Rose Elin Austad Nes (t.v.) og Inger Johanne Berg under konserten i Berliner Philharmonie. Foto: Christer A. Elnes / Det Norske Blåseensemble

Rose Elin fikk drømmejobben

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
06.06.2018 09:45 - OPPDATERT 06.06.2018 11:45

OSLO/BERLIN: Etter å ha prøvespilt for en jobb i Det Norske Blåseenseble fikk Rose Elin Austad Nes i november beskjed om at hun hadde fått jobben. For fløytisten fra Karmøy var første produksjon sammen med ensemblet i Berliner Philharmonie i forrige uke.

– Å spille i en så anerkjent sal for 2500 mennesker sammen med supre musikere er noe av det største jeg har opplevd. Det var litt av en måte å feire ny jobb på. Dette er definitivt noe jeg vil huske resten av livet, forteller Rose Elin Austad Nes. 

Allsidig repertoar

Etter seks år med musikkstudier avslutter hun i juni sin master ved musikkhøyskolen i Oslo. Da er det ekstra godt å ha en jobb å gå til etter endt studier. 

– Jeg har tidligere hatt spillejobber i ensemblet gjennom studietiden, og jeg stortrives hver gang jeg er der. Det er en drøm å få lov til å jobbe med noen av landets fremste og profesjonelle musikere. Ikke bare er ensemblet av topp musikalsk kvalitet. De utstråler også en varme og har sørget for at jeg har følt meg inkludert fra dag én. Det føles som en stor familie. 

– Fortell litt om Det Norske Blåseensemble?

– Ensemblet er allsidig og spiller et repertoar som strekker seg fra tidlig musikk fra renessansen, til samtidsmusikk og improvisasjon. Så her blir det varierte og spennende hverdager.

Berliner Philharmonie regnes som en av de viktigste konsertsalene i Berlin og er fast spillested for Berliner Philharmoniker. Foto: Christer A. Elnes / Det Norske Blåseensemble

Holder masterkonsert

Søndag 10. juni spiller Rose Elin sin siste konsert som student ved Musikkhøgskolen.

– Dette blir en spesiell kveld. Jeg kommer alltid til å se tilbake på studieårene mine med stor takknemlighet. Seks år med musikk og læring har vært med på å forme den jeg er i dag. 

– Hva kan du si om masterkonserten du skal ha?

– Master-prosjektet mitt handler om å overføre musikk fra fiolin-repertoaret til fløyta. Jeg har derfor jobbet med fiolinmusikk og fått veiledning fra svært dyktige utøvere det siste året. Jeg har jobbet med hvilke grenser som kan overgås ved hjelp av musikk skrevet for et annet instrument. Dette har vært utrolig spennende og lærerikt. 

Etter endt eksamenskonsert bærer det videre til Risør Kammermusikkfest hvor Det Norske Blåseensemble skal spille en del konserter.

– Jobben byr på mye spennende. Et bredt repertoar, samspill, stor variasjon i produksjoner, samt turneer i inn- og utland. Jeg tror at alt dette vil være med å forme meg som musiker, bidra til videre musikalsk utvikling og ikke minst skape stor spilleglede.

– Heldig som får leve av det

Som en del av utdanningen, har Austad Nes også tatt ett år ved den prestisjefylte skolen Conservatoire national supérieur de Musique i Paris. Underveis i studiene har hun vært freelancer rundt i ulike orkestre hvor hun har fått et innblikk i hvordan en musikers hverdag i et profesjonelt orkester utfolder seg.

– Jeg er heldig som får leve av musikken. Det er en tid for alt, og nå ser jeg frem til å avslutte et lærerikt kapittel og starte et nytt med gode kolleger og musikere i Halden.

– Har disse årene vært utfordrende på noen måte?

– Det er en intens livsstil som ofte består av lange dager og mye øving. Dersom en ikke er bevisst, kan en fort bli utbrent. Det har vært en egen læringsprosess å finne en balanse mellom arbeid og hvile, men øving gjør mester også på dette området, og gjennom studieårene har jeg øvd meg på å disponere tid til begge to.

Giftet seg

I oktober i fjor skjedde det også en annen stor ting i livet hennes. Da ga hun og mannen sitt ja til hverandre i Ferkingstad kirke.

– Det kjennes godt å være to. Det er en god følelse å bygge livet sammen med sin bestevenn og støttespiller.

– Blir dere boende i Oslo?

– Det blir nok Oslo på oss de neste årene i hvert fall. Vi trives i hovedstaden både sosialt og i jobbsammenheng, så får vi se hva fremtiden vil bringe. I ferier synes jeg det er herlig å vende nesa hjem mot det ville havet og naturen i vest både for påfyll og inspirasjon som jeg tar med meg i musikken.

 

Konserten i Berliner Philharmonie var den første produksjonen Rose var med på sammen med Det Norske Blåseensemble. Foto: Christer A.

Les mer om:

Kultur Karmoynytt