Respektløs behandling av dommere

Skrevet av redaksjon
14.05.2015 06:40 - OPPDATERT 14.05.2015 08:40

Fair Play innen fotballen har fortsatt en lang vei å gå. Ikke minst i forhold til dommerne. Jevnlig opplever dommer Alf Olav Rossland at spillere og lagledere nekter å ta ham i hånden og takke for kampen.

Alf Olav Rossland (19 år) er en av flere dommere i distriktet som får fotballen til å gå rundt. Men de har ofte en utakknemlig oppgave, og får høre mye ukvemsord og opplever jevnlig at spillere og lagledere nekter å ta dem i hånden og takke for kampen.

13 år gammel var Alf Olav Rossland tilskuer til en fotballkamp hjemme på Åkra. Dommeren dukket ikke opp til kampen, og litt tilfeldig fikk han utfordringen.

– Denne kampen gav mersmak, ikke minst det å tjene litt penger, og derfor ble jeg klubbdommer. Senere det året gjennomførte jeg et kurs for rekrutterings dommere, og fikk dermed dømme i aldersbestemte klasser i Rogaland Fotballkrets, sier Rossland.

 

Året etter fikk han dommer Erlend Dalaker fra Ferkingstad IL som fadder, og han fulgte unggutten gjennom 5-6 kamper det året, og gav god veiledning og konstruktive tilbakemeldinger.

– Jeg ble som 14 åring autorisert som kretsdommer og fikk prøve meg i kamper i lavere divisjoner. 16 år gammel ble jeg rangert til å dømme femte divisjon, og kom i en liten gruppe av ungdommer som kretsen ville satse på.

Satser på tippeligaen

alf olav rossland

[annonse]
I dag er Rossland assistent (linjedommer) og fjerde dommer helt opp til andre divisjon, og har blant annet flere kamper på sidelinjen under kamper med toppserielaget til Avaldsnes.

– Jeg elsker egentlig å dømme, trives i fotballmiljøet, det er lærerikt og du holder deg i god form. Miljøet blant dommerne er utrolig bra, hvor vi støtter hverandre i mot- og medgang. Vi unner hverandre suksess, og selv om du tar feil avgjørelser, prøver vi å støtte og oppmuntre hverandre.

En dag satser den talentfulle dommeren på å løpe på linjen i tippeligaen.

– Som ung dommer får du tett oppfølging, og gode råd i forhold til hva du skal satse på. Og kommer du opp på 2. divisjonsnivå, er det ønskelig at du spesialiserer deg. For min del har jeg blitt oppmuntret til å satse som linjedommer. Det har noe med at jeg er rask i beina, og har evne til å være topp konsentrert gjennom hele kampen. Men jeg er ukentlig hoveddommer i kamper, og trives også med det. Er jeg assistent i tippeligaen, vil det være naturlig å være hoveddommer i andre divisjon.

Han jobber stadig med å utvikle seg som dommer.

– Jeg liker å ha en god tone med spillerne når jeg dømmer, liker å kommunisere med folk og har glimt i øyet. På samme tid kan jeg nok bli mer strukturert og finne en bedre balanse i forhold til det å være kamerat kontra dommer.

Hvem sa fairplay?

dommer.fairplay

Norges Fotballforbund har i samarbeid med Norsk Tipping en stor satsing mot klubbene i forhold til Fair Play. Her er det lagt vekt på at klubbene skal bevisstgjøre spillerne på dommerens situasjon og funksjon. Dommerne må ofte ta hurtige valg, og ingen er dessverre feilfrie. Det er viktig å ikke overreagere på dommeravgjørelser og respektere dommerens avgjørelse, uansett om en er enig eller ikke.

– Helt ærlig, har denne satsingen hatt en liten, men positiv innvirkning. Men det er fortsatt veldig varierende fra klubb til klubb. Dessverre opplever jeg alt for ofte at spillere og lagledere nekter å hilse på meg, vil ikke ta deg i hånden før kamp, eller takke i etterkant. Du skulle jo tro at folk var noe mildere mot unge dommere, men det er dessverre likt over hele linjen.

Ville slutte som dommer

Flere ganger har Rossland vurdert å gi opp hele dommergjerningen.

– Som dommer blir du ganske så tykkhudet, og lærer deg å overhøre banning og ukvemsord. Siden det er så utbredt med negative ytringer, er det en uskreven regel at du overhører alt som du selv bare hører. Men blir ytringene så høylydte at andre spillere og tilskuere hører det, er du nødt til å gjøre noe for å beholde respekten og ha autoritet over det som skjer på banen. Når treneren kaller deg en «mongo» så alle spillere og tilskuere hører det, er du nødt til å gripe inn.Helt klart skulle vi som dommere vært mye strengere i forhold til slik ordbruk, og burde bortvist lagledere og gitt flere gule og røde kort.

Flere ganger har han blitt skikkelig nedbrutt over de negative kommentarene.

– Som oftest går det greit, men har jeg dømt en dårlig kamp, noe som forekommer, går det veldig inn på meg. Jeg har jo lyst til å gjøre en god og feilfri jobb, men ingen er feilfri. I slike øyeblikk er jeg ekstra sårbar for ukvemsord og negativt snakk. Og det er i slike situasjoner jeg har vært på nippet til å gi meg. Det er jo typisk at hvis du som dommer gjør en god jobb, hører du ingenting, mens hvis du er uheldig med noen avgjørelser, vil de hogge hodet av deg.

Han tror mange dommere gir seg alt for tidlig, på grunn av mangelen på Fair Play.

– Fra utlandet er det eksempler på dommere som har tatt selvmord på grunn av mangelen på respekt og medmenneskelighet fra publikum, lagledere og spillere. Jeg kjenner litt for mange som har kommet til et stadium hvor de ikke orker mer. Som sagt gjøres det et godt arbeid i flere klubber, men det er noen gjengangere som har en dårlig kultur på dette, og ikke slår ned på uakseptabel oppførsel av både publikum (foreldre), lagledere og spillere.