til resten av møblene og interiøret.

I større boliger spiller gjerne farger og interiør mindre rolle.

– Mitt inntrykk er at det særlig er førstegangskjøpere som er opptatt av hvordan leiligheten ser ut på overflaten. De som kjøper for andre, tredje og fjerde gang, har kanskje pusset opp noen ganger før, og klarer i større grad å se potensialet i boligen, sier hun.

Skal du selge et oppussingsobjekt, er det heller ikke bryet verdt å gå løs på veggene med malerkosten først.

VISNINGSVINNER: Denne leiligheten gikk langt over prisantydning. Michelle Lehn Jensen i Eie eiendomsmegling tror det blant annet handlet om fine fargekombinasjoner. Foto: Borowiak photography

Frodigere valg
Interiørstylist Christine Hærra har vært i bransjen i 18 år, og har alltid likt et fargerikt uttrykk. Hun mener nordmenns fargebruk har endret seg mye de siste fem årene.

– Interiøret skulle lenge være veldig minimalistisk og måteholdent. Det å ville ha mye farger ble nesten sett på som vulgært. Nå er aksepten for farger større enn den har vært på lang tid. Jeg ser det hos studentene mine også, at de ønsker seg noe mer frodig, sier Hærra, som underviser i interiør ved Westerdals og SoFI – School of Fashion Industry.

Hun forteller at det i det siste særlig har vært de lyse terrakottafargene som har vært populære, mens gult er på vei inn.

– Jeg pleier å anbefale kundene å ikke velge den fargekoden som er den mest solgte, den fargen blir fort stående igjen som «fargen som var populær i 2019». Prøv heller å finne fram til andre nyanser, sier hun, og legger til at det viktigste er å finne farger som passer til boligen.

Hun jobber ikke med styling av boliger til visning, men mener det kan være lurt å velge farger som gjør at boligen skiller seg litt ut. Uten å gjøre det for sært, slik at kjøperen får en stor jobb med å male på nytt.

FARGEGLAD: Interiørstylist Christine Hærra har alltid vært glad i farger. De siste fem årene har nordmenn flest kommet etter. Foto: Lise Åserud / NTB

Maler også taket
Firmaet Janne-Marit Syrstad driver, hjelper både med boligstyling før visning, og interiørhjelp i folks hjem.

– Når vi fargesetter boliger for salg, handler det om å velge farger som passer for de fleste. Da er gjerne blå og blågrønne nyanser gode valg, sier hun.

Skal du fargesette ditt eget hjem, må fargene harmonere med de fargene du har på møbler og interiør fra før.

– Det blir ofte ikke så vellykket hvis man bare plukker ut trendfargene fra årets fargekart. Det som ser fint ut i butikken, ser gjerne helt annerledes ut hjemme, sier hun.

Hun legger til at stadig flere ikke bare maler veggene, men også taket.

– Jeg synes det har vært en stor endring der bare det siste året. Å male taket i samme farge som veggen gir bedre romfølelse og gjør det lunere, du slipper å ha det hvite flaket over deg, sier hun.

Hun håper at det i tiden fremover også blir mer farge på eksteriøret.

– Det er best hvis man klarer å skape en helhet i fargene både inne og ute. Vi ser at villaeiere tør å bruke mer farger igjen, men det grå og fargeløse henger fortsatt igjen på nybygg, sier hun.

FØR OG ETTER: I dette nyboligprosjektet har interiørarkitekt Janne-Marit Syrstad gitt en hvit gang et løft med fargen «Norwegian wood». Foto: Janne-Marit Syrstad

Fargetendenser 2021

Ikke alle har samme smak, ulike fargetendenser vil derfor vil være til stede samtidig. Kreativ leder i Fargerike, Tale Olivia Henningsen, oppsummerer de viktigste fargetendensene i 2021 slik:

* Nøytrale nudetoner: Delikate, pudrede rosa toner er en av de store trendene som har kommet for å bli. Både i tapeter, tekstiler og ikke minst maling. Fargerike har valgt en slik dus rosatone som årets farge for 2021, kalt Himmelkyss. Denne fargen kan kombineres både med ton-i-ton-nyanser og spreke kulørte farger.

* Brune og beige farger: En del farger og materialer er alltid med i trendbildet. Slik er det med brune toner. Noen ganger med en rød undertone, andre ganger blå eller gul. Det er nettopp denne variasjonen som gjør at brunfarger passer perfekt til forskjellige stiler.

* 80-tallets elleville pasteller: Lekre, lyse pasteller med lekne detaljer. Postmodernismen er tilbake. Her er det bare fantasien som setter grenser når det kommer til buer, søyler, gardiner og ikke minst gesimser.

* Grønt og blått: Fortsatt trendy, ikke minst i hotellstilen med grønne og mørkeblå farger, krydret med naturtoner i gulv, lamper og pledd. En stil som i utlandet kalles transitional.

* Rustikt og grått: Sofistikert hotellstil. Ofte hører man at det er trist og utrendy med alt grått. Men med en vakker farge på veggen og matchende puter kan en også si at grått er utrolig klassisk, og ikke minst varig.

POPULÆR: Denne leiligheten solgt av Michelle Lehn Jensen i Eie fikk mye respons, takket være fine fargevalg og stilig interiør. Foto: Borowiak photography

HELDEKKENDE: Fargetrenden omfatter både lister, tak, dører og gulv. Bildet er fra Pure & Originals siste kolleksjon. Foto: Pure & Original

FARGEBRUK: Janne-Marit Syrstad påpeker at man må bruke nok farger for at rommet ikke skal bli flatt. Her utgjør gulv og vegg hovedfargene, aksentfargene kommer inn på puter og dekor, mens den gule fungerer som kontrast. Foto: Janne-Marit Syrstad

HIMMELKYSS: Fargerike kårer hvert år årets farge. Årets farge for 2021 ble rosafargen Himmelkyss. Foto: Fargerike