Inviterer til skitur


- Vi kjører der det er snø, og hvor det er best snø, sier Jan Olaf Halvorsen med et smil.

Han er en av driverne bak Fabrikken på Blå Kors kaien, sammen med ungdommene gleder han seg til nok en vinter fylt med skiglede.

- Vi har vel drevet med skiturene siden 2001. Da hadde vi buss, som vi til slutt slet ut. Så har vi lånt busser i perioden etter det. Nå har vi hatt noen år hvor vi ikke har hatt buss, derfor har vi søkt om støtte til å ta opp igjen skiturene, forklarer han.

Opp gjennom årene har gjengen reist på skiturer til blant annet Sauda, Røldal og Haukeli, men også lengre turer til Rauland og Hovden.

- De to siste årene har vi faktisk også leid en hytte utenfor Geilo, og brukt en halv ukes tid der, sier Halvorsen.

Alle skal med På Fabrikken er de opptatt av at det skal være et inkluderende miljø, det gjenspeiles også i skiturene. Her legges det opp til at alle skal kunne delta, uavhengig av økonomi.

- Å stå på ski er jo egentlig dyrt. Men med disse turene vi kjører så står vi for transporten, men de fleste betaler for skikortene selv. I tillegg har vi satt til side en mulighetspott, forklarer Jan Olaf og utdyper: - Det er mange som trenger å komme seg ut idag, men det er ikke alle som har penger nok. Da har vi muligheten til å subsidiere, ved å for eksempel leie ski til dem.

Han forteller at mange kanskje ikke har stått på ski før, og at skiturene er en lett måte å skape nye vennskap og gi ungdommen mestringsfølelse på.

- Vi prøver å renne i en gjeng, men hvis det er mange som ikke er så flinke på ski så deler vi oss, så tar jeg meg av de som ikke er så god. Mot slutten av dagen, når alle begynner å bli litt gode så samles vi i en gjeng igjen. Turene er ekstremt inkluderende, og ski er jo en enkel måte å oppleve mestring på, sier han.

Et sosialt treffsted Foruten om de årlige skiturene er det flere aktiviteter som blir avholdt i regi av Fabrikken gjennom året. Fristedet på kaien har blitt et viktig samlingspunkt for mange unge.

- Fabrikken er jo et lavterskel tilbud. Her har vi oppe 7 dager i uken og samler helt vanlige ungdommer som trenger en plass å være. Aktivitetene våre er veldig spontane, og det kommer litt an på hva vi ønsker å gjøre akkurat den dagen, forteller Halvorsen.

- Her får ungdommen utfolde seg og prøve seg i forskjellige ting. Enten det gjelder å lage mat, litt dugnadsarbeid, eller i aktiviteter slik som skituren, tilføyer han.

På kaien jobbes det med rusforebyggende arbeid og dette har blitt et alternativ treffsted.

- Fabrikken gir ungdommen et valg. Av og til er det en fest som «alle» skal på, da kan vi finne på et annet stunt som er ekstremt kjekt. De sier jo at kan du utsette debutalderen til de er 16-17 år så har det en tendens til å gå mye bedre, sier Jan Olaf.

Stor betydning Nylig fikk Fabrikken 30 000,- i støtte fra Skudenes og Aakra Sparebank til å arrangere skiturene, og at disse pengene betyr mye er ikke vanskelig å se.

- Det betyr vanvittig mye. Spesielt når det kommer til skitur-arbeidet. Ungdommene syntes også det var helt fantastisk. Noen var jo med meg og tok imot når vi fikk sjekken, og de syntes det var stort, smiler Halvorsen.

Donasjoner og støtte fra sponsorer er det som gjør at de kan holde arbeidet oppe og fortsatt tilby et rusfritt alternativ. Det neste som står på agendaen nede på Blå Kors kaien er julebord.

- 15. desember skal vi arrangere et stort julebord. Da inviterer vi fra fjernt og nært, avslutter han om den populære happeningen.

 

Ønsker du støtte til ditt lokale lag eller forening? klikk her for å søke