Arkivfoto: Leder i Karmøy Røde Kors, John Melkvik Arkivfoto: Leder i Karmøy Røde Kors, John Melkvik

Røde Kors med egne koronavettregler

Skrevet av Kent Olsen
30.03.2020 11:07 - OPPDATERT 30.03.2020 11:40

Fjellvettreglene byttes ut med koronaregler.

KORONA: – Hvis alt hadde vært som normalt, så hadde Røde Kors minnet Norge om fjellvettreglene nå som vi nærmer oss påske. Men alt er ikke som normalt akkurat nå. Med koronaviruset står vi foran en alvorlig folkehelsekrise som vil berøre oss alle, uansett om vi blir syke eller ikke, skriver lokalforeningsleder John Melkvik fra Karmøy Røde Kors.

Derfor har Røde Kors utviklet egne koronavettregler for å gi gode råd. (se nederst i saken)

– Det viktigste med de ni Koronavettreglene, er dette: Vi skal unngå å smitte hverandre med korona, det er avgjørende fremover at spredningen begrenses slik at helsevesenet klarer belastningen. Vi må også hjelpe hverandre med å håndtere de vanskelige følelsene som isolasjon og mindre kontakt som denne situasjonen skaper for mange, skriver Melkvik, som kommer med en oppfordring:

– Det er langt til Italia og Spania, men skrekkscenene derfra er kommet tett på. Enkelte steder snakker de om at en hel generasjon eldre er blitt borte i løpet av et par uker. Det er hjerteskjærende beskrivelser fra pårørende som ikke får pleie sine syke slektninger, eller engang delta i begravelsen. En slik virkelighet har vi heldigvis unngått så langt i Norge og Karmøy kommune.  Men sammen må vi fortsette å ta ansvar for å hindre smittespredning. Vi er ikke trygge før alle er trygge.

Dette er Koronavettreglene:

1. Følg myndighetenes råd til enhver tid, sjekk helsenorge.no. 

2.Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning.  

3. Aksepter egne og andres følelser. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise. 

4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.  

5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier.  

6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon. 

7. Ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper. 

8. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene.  

9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.