Arkivfoto

Setter opp historisk spel på Bukkøy

Skrevet av Øystein Merkesvik
15.03.2019 05:25 - OPPDATERT 15.03.2019 06:25

AVALDSNES: Forestillingen har premiere 31. juli med påfølgende seks forestillinger der publikum skal få møte en lokal viking som frem til nå har vært ukjent for mange.

Det er skuespiller og sanger, Lars Henrik Aarnes som setter opp forestillingen i samarbeid med Haugesund Teater og Karmøy kommune.

– Vi vil ta utgangspunkt i den rike vikinghistorien som finnes på Karmøy, for å skape et fantastisk sommertilbud for regionens nesten 100.000 innbyggere, sier Aarnes.

– Mye historie

Han kommer selv fra Haugesund og har blant annet erfaring fra Den Nationale Scene, Hålogaland Teater og Folketeateret. Etter å ha sett den rike spel-tradisjonen som er på østlandet har han båret på tanke om at noe slikt burde vært gjort på historiske Avaldsnes også.

– Det er ganske snodig at det ikke er gjort allerede, med så mye historie og alle kongene som har vært innom Avaldsnes. Her er det mye å ta av, sier han. (Saken fortsetter under bildet)

31 juli er det premiere på forestillingen som Lars Henrik Aarnes setter opp på Bukkøy.

Ukjent konge

Aarnes tok kontakt med leder av Avaldsnesprosjektet, Marit Synnøve Vea for å forhøre seg om interessen og hvilken historien en slik forestilling burde ta utgangspunkt i. Der fikk han råd om å se nærmere på Kong Halv, som selv for mange karmøybuer er et ukjent kapittel fra Avaldsnes.

– Han dro i viking allerede som 12-åring sammen med håndplukkede krigere. Kong Halv hadde en streng kodex og var opptatt av respekt. Man skulle ikke drepe fiendene på avstand, man skulle se dem inn i øynene. Han hadde stor respekt for kvinner og barn og drev ikke med voldtekt. Dette kommer til å bli en historie om ære, respekt, svik og hevn, forklarer Aarnes.

Stod på ønskelisten

Marit Synnøve Vea forteller at hun har bidratt med informasjon til det kommende stykket og at hun gleder seg over at Avaldsnes nå får sitt eget spel.

– Dette er noe som har stått på ønskelisten i mange år, forteller hun.

Vea håper sommerens oppsetning er starten på noe større etterhvert, og at spelet blir en fast tradisjon på Bukkøy.

Staveland lager musikken

Det gjør også Aarnes som forteller at sommerens forestillinger vil bli spilt innendørs i Vikingnaustet i sjøkanten. Der vil dørene holdes åpne slik at de kan trekke naturen og omgivelsene inn i historien. Med seg på scenen får han Ane Skumsvold og to musikere. Musikken blir laget av Odin Staveland som de fleste kjenner fra Vamp.

– Å få med Odin på dette prosjektet er veldig kult. Han har et veldig spennende musikalsk utrykk og kan komme til å overraske publikum, sier han.

Les alt om:

Karmoynytt