Gunnar Johannessen råder deg til å ta vasken og poleringen av båten på alvor, saltvannet setter preg på båten.

Slik får du bilen og båten sommerklar

Sjeldent har bil- og båtferie hjemme i Norge vært mer aktuelt, men er du klar?


GLADE MAIDAGER: Selv om regjeringens råd om å unngå unødvendige fritidsreiser fortsatt er gjeldende kan det se lyst ut for at man får feriere i eget land i sommer. Er din båt og bil klar til når regjeringen åpner for det? 

For enten det er båten som har ligget i vinterdvale, eller bilen som har måtte tåle sin del av salt og uvær gjennom vinterhalvåret - våren og sommeren er ofte når vi tar et skikkelig skippertak. Nå skal det vaskes, bones og sjekkes for feil og mangler. 

– Du kan jo aldri sikre deg 100%, men gjør du det man skal gjøre før du setter ut på tur er du godt på vei, forklarer Kenneth Bjørnsen hos Åkra Bilimport. 

Han trekker frem mønsterdybde på dekk, bremser, pollenfilter og registerreim som viktige punkter å sjekke før en legger ut på biltur. 

– Til vanlig går alt dette inn under en service, men det er jo ikke alle som er like flinke til å følge servicene. Ellers er det viktig at du sjekker at bilen ikke trenger EU-kontroll, fortsetter han. 

– Og her er det viktig å presisere at en EU-kontroll og en service ikke er den samme tingen, skyter kollega Gunnar Johannessen inn. 

For de som heller foretrekker bølgeskvulp fremfor den lange landevei er det også litt av hvert en må tenke på før en legger ut på tur.

– Sjekk at alt er ok av oljer og drivstoffilter, samt at det er bra med strøm på batteriet. Ellers er det jo vanlig vedlikehold med vask, polering og bunnsmøring, forteller Johannessen. 


Kenneth Bjørnsen råder deg til å ta en grundig sjekk av bilen før en legger ut på tur: – Du kan jo aldri sikre deg 100%, men gjør du det man skal gjøre før du setter ut på tur er du godt på vei. 

Kan gi stygge utfall 
Slurver man med vedlikehold og servicer på både bil og båt kan det bli en dyr affære. Derfor understreker karene at det er viktig å holde servicer og være nøye med vask. 

– En bil bør man jo normalt sett vaske en gang i uken om man skal holde den skikkelig, men det er mange som ikke gjør det, forteller Bjørnsen og fortsetter: – Det finnes noen som gnikker på en bil som om den skulle være av gull, så er det noen som bare vasker den en gang i året. Det bærer bilene preg av. 

– Hvis du er flink til å vaske og polere så har du karosseriet mye lenger enn hvis du ikke gjør det. For båt så er jo den konstant i salt på sjøen, så hvis du ikke holder den med polering og vask så vil den få et godt preg av det, fortsetter Johannessen. 

De skryter av de gode produktene som finnes på markedet, og nevner at hvilket merke man bruker ikke er så nøye, så lenge man passer på å bruke rett produkt til rett formål. 

– Båt har egne produkter, og bil har egne produkter. Det er litt forskjell der, så det er viktig at en ikke driver og blander, forklarer Bjørnsen. 

– Bruker man sterke såper som man egentlig skal bruke til båt på bilen kan det gi stygge utfall på blant annet plastikkdeler, utdyper Johannessen. 

Avslutningsvis kommer kollegaene med et råd til alle som nå har skiftet fra vinterdekk til sommerdekk. 

– Vask felgene før du setter dekkene bort. Ikke sett de bort fulle av skitt og salt, det vil ligge som en saltlake og tære på aluminiumsfelgen/stålfelgen - og da blir det rust. 

ANNONSE: