Utehygge året rundt

Skrevet av Anne Bjelland Amdahl
01.11.2018 13:43 - OPPDATERT 01.11.2018 14:43

Ved å velge betong som materiale, har man ett holdbart produkt som består år etter år.Med enkle grep kan du bygge din egen hagegruppe, eller Åkra Sementstøperi kan sørge for håndtverkere som utfører arbeidet for deg.

– Her viser vi ett uteområde hvor belegningsheller er lagt på bakken. Benk, bed og fot for bord er bygget opp i produktet Ardesia, benkeplaten er støpt på fabrikk og montert på byggeplass. Benkene har sitteplate og ryggstø i tre, forteller Merete Håstø Albertsen fra Åkra Sementstøperi og viser til uteområdet de har levert til Grimsbytoppen på Åkra.

Bygg din drømmegruppe 

Ardesia er en ny stein på det norske markedet. Den har et minimalistisk utseende med skiferavtrykk i fasaden. Den støpes som en kompakt stein og er derfor svært godt egnet til støttemurer i tillegg til møblement av ulike slag.

Steinen har en låseanordning i bakkant som gjør det ekstra lett å få ett jevnt og fint resultat. Dette fordi steinene orienterer seg riktig i forhold til hverandre.

– Vi anbefaler at steinene limes med steinlim. Særlig er det viktig at første raden festes ordentlig, samt øverste raden, sier Håstø Albertsen.

Det er lett å tilpasse hagegruppen sånn at du får den slik du selv foretrekker. Underlaget kan være ett grusbelagt område, gressplen, en støpt plate eller ett hellebelagt område.

– Det kan lages benk med vi nkel eller rett. En benk kan ha ett bed i bakkant, eller den kan plasseres inntil husveggen. Bordet kan være avlangt eller kvadratisk, forteller Merete om de mange mulighetene og tilføyer: - Og om man tenker utebelysning i tillegg, kan det monteres inn en glassbyggerstein i bordet som gir en spennende lyssetting i miljøet.

Bordplaten støpes på fabrikken hos Åkra Sementstøperi. Der gjør de spesielle tiltak for å få en så fin overflate som mulig.

Samlingssted for familie og venner

Lite er koseligere enn å samles med de en har nær. Et ildsted i hagen er den perfekte unnskyldning til å invitere til grilling og kos. Måtte det være en solfylt vårdag, eller på en kjølig høstkveld med tepper og noe varmt i koppen.

Ildstedet kan virkelig være prikken over i’en i uteområdet, men velger man å bygge ildsted av stein er det en ting som er spesielt viktig å tenke på.

– Om man bygger ett ildsted må det monteres ildfast stein ved bruk av ildfast mørtel før man fyrer opp i grua. Slik forhindrer man at betongsteinen ikke sprekker ved oppheting, sier Merete.

Slipp unna vedlikehold

Produkter av betong krever svært lite vedlikehold. Disse tåler vær og vind i årevis, men det er nødvendig å impregnere dersom man vil begrense kalkutslag, groe og naturlig slitasje.

Impregnering sørger for å beholde ett pent utseende og man unngår grønske og utvasking av finstoff som vil oppstå dersom produktene står ubehandlet over flere år.

– Vi anbefaler at impregneringen skjer ganske umiddelbart etter fullføring av prosjektet. Det er enkelt å gjøre, stoffet er tyntflytende og kan dusjes på med en vanlig sprøytekanne, forteller Håstø Albertsen.