Det er en god gjeng med unge lokale musikere som er samlet på Torvastad skole og kultursenter lørdag.

Samlet til Sommarrock for tolvte gang

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
08.06.2019 19:36

Venter mellom 150 til 200 ungdommer innom Torvastad skole og kultursenter i løpet av dagens Sommarrock.

Sommarrock og Vinterrock er blitt en kjær tradisjon på Torvastad. I dag var det nok en gang duket for det populære kulturtilbudet. Her samles unge lokale band for å både spille, lytte og få faglig påfyll. 

- Jeg har sjekket etter, da fant jeg ut at den første sommerkonserten vi hadde var i 2006. Da hadde vi Matti Røssland ute på plassen med det gamle kulturhuset, sier Kulturhussjef Per Steinar Lie. 

Siden da har de kjørt det samme konseptet. Under Sommarrock blir det både faglig input, masse konserter, og ikke minst utveksling av kunnskap og erfaringer de unge musikerne seg imellom. 

- Ungdommene er jo med å arrangerer dette. Da ser de hva som kreves av et slikt arrangement og føler at de er med fra A til Å. De er jo i en aldersgruppe fra 13 til 18 år, og kommer du som 13-åring så ser du jo til 16-åringene, så blir det en utvikling. 


Bandet Brainfreeze på scenen. 
Under dagens minifestival spiller 16 lokale band. Foruten om disse også de nasjonale bandene Spielbergs og Starpalace.

- Vi kjører det samme konseptet, hvor vi blander en stjerne med unge lokale band, fortsetter kulturhussjefen. 

- Hvordan har dagen vært til nå? 

- Den har vært veldig bra. Det har vært en rockematine til å begynne med fra klokken 1. Så har vi hatt et seminar og workshop. Så en Q&A med bandet Spielbergs fra Oslo om hvordan de har kommet seg frem og hvordan de jobber. I kveld er det fullt kjør med konserter. 


Det var flere som benyttet sjansen til å spørre bandet Spielbergs om spørsmål under dagens Q&A. 
Kreative input
Selv om selve konsertene tar opp en stor del av dagen, settes det av en del tid til seminarer og workshops. 

- Det er en naturlig bit av det, at vi kan blande dette. Men det skal ikke være en skole. Vi legger vekt på at seminarene skal være en kreativ input. Det skal ikke kun være for de spesielt interesserte, men ungdom flest, samtidig som vi gir de litt faglig input, forteller Lie. 

En av seminarholderne i dag var Kaia Løvdal fra Oslo. Hun lever av å reise rundt å holde workshop og seminarer om formidling, og har jobbet med flere artister for å veilede dem i scenekommunikasjon. I dag var det ungdommene på Torvastad sin tur. 

- Det publikum oppfatter når de er på konsert er 55% visuelt. Mange musikere glemmer ut det. Så det vi har jobbet med i dag er enkle teknikker, men som gjør at de blomstrer. De blir tryggere på seg selv og mer avslappet på scenen, sier hun. 


Kaia Løvfald og Martin Mentzoni har i dag holdt workshops og seminarer for ungdommene. 
 Martin Mentzoni var også på plass for å gi musikerne et lite avbrekk når han arrangerte Fanzine-workshop. Han har i flere år vært konferansier og stilt med stand under Sommarrock, i år ble det noe nytt. 

- Nå har vi peist på med at istedenfor at jeg lager en Sommarrock-fanzine så kan heller publikum og bandene være med å lage fanzinen. Så skal vi produsere tolv slike små, siden dette er den tolvte Sommarrocken, forteller Mentzoni. 


Noen av fanzinene som er blitt produsert i løpet av dagen. 
Han håper at Workshopen vil være med på å inspirere ungdommene til å bli enda mer kreative visuelt. 

- Kaia jobber jo visuelt på samme måte jeg jobber visuelt med tegning. Så jeg føler det går litt hånd i hånd. En av mine favorittartister som er Rob Zombie bruker veldig mye av sine egne tegninger og videoklipp når han spiller live. Da kan jo kanskje bandene få en liten spark fra Fanzine-workshopen der de tenker at «Kult hvis vi hadde tegnet en animasjonstegning som kunne vært på storskjerm når vi spiller». Eller at de kan dekorere instrumentene sine slik at de blir visuelt tiltrekkende, fortsetter han engasjert.