Terje Hetland er daglig leder i Koperviks-bedriften Remek. I hånden holder han en isolert U-bolt, dette produktet har firmaet solgt over 10 000 enheter av over hele verden.

Remek produserer rørgater til olje- og gassindustrien

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
28.10.2020 06:00 - OPPDATERT 31.10.2020 08:11

2020 ble et ganske annerledes år for de fleste. Derfor deles årets Vekst- og nyskaperpris ut digitalt. I år som andre år har juryen valgt ut tre bedrifter som kandidater til den gjeve utmerkelsen. Fokuset denne gangen er SMB-segmentet (Små og mellomstore bedrifter), og juryen består av følgende personer: Banksjef i Skudenes & Aakra Sparebank Alf Inge Flokketvedt, Næringssjef i Karmøy Kommune Per Velde, direktør i Kopervik Group Kristine Skeie og Markedssjef i Gasnor Svein Sund. En av de nominerte er Kopervik-bedriften Remek.

VEKST- OG NYSKAPERPRISEN: I 2020 er det hele 30 år siden Kopervik-bedriften Remek ble etablert i industriområdet på Bygnes. Planen var å feire jubileumsåret i Spania sammen med alle ansatte, men slik ble det imidlertid ikke. Det velkjente koronaviruset traff Norge og ferien måtte legges på hold. 

Til tross for skuffelse velger daglig leder i Remek, Terje Hetland, å tenke positivt. Ganske tidlig ble det satt i gang restriksjoner på arbeidsplassen og all form for reising og besøk til bedriften ble kuttet ut. Dette for å sikre at bedriften ikke blir rammet av viruset. 

Nominasjonen til årets Vekst- og nyskaperpris er derimot en stor opptur for bedriften. 

Karmønytt møter Hetland utenfor deres lokaler på Bygnes, selvsagt med god avstand til hverandre. 

– Jeg vil først og fremst begynne med å takke nominasjonskomiteen for at vi er nominert. Vi setter veldig stor pris på dette og synes det er ganske stas. Jeg vil også takke de ansatte, de har vært en fantastisk gjeng som har ført til gode resultater i 2019, forteller Hetland. 

Produserer rørgater 

Det viktigste arbeidet til Remek er å produsere rørgater til olje- og gassindutrien. Remek leverer et komplett utvalg av rørstøtte-utstyr og støtte for alle typer rør på land og offshore. Det meste produseres fra deres lokaler på Bygnes, men også med deler fra diverse samarbeidspartnere, blant annet har ReMek agenturet i Norge for Bergen Pipesupport Group med produksjon i England og India.

Det handler med andre ord om konstruksjonen som skal holde de store og tunge rørene i industrien på plass. Dette har de holdt på med helt siden Kårstø åpnet dørene i 1985, da var bedriften bare to år gammel. 

Den første rammeavtalen for rørstøtte var i 1983. Remek startet opp som en plate/rør sveisebutikk, hvor 90 prosent av produksjonen var vanlig karbonstål. I 1995 gikk produksjonen mot rustfritt stål. I dag ca. 90 prosent av produksjonen er SS-materialer.

[annonse]
Men vent nå litt, fyller ikke Remek 30 år i år? Jo, det stemmer, men Remek ble etablert først i 1990 etter at den originale bedriften Robert Aasen as gikk konkurs. 

–  Da bedriften gikk konkurs gikk en gjeng på åtte personer sammen og kjøpte opp firmaet for å sikre driften videre. I dag er det også en del pensjonister på Haugalandet som eier hver sin del. Eierstrukturen er kjempegod og ingen eier over 17 prosent, forteller Hetland. 

På den tiden drev de bedriften fra fire mål, men etter noen år fikk det kjøpt åtte mål fra Haaland og Tuestad. Det betyr at de i dag har tolv mål med industritomt å boltre seg på. Bedriften har i dag 12 ansatte som bestårt av sertifiserte sveisere og operatører som skal være flerfaglige, men også kunne være en platearbeider.

– Jeg har vært med siden starten, og per i dag er det tre aksjonærer inne hos oss her. Vi har et godt samhold og den siste som slutta hos oss gikk av med pensjon. Vi er nede på et fravær på under 1 prosent, og det er fantastisk. Vi er en så tett og liten gjeng at alle drar det samme lasset, og det er viktig for miljøet, sier Hetland. 

Opptur i 2019 

Remek har alltid jobbet målrettet for å være den foretrukne leverandør av rørgatene de leverer. Noe 2019 satte et godt grunnlag for. 

Hetland viser oss en av deres nyeste konstruksjoner, en konstruksjon som ikke er en avansert produksjon, men som samtidig er et godt produkt, ifølge Hetland. 

– Dette er en isolert U-bolt. Den har et så enkelt opphav at vi får eksrudert liningen i England, kjøpt på kveil i metervis, så får vi produsert U-bolten i Danmark. I 2019 passerte vi over 10 000 slike solgte enheter over hele verden. Vi har blant annet levert til Houston borte i statene og Aberdeen. Disse kan vi lage i forskjellige størrelsere, og det er jo litt artig å få litt internasjonal oppmerksomhet, utdyper han. 

Men det er ikke bare en god produksjon som førte til at 2019 ble et rekordår for bedriften. De valgte også å gå inn i en helt ny bransje, som også har behov for rørgater. 

– Vi har hatt gode kunder som Conocophillips, Siemens, Aibel og Equinor. Samtidig valgte vi i 2018 å gå inn i fiskeoppdrettsindustrien, og det var nok det som ga oss en stor boost i 2019. Der har vi hatt oppdrag med en del syrefaste produkter som også de har bruk for. Vi endret litt kurs, fordi vi synes denne industrien var interessant, forteller Hetland. 

Remek vurderer også å gå inn i skipsindustrien. 

– Vi må se på nye markeder for å tenke nytt, og vi har faktisk også begynt å se på skipsindustrien, for mye av disse produktene våre blir også brukt der. 

I 2019 omsatte bedriften for over 14 millioner kroner. Det er en økning på over fem million kroner fra året før, ifølge tallene på proff.no. Hetland forteller også at 2020 nok blir et bra år. 

Opptatt av kvalitet 

Hetland forsikrer om at Remek er opptatt av kvalitet og gode produkter som kundene skal være fornøyd med. Derfor jobber med målrettet for å sørge for nettopp dette. 

– Vi har avvik som alle andre, men vi jobber hele tiden mot å minimere det og lage et best mulig produkt. Vi er opptatt av kvalitet og at alt skal stemme i forhold til tegninger, konstanterer han og informerer om at de stort sett bare har fornøyde kunder.  

– Hvordan jobber dere på bygget? 

– Det er maskinene våre og de dyktige operatørene våre som utfører. Vi har alt innen klipp, sveis og vals. Du ser jo hvordan vi former stålet, alt dette foregår der inne, forklarer han og fortsetter: 

– Det var en i Equinor som sa til meg: «Skal du jobbe med innovasjon, så er det behov og kunde som må stå i fokus. Du må ha en Ide/løsning og en gjennomføringskraft. Om du ikke kan det, så får du det ikke til å gå opp.» Så enkle ord som det, og det å gjennomføre er viktig. Og mye hardt arbeid, ingenting er gratis, avslutter Hetland. 


Vinner av årets Vekst- og nyskaperpris annonseres fredag 30. oktober. 

Dette er hovedkriteriene: 
- Innovasjon
- Kompetanse
- Forretningsidé
- Verdiskaping
- Vekst- og markedspotensiale
- Lønnsomhet