Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og flere andre rødgrønne kolleger på Stortinget vil bruke Oljefondets midler i større grad og mer aktivt for klimaet. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

Det var i et intervju med E24 i forrige uke at Støre ytret at oljefondet bør tenke i baner rundt fornybar energi, hvorpå statsminister Erna Solberg (H) kvitterte med at Støre «er ute og kjører på en linje som jeg mener er dum».

Klassekampen melder at SV, Rødt og MDG derimot er begeistret for uttalelsene fra Støre.

– Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til avisa.

Helt konkret tar SV-nestlederen til orde for at oljefondet får en ordning med prekvalifikasjon, der selskaper på forhånd dokumenterer at virksomheten er innenfor klimamålene i Parisavtalen.

– Oljefondet bør styres etter et enkelt prinsipp om at man ikke kan investere i selskaper som undergraver Paris-målene, sier Fylkesnes.

Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG mener Støres uttalelser gir forventninger om at Ap-lederen kan bli med på «mer spenstige ting».

– At han er villig til å gå mye lenger i å flytte penger fra fossil til fornybar energi i oljefondet, sier Hermstad.

– Dette er gode signaler fra Støre. Det er klart vi må bruke noen av våre 10.000 milliarder kroner til fornuftig klima- og industripolitikk, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

(©NTB)

[annonse]