BEST: Brettseilertalentet Martin Møller Hovda (18) fra Åkrehamn er nå den aller beste i Norge.

Satser for fullt på brettseiling

SPORT: Unggutten har klatret opp fra 185. plass til 21. plass på verdensrankingen i brettseiling i år. 17-åringen har tatt store steg, og håper å ta enda større steg til neste år.

– Jeg har utviklet meg godt i år, så noe annet hadde vært overraskende. Planen var at jeg skulle heve nivået mitt i år, noe jeg har klart, så det er jeg fornøyd med, sier Hovda.

Blant bragdene Hovda har oppnådd i år, er en tredjeplass i U20-VM i formula.

– Målet var å bli blant topp tre, så det var gøy. Det kjipe var at jeg var kun ett poeng bak andreplassen.

Hovda vant en Europacup-konkurranse og ble også nordisk mester tidligere i år.

– Sesongens siste konkurranse var i slutten av oktober. Da ble det arrangert norgesmesterskap like utenfor Bergen. Det var dessverre ingen vind, så konkurransen kunne ikke gjennomføres. Da får jeg heller gå for NM-tittelen til neste år.

Bygger muskler

Brettseiling deles inn i de to konkurranseformene formula og slalom. I slalom deles det inn i heat, hvor det etter åttendedelsfinaler, kvartfinaler og semifinaler, kjøres en endelig finale. I formula starter alle samtidig, også er det første mann i mål som vinner.

– Det er mer taktikk og teknikk i formula. Det er kanskje der jeg er best, men fremtiden ligger i slalom. Dersom jeg skal kunne leve av dette, er det der jeg må satse, sier Hovda.

DYR IDRETT: Omtrent 200 000 kroner i året bruker Hovda på brettseilingen. Hovda er derfor avhengig av sponsorer slik at han kan satse på idretten. Foto: Privat. DYR IDRETT: Omtrent 200 000 kroner i året bruker Hovda på brettseilingen. Hovda er derfor avhengig av sponsorer slik at han kan satse på idretten. Foto: Privat.

Selv om mye har gått bra i år for Hovda, gikk ikke ting etter planen i junior-VM i Italia i år.

– Jeg var veldig godt forberedt i forkant, og hadde et mål om å få en god plassering. Men så var jeg altfor overivrig i i starten og tyvstartet. Da måtte jeg starte sist i mitt heat, og var sjanseløs. Likevel klarte jeg å jobbe meg oppover, og endte til slutt på en tiendeplass. Jeg tok det som en god treningsøkt, men det var irriterende at jeg klarte å ødelegge for meg selv, sier Hovda.

For at Hovda skal utvikle seg og ta enda et steg neste sesong, så har han nå lagt om treningen sin.

– Jeg trener mer med tunge vekter. Målet er å bygge muskler slik at jeg er i bedre stand til å konkurrere mot de store gutta. Målet mitt er å komme opp på 80 kilo, sier Hovda.

En av de store gutta

De store gutta deltar i World Cup, som er konkurransen på det høyeste nivået innen brettseiling.

– Først må jeg få et Wild Card, da må jeg sende inn en søknad og vise til gode resultater for å slippe til. Dersom jeg får det innvilget, så får jeg delta i World Cup-konkurranser, forklarer Hovda.

Hovda går på idrettslinjen på Kopervik videregående skole. Der har han et år igjen.

– Planen etter at jeg er ferdig med skolen er å kunne leve av brettseilingen. Det er mange som lever av sporten, så det er min drøm.

Hovda er den eneste idrettseleven på skolen som driver med brettseiling, men er godt fornøyd med opplegget på skolen.

– Her trener jeg styrke tilpasset min idrett, også får jeg satt opp treningsprogram som skal sørge for at utviklingen min er slik den skal være. De allmenne fagene bruker jeg også god tid på, uten gode resultater får jeg ikke lov til å satse på idretten av foreldrene mine, smiler Hovda.

Brettseilingsporten er størst på Jæren og på Østlandet her i Norge. Hovda savner treningspartnere ute på sjøen ved Åkrasanden.

– For utviklingens skyld så hjelper det veldig mye å trene sammen med andre. Heldigvis reiser jeg bort på treningsleir til Tenerife eller Gran Canaria i vinterferien. Da blir det trening fra morgen til kveld.

Endelig best

Hovda er den mellomste av tre brødre, og mener at konkurransen dem i mellom er en stor grunn for at han har blitt så god som han har blitt.

– Jeg og eldste broren min har alltid konkurrert om alt. Han har også drevet med brettseiling, og har alltid vært bedre i det enn meg. Han har liksom talentet, mens jeg har måttet jobbe steinhardt for det. I det siste innser jeg virkelig at hardt arbeid lønner seg, nå begynner det å løsne, sier Hovda.

Den eldste Broren til Hovda valgte å heller gå for en utdannelse, og har nå flyttet til Stavanger. Den yngste broren satser på alpint, og dermed er det endelig Hovda som er den beste av de tre brødrene i brettseiling.

– Jeg har jo også konkurrert i alpint og har gjort det bra også i den sporten. Men når man kommer opp på et visst nivå, så år det ikke an å satse på to forskjellige idretter. Jeg har måttet velge. Og da har valget falt på brettseiling. Vi har hytte på fjellet, så jeg kommer fortsatt til å drive med alpint, men mer på hobbybasis. Alpint er også god trening i forhold til brettseiling. De to idrettene utfyller hverandre treningsmessig, forteller Hovda.

Brettseilingsporten er en kostbar idrett, både på grunn av utstyret og reisingen.

– Det koster vel omtrent 250 000 kroner i året å drive med denne sporten. Det går vel 100 000 kroner kun i utstyr, sier Hovda.

En ting ved idretten Hovda ikke er så veldig glad i er promoteringen av seg selv. Til det har han fått god hjelp av en annen åkrabu.

– Stian Vikra har hjulpet meg mye her, både med hvordan jeg skal promotere meg selv på sosiale medier og hvordan jeg skal skaffe meg flere sponsorer. Så håper jeg at jeg får flere sponsorer om bord etter hvert, sier Hovda.

Les mer om:

Sport Karmoynytt