Arild Fagerland Utflyttet Sevlandsbu/Karmøybu, gründer og tidligere ungdomspolitiker i Rogaland, Oslo

«Særkarmøyske forskrifter til begrensing av bypulsen»

Skrevet av Arild Fagerland
28.01.2020 14:07

«Bypulsen» er ikke begrenset til inne på serveringsstedene og butikkene, men i gatene mellom dem. En levende by trenger levende gater. Da er lokaliseringen og utformingen av ulike virksomheter helt avgjørende.

LESERINNLEGG: Kaien i Haugesund, fargegaten i Stavanger og Aker Brygge i Oslo. Hva er fellesnevneren? Serveringsstedene plasserer seg på gatenivå med uteserveringer side om side med konkurrerende virksomheter, og danner en sosial klynge av møteplasser. 

Om en ser på etableringene på Karmøy de siste tiårene, har en gjort det stikk motsatte av enhver suksessoppskrift. Serveringsstedene har plassert seg bort fra gaten, gjerne opp i etasjene og på hver sin kant. Dette blir det ikke noe miljø av. Gatene er fremdeles like tomme. Så kan sikkert flere av stedene hevde at de har tidenes fineste utsikt og øyens beste meny. Men når kvelden kommer og sjøen er svart, hvor interessant er egentlig utsikten? Kan det tenkes at Karmøybuen drar til Haugesund for å være en del av et felleskap og kjenne på bylivet fremfor å sitte i et avsidesliggende lokale og glo ut på en helsvart sjø? 

Så foreligger det dessverre særkarmøyske forskrifter som ikke tillater uteserveringer i gaten. I Karmøy kommunes alkoholpolitiske retningslinjer kan vi lese følgende: «N) Det gis ikke bevilling til servering på fortau». Kaien i Haugesund og fargegaten i Stavanger ville faktisk ikke vært lov å etablere i Karmøy takket være et politisk flertall for en forhistorisk forskrift. 

Så kanskje byene på Karmøy kan oppleve økt puls med å rydde opp i et utdatert regelverk og at serveringsstedene flytter side om side på gateplan, med hver sine hyggelige uteserveringer. Det fungerer jo tross alt alle andre steder, både med og uten regn. 


Arild Fagerland

Utflyttet Karmøybu,

Oslo

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.